Frukosten är en viktig måltid  för mig och jag är alltid på jakt efter nyttig och god inspiration att variera mig med.
Så idag tycker jag det passar utmärkt att dela med mig av mina frukostfavoriter för att i min tur inspirera dig till en härlig morgonstund och bra start på dagen.

Jag börjar alltid alla morgnar med varmt citronvatten en stund innan jag äter. Det rensar kroppen och är gott.
Vissa dagar äter jag overnight-oat med en skvätt mandelmjölk och bär eller frukt. Receptet fann jag hos bästa Malin Persson men justerade lite efter vad jag själv hade i skåpen här hemma. Jag brukar göra en rejäl laddning som står i kylskåpet färdigt och klart varje morgon. Jag går lite på känns en nedan är nog ungefärliga proportioner.

4dl fiberhavregryn
1dl riven kokos
1 dl solrosfrön
0,5 dl  linfrön
0,5 dl russin
1 nypa salt
Smaksätt med mald kanel, kardemumma och muskotnöt

Blanda detta i en bunke och täck blandningen med havremjölk eller mandelmjölk. Rör runt och ställ i kylskåp över natten.

Andra dagar brukar jag äta naturell yoghurt med egen granola. Här höftar jag friskt och det funkar alltid.

Sätt ugnen på 200 grader och täck en form med bakplåtspapper. Häll över nästan ett helt paket fiberhavregryn och töm sedan skåpet på frön och nötter. Jag har nästan alltid hela mandlar, solrosfrön, linfrö och pumpafrön i. Blanda detta och klicka över flera rejäla matskedar med kokosfett innan du ringlar honung över hela formen. En nypa salt också. Ställ i ugnen och låt detta rostas. Rör om då och då så att fettet och honungen blandas ut i granolan. Man får passa lite så det inte bränns vid. När du känner att det börjar bli klart så strör du en påse riven kokos över och rostar det ett par minuter i slutet. Det bränns vid fort så det här får man ha lite koll. S

Låt sedan granolan svalna innan du blandar runt igen och häller i burkar. Kanske att grannen kan få en burk också?

Min nya favorit. En bowl av massa goda bär och frukt.
Jag mixar frysta bär ihop med chiafrön och vatten eller kokosvatten. Detta får gärna svälla lite och bli rumstempererat innan jag häller över det i en skål och dekorerar med det jag har i fruktskål och i skafferiet. Här blev det jordgubbar, nektarin, banan, kokos, mandlar och linfrön. Alltså detta är supergott!!
Och väldigt vackert. Inte sant?

Ok. Sista tipset. Det här är verkligen inte gott. Fy bubblan. Jag blandar vatten med Chlorellapulver. Måste ha lite citron i också för annars är det lite jobbigt att få ner. Men man vänjer sig. Och så dricker jag Matcha-te.

Chlorellan är bra på en mängd sätt, den förstärker och stimulerar immunförsvaret bland annat. Men den gör så mycket mer:

•  Avgiftar kroppen genom att avlägsna tungmetaller
•  Bistår tarmsystemet och förbättrar matsmältningsfunktionen
•  Underlättar läkningen av sår, magsår och skadade vävnader
•  Fördröjer åldrandet och främjar möjligheten till ett långt och hälsosamt liv
•  Skyddar från skadliga fria radikaler som skadar cellerna och kan ge upphov till cancer och andra sjukdomar
•  Förbättrar problem med blodsocker
•  Eliminerar eller minskar dålig andedräkt
•  Förser hjärtvävnader med järn

Matcha innehåller koffein, dock inte lika mycket som kaffe. Man får en mer balanserad energiknuff som sannolikt beror på att matcha är  rikt på aminosyran L-theanin, som är stressdämpande och rogivande. Matcha är ett finmalt grönt te där hela bladen från busken pulveriserats. Innan skörd har bladen skyddats från solljus, vilket ökar klorofyllnivåerna och då också näringsinnehållet.  Matcha är verkligen super-antioxidant.

På helgerna brukar jag lyxa till det med någon ost och något gott levain. Kanske en croissant också. Så gott!