Frukosten är en viktig måltid  för mig och jag är alltid på jakt efter nyttig och god inspiration att variera mig med.
Så idag tycker jag det passar utmärkt att dela med mig av mina frukostfavoriter för att i min tur inspirera dig till en härlig morgonstund och bra start på dagen.

Jag börjar alltid alla morgnar med varmt citronvatten en stund innan jag äter. Det rensar kroppen och är gott.
Vissa dagar äter jag overnight-oat med en skvätt mandelmjölk och bär eller frukt. Receptet fann jag hos bästa Malin Persson men justerade lite efter vad jag själv hade i skåpen här hemma. Jag brukar göra en rejäl laddning som står i kylskåpet färdigt och klart varje morgon. Jag går lite på känns en nedan är nog ungefärliga proportioner.

4dl fiberhavregryn
1dl riven kokos
1 dl solrosfrön
0,5 dl  linfrön
0,5 dl russin
1 nypa salt
Smaksätt med mald kanel, kardemumma och muskotnöt

Blanda detta i en bunke och täck blandningen med havremjölk eller mandelmjölk. Rör runt och ställ i kylskåp över natten.

Andra dagar brukar jag äta naturell yoghurt med egen granola. Här höftar jag friskt och det funkar alltid.

Sätt ugnen på 200 grader och täck en form med bakplåtspapper. Häll över nästan ett helt paket fiberhavregryn och töm sedan skåpet på frön och nötter. Jag har nästan alltid hela mandlar, solrosfrön, linfrö och pumpafrön i. Blanda detta och klicka över flera rejäla matskedar med kokosfett innan du ringlar honung över hela formen. En nypa salt också. Ställ i ugnen och låt detta rostas. Rör om då och då så att fettet och honungen blandas ut i granolan. Man får passa lite så det inte bränns vid. När du känner att det börjar bli klart så strör du en påse riven kokos över och rostar det ett par minuter i slutet. Det bränns vid fort så det här får man ha lite koll. S

Låt sedan granolan svalna innan du blandar runt igen och häller i burkar. Kanske att grannen kan få en burk också?

Min nya favorit. En bowl av massa goda bär och frukt.
Jag mixar frysta bär ihop med chiafrön och vatten eller kokosvatten. Detta får gärna svälla lite och bli rumstempererat innan jag häller över det i en skål och dekorerar med det jag har i fruktskål och i skafferiet. Här blev det jordgubbar, nektarin, banan, kokos, mandlar och linfrön. Alltså detta är supergott!!
Och väldigt vackert. Inte sant?

Ok. Sista tipset. Det här är verkligen inte gott. Fy bubblan. Jag blandar vatten med Chlorellapulver. Måste ha lite citron i också för annars är det lite jobbigt att få ner. Men man vänjer sig. Och så dricker jag Matcha-te.

Chlorellan är bra på en mängd sätt, den förstärker och stimulerar immunförsvaret bland annat. Men den gör så mycket mer:

•  Avgiftar kroppen genom att avlägsna tungmetaller
•  Bistår tarmsystemet och förbättrar matsmältningsfunktionen
•  Underlättar läkningen av sår, magsår och skadade vävnader
•  Fördröjer åldrandet och främjar möjligheten till ett långt och hälsosamt liv
•  Skyddar från skadliga fria radikaler som skadar cellerna och kan ge upphov till cancer och andra sjukdomar
•  Förbättrar problem med blodsocker
•  Eliminerar eller minskar dålig andedräkt
•  Förser hjärtvävnader med järn

Matcha innehåller koffein, dock inte lika mycket som kaffe. Man får en mer balanserad energiknuff som sannolikt beror på att matcha är  rikt på aminosyran L-theanin, som är stressdämpande och rogivande. Matcha är ett finmalt grönt te där hela bladen från busken pulveriserats. Innan skörd har bladen skyddats från solljus, vilket ökar klorofyllnivåerna och då också näringsinnehållet.  Matcha är verkligen super-antioxidant.

På helgerna brukar jag lyxa till det med någon ost och något gott levain. Kanske en croissant också. Så gott!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Tips på nyttig och god frukost

  1. Usch, jag blir riktigt ledsen av att läsa negativa kommentarer. Går igenom en riktigt tung period i livet och jag fullkomligt älskar att läsa din blogg men alla härliga tips och underbara bilder. Det ger mig ljus och förhoppning. Har också så svårt att förstå varför det är nödvändigt att lämna ett avtryck om man inte gillar det man läser. Det är ju så oerhört enkelt att byta till en blogg till någon som är mörk och dyster om man föredrar det.

    Blev väldigt inspirerad av dina frukosttips och tar till mig det som jag tycker ser gott ut.

    Men det är nog som det brukar vara. Negativa människor mår nog inte så bra och har ett märkligt behov av att klanka ner på andra som har förmågan att hitta det fina och ljusa i livet. Då gäller det att fokusera på det som är positivt och av de andra kommentarerna att döma så är det många här som gillar det du gör!!! Keep up!!

  2. Bonjour Kristin! Jag kommer runt alla gröna pulver-smaker genom att blanda ner en sked i råsaften från Loviseberg. Den med kiwi, apelsin och ananas gör det till en trevlig upplevelse. Pallar jag river jag i massa ingefära. Hade det som överlevnadskur när jag kom hem efter för långa dagar på universitetet med lågt blodsocker och en bit kvar till middag. Kanske kan vara något att testa! Tack för all inspiration du generöst delar med dig av! Ha en strålande dag, hej från ett blåsigt Göteborg!

  3. Tusen tack för din fina blogg! Älskar att kika in här. Jag är också ett stort fan av chlorella men har så svårt för smaken 🙁 Jag har börjat köpa det i tablettform istället, det är bara ren pressad chlorella (finns spirulina också). Tips, tips! 🙂

  4. Hej alla du ! Skulle vi kunna tänka oss, en mer tillåtande inställning. Att vi uppfattar saker olika. Utan att bli total sågad ? ”Att det är synd om den som inte tycker som flertalet” att den individen automatiskt har ett psykologiskt problem. positivitet löser inte alla människolivet besvär och bekymmer. en kör av röster, som ständigt instämmer i hyllningar, blir i längden tråkig. vad säjer ni, kan vi prova? så klart med respekt och saklighet.

    1. Klart att vi ska få tycka olika.
      Mångfald är spännande och tar oss framåt, jag är alltid öppen för att utvecklas och lyssna in andra individer. Men jag tycker att man måste kunna motstå impulsen ”att bajsa in någon annan vardagsrum”. Uppför man sig respektlöst och ickesakligt i mina och många andras ögon så måste man vara beredd på att bli ifrågasatt.
      Speciellt i ett forum där merparten följer bloggen för att de gillar den och absolut inte blir illamående.

      Jag har aldrig hävdat att positivitet löser alla problem. Mn detta är en blogg där lyckan får stort utrymme, det gör både mig och många andra glada.
      Ha en fin dag nu Tiina

    2. Du har rätt Kristin ! detta är ditt yrke. Alla yrken har sina gränser. Om jag på något vis har sårat eller på annat sätt varit gränsöverskridande. Så ber jag om ursäkt !

  5. Hej Kristin!
    Jag älskar din blogg och tycker verkligen att du har en förmåga att se det vackra i saker och ting. För mig är det tydligt att du vill inspirera och inte måla upp någon perfekt bild av ditt liv. Jag tycker att du ska fortsätta precis som du gör. Hade jag tyckt något annat hade det inte spelat någon roll, för är det något jag har lärt mig i livet är det att inte bry sig om vad någon annan tycker om en, det leder oftast inte till något bra. Att gå sin egen väg gör däremot det. Den negativa kommentaren du fick tycker jag var helt befängd och jag kan inte annat än att tycka synd om personen som skrev den. Troligtvis kommer personens ilska från någon annanstans och har egentligen inget med dig att göra. Ibland är det för lätt att få utlopp för sin ilska på internet… Låt negativiteten rinna av bara. Att lägga fokus på att ge och ta positiv energi tycker jag alla borde göra mer! Det gör så mycket gott.
    Ha det bäst!
    Kram Maja

    1. Tack söta Maja!
      Ja, det är märkligt att människor kan uttrycka sig och ifrågasätta på det viset. Är helt övertygad om att dessa individer inte skulle kunna stå upp och tala till mig på samma sätt om vi möttes. Ha det gott K

  6. Vill bara säga att jag verkligen blir inspirerad av din blogg, jag älskar dina bilder och blandning av trädgård och mat och kläder och inredning. Om man utifrån den härliga sida av livet du delar med dig av väljer att bli upprörd och arg så är det (precis som du skriver) upp till den personen. Tråkigt att man inte kan finna inspiration och glädje i det istället. Hoppas du inte låter sådana kommentarer ta för mycket energi! Kram!

  7. Men på riktigt?? Varje sund normal människa begriper väl att man väljer att skriva om vad man vill. Att det inte är en hundra procentig sanning. Självklart nämner man inte allt som finns i ett liv. Om inte minst för hänsyn till dem i livet omkring en. De kanske inte alls vill att deras vardag skall läsas av tusen. Aldrig är orsaken till det sämre man har i livet enbart ens eget utan en annan part har troligen tagit del.

    Tragiskt att det är så här. Läste om vimmelmamman (blogg) hade massivt med följare när hon var på väg att dö och livet var misär, när hon är frisk och skriver om glada saker läser mkt färre. Varför vill man läsa om sådant som är dåligt??

    Jag har läst en undersökning (som jag just nu inte hittar källhänsvisning till) att omger man sig med glädje och positivitet så smittas man av det. Finns folk som skrattat sig friska från cancer med komedifilmer. För att inte tala om mental hälsa som sprider sig. Omge dig med dom du vill vara som helt enkelt.

    Respekt, kärlek och allt det där vill jag härmed skicka vidare. Fokusera på det. Men visst jag stör mig med på ord som drömmigt. Men vet ni vad, då läser jag bara vidare. Eller byter blogg.

  8. Kristin, jag blir väldigt inspirerad av ditt jäklar anamma och håller inte alls med om den okritiska solskensbilden som du påstås måla upp. Tvärtom tycker jag att märks tydligt att du jobbar hårt och har ett otroligt driv som är svårt att inte imponeras och ryckas med av. Ser heller inget fel i att fokusera på de positiva bitarna i livet, det är din blogg och din fulla rätt. Sen att vissa blir så orimligt upprörda över ett härligt frukostinlägg (som verkligen inte handlar om ”clean eating” utan om att äta lite vad en känner för), det har jag svårare att förstå. Hoppas det negativa inte suger för mycket energi, vi är många som gillar det du gör! Kram från en renoverar-räv i Malmö

  9. Saknar också länk till forskningen bakom alla punkter om chlorellan? Började googla och hittade ingenting….?

  10. Man är ute på hal is när man sprider information om dessa sk mirakel-naturmedel utan medicinsk forskning. Ett typiskt beteende inom bloggvärlden. Du har gjort detta ett flertal gånger och det känns lite väl. Både att det inte finns nåt belägg och att du vill, utöver resterande perfekt livsbild, även rama in kosten. Ta mynta tex, det finns fler som mår dåligt av det. Illamående, uppblåst, uppstötningar osv. Citronvatten likaså. Du upprepar i många blogginlägg hur nyttigt du äter och hur duktig du är som bara ”unnar” dig på helgerna. Aldrig i livet att du skulle sätta i dig kaffe aka gift i dina ögon det första på morgonen. Vet du vad Krisitn, det finns däremot bevis på att kaffe är bättre än citronvatten som första intag på morgonen. Psykologin i detta finner jag väldigt intressant. Sarkastiska meningar som ”jobbigt” när ni frossar i era skaldjur?! Ett illamående byggs upp inom mig för att du inte vet hur verkligheten ser ut. Eller? Joo, visst vet du det Kristin men det har försvunnit nånstans. Kanske blir man som du efter att ha levt ett helvete och sen får ett perfekt liv..men det är sorgligt..det är det..du har förlorat nåt väldigt viktigt.

    Du har en annorlunda bakgrund, du hade kunnat via din enorma plattform nå ut, hjälpa andra, yngre kanske? Och nää, betyder inte att du måste fläka ut ditt privataste som du alltid tror. Bara att dela med dig att du nått framgång genom en annan väg, inte den typiska. Ingen fet utbildning i bakfickan. Bygg på det, DET hade varit inspirerande! Man kan visa vackra bilder och beskriva sitt perfekta liv men ärligt, det finns plats för mer! Nåt äkta & rått! Åter igen, så sorgligt att du väljer att låta det gå förlorat. Man kan göra både och, se bara på ex Jonna Jinton, UnderbaraClara mfl…

    1. Karin.
      Ja, Jag dricker mynta- och citronvatten i mängder och upplever att jag mår mycket bra av det. Jag trycker också i mig kosttillskott, chlorella och massa andra livsmedel med antioxidanter som jag tror bra för mig. Vill jag tipsa om detta på min blogg utan länkar till forskning så tycker jag att det är helt ok, och jag förutsätter att de som läser är vuxna och tänkande individer som tar ett eget ansvar för sin kost.
      Jag dricker också kaffe varje morgon och märker att jag mår mycket bra av detta – även om jag inte sett någon forskningsrapport som bekräftar att det skulle vara hälsosamt.

      Nåt äkta & rått? Vad menar du då?
      Det känns helt befängt att du tycker att jag ska dela med mig av det svarta i mitt liv till tusentals människor för att min blogg ska bli mer inspirerande för dig att läsa.
      Jag närmar mig 40 år och tycker bland annat om att fotografera och att vara i min trädgård. Jag skriver om mitt arbete som egenföretagare och om annat som jag finner inspirerande, och som jag tror kan inspirera andra. Resor, vänner, mat, inredning, kläder…

      Men det behöver inte betyda att jag lever ett perfekt liv och inte brottas med svårigheter precis som alla andra människor. Jag låter inte detta ta plats i bloggen, helt enkelt.
      Du verkar vilja ha mer än vad jag kan ge, Karin.

      Det bekymrar mig att du verkar tro att jag inte vet hur verkligheten ser ut. Vems verklighet är det då du syftar på? Din? Min? Jonna Jintons? All respekt för dig Karin, men du vet sannolikt ganska lite om min verklighet.
      Jag är bloggare, det är mitt yrke. Jag delar med mig av det som jag själv finner inspirerande och om provocerar dig så ligger problemet i ditt knä. Inte i mitt.

      Jag önskar dig en fin sommar och ett öppet sinne, Karin. Tack för att du läser min blogg och för att du delar med dig av dina synpunkter. Nu har du tagit tillräckligt med energi från mig, denna annars fina dag. Så tack och hej. // Kristin

    2. Oj oj oj. Tips – Håll din missunnsamhet för dig själv och sluta läs om det är plågsamt för dig. Din kommentar säger betydligt mer om dig själv och ditt mående än någon annan. Peace!

    3. Oj oj oj vad mycket eget det ligger i din kommenterar. Sjukt mycket projektioner….och väldigt lite om det faktiska i denna blogg.

  11. Hej, vill börja med att säga att jag verkligen gillar din blogg! men när jag tar på mina källkritiska glasögon så blir jag väldigt sugen på en diskussion kring påståenden som skrivs som om olika kurer och livsmedel. Finns det några belägg? Vad säger forskning? Vad menas med gifter? Osv. Man väljer såklart vad man vill tro på och mår man bättre av att äta på ett visst sätt ska man givetvis göra det. Men jag tycker det är problematiskt att presentera ”sanningar” som inte stöds av medicinsk forskning. Det dyker upp många frågetecken och jag får de gärna uträtade !

    1. Hej hej, Att jag presenterar ”sanningar” här på bloggen är naturligtvis din egen tolkning. Det är en blogg där jag vill inspirera till en skön livsstil. Jag tycker om att testa olika saker som jag hör gott om och kan vara bra för min kropp. Om du är kritisk till Chlorella och andra livsmedel så tycker jag du ska avstå från att stoppa i dig dem.
      Ha en fina dag. Kram K

  12. Hej!

    Blev intresserad utav både Chlorellan och Matcha-te. Var köper du ditt? Såg att det fanns en hel uppsjö utav olika på nätet.