Detta inlägg var tänkt att publiceras redan tidigt igår men när jag läste igenom mina ord så lät jag så präktig och självgod så jag blev alldeles röd om kinderna. Insåg att jag nog fick lägga till en del och kanske även ta bort några ord här och där men fann tyvärr inte utrymmet för det igår. Beklagar.
Mest till mig själv faktiskt – vet ju att ni ofta har överseende med  mig men jag blir så förbannat irriterad på mig själv när jag inte får gjort de saker jag bestämt mig för att göra. Men nu så, håll tillogodo, här kommer ett inlägg om mat.

Man kanske kan tro att det är krångligt och tråkigt att äta antiinflammatorisk kost men det kan jag intyga – det är det inte. Men möjligt att man behöver smyga in det pö om pö i sin livsstil, kylskåp och skafferi. Jag ser det alltså som en livsstil och inte någon form av diet eller kortvarig fix.

Det är så trist när folk ska “sälja på” och “frälsa” en med deras egen livsstil både när det kommer till träning, kalla bad, yoga, mat och allt som är pk. Jag är medveten om det och blir du provocerad och tycker det är larv att äta mindre av vissa råvaror så ber jag om ursäkt för det på förväg. Jag vill bara berätta vad det gjort för mig och inspirera på ett positivt sätt att äta mer hälsosamt. Varken skamma eller ifrågasätta. Mina barn äter en hel del snask och processad mat samt att jag har nära vänner som typ käkar semlor till frukost – jag skulle aldrig någonsin döma dem för det.

Det började med att jag helt slutade äta godis för många år sedan och därefter åt jag mindre och mindre vitt socker överlag. Bytte ut sötningen mot dadlar, honung, bär och banan.
Sedan drog jag ner på glass, desserter och kakor. Och skulle jag äta bröd så blev det oftast ett surdeg från bageriet eller något med mer fibrer mindre vete i. I takt med att jag också började följa många kreatörer, lyssna på poddar i ämnet och läste böcker så ökade intresset och viljan att stoppa i mig råvaror som hjälpte min kropp snarare än stjälpte.

Jag vet. Det låter astrist för den som är van att äta en burgare från kedjorna, köpa påsen med godis till helgen och äta mackor till frukost. Jag vet det!
Jag har ju också älskat detta och kanske inte brytt mig så mycket om vilka obalanser den skapat i kroppen. En nära anhörig till mig diagnostiserades diabetes och fick lägga om sin kost. Hen sa att det var som en pina att behöva äta hälsosam mat och inte kunna “unna” sig längre. Jag känner exakt tvärtom nu.
De få gånger jag behöver äta snabbmat från kedjor med tillsatser i gör mig illamående och jag får ont i magen. Jag är aldrig sugen på det längre. Då letar jag hellre efter en banan och lite nötter längst ner i väskan istället.

Med det sagt så äter jag absolut en lakritsglass, en dessert om jag blir bjuden, en kardemummabulle eller en riktigt smörig pasta full av gluten och ost ibland. Jag älskar verkligen pasta och ett god nybakt croissant med brie och marmelad, mums! Inget är svart eller vitt och jag är ogärna helt anal i något – blir så svårt att leva då och man missar en hel del.  Men överlag så väljer jag bort detta.

Det sägs att viss forskning tyder på att kosten kan ha stor inverkan på mängden skadliga inflammationer i kroppen.  Och jag vill ge min kropp bra förutsättningar för god hälsa. Precis som jag motionerar den och ger den sömn, skratt, beröring och andra upplevelser jag vet är bra.

Eftersom jag numer äter mest antiinflammatorisk kost så skulle jag vilja slå ett slag för det. Men vad är det för sorts mat då?
Jo, mycket frukt, grönsaker, rotfrukter och bär. Fet fisk som makrill, sill lax. Tarmstärkande fibrer och bakterier som fermenterade grönsaker, yoghurt med deras hälsosamma bakterieflora och fibrer från fullkorn och grova grönsaker. Avokado, oliver, olivolja och nötter är viktiga i den antiinflammatoriska kosten, eftersom dessa livsmedel innehåller så kallat MUFA-fett (enkeltomättade fettsyror – eller MonoUnsaturated Fatty Acids), som hjälper till att minska inflammation. Jag äter också mycket bönor och linser. Det finns en mängd frysta grönsaker som man kan använda sig av och så kan man kolla vad som är i säsong. (källa)

Kolla här på vad man till exempel kan ha som alternativ på tallriken.

Den här sortens mat behöver verkligen inte vara trist. Kolla min grymt härliga frukost ovan. Yoghurt med hackade dadlar, jordnötssmör, honung, bär, vallmo, rostade pumpafrön och kokos. Toppade med lite god olivolja och flingsalt. Ett kokt ägg är super för extra protein och en liten shot med blåbär.

En lunch kan se ut så här. Romanesco, grapefrukt, spenat, gurka, frön, pressad citron och kokt ägg. Här hade det suttit bra med en bit rågbröd och en skiva lax på också för en ordentlig mättnadskänsla. Maten gör mig stabil i humör och mage. Mår bra av detta och jag upplever inte att det blir så mycket dyrare i matkassen.

Inspiratörer jag följer med god behållning är Foodpharmacy, Green Kitchen Stories, Plantbasedbythess, Maria Borelius, Cleanlifestyle och Johannes Cullberg.

En bra podd att lyssna på är då Maria Borelius möter Kristin Kaspersen, den är otroligt inspirerande! Maria ger superbra tips på hur vi kan börja vår egen resa att leva ett liv i balans, energi och tacksamhet. Här pratar de om maten men också om vad du mer i livet kan göra för att minska och förebygga  inflammation i kroppen. Det finns tydligen forskning på att förundran kan vara inflammationshämmande. Så ut och glo på den vackra våren som slår ut i Sverige nu och fäst din blick på en solnedgång.

Ha en fin dag nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Antiinflammatorisk kost – vad är det?

 1. Tack för ett väldigt inspirerande inlägg 😊
  Vi försöker att äta så antiinflammatorisk vi kan i våran familj, med både hudproblem och allergier. Utmaning när man är flera i familjen, och lite spretig motivation 🙈
  Ska absolut lyssna på podd avsnittet du tipsa om! 💚

 2. Under en period så åt jag ketogen kost och jag mådde så bra av det. Men det jobbigaste var att håll på det i sociala sammanhang. Att inte äta som “alla andra” är definitivt en källa till diskussion och ibland orkar man bara inte ta den fighten,. Åsikter kommer vi människor alltid att ha. Det viktiga är ju hur man själv mår av kosten man äter. Man ska inte behöva äta som “alla andra” för att göra dom som finns runt omkring nöjda.

 3. Hej och tack. Jag har gjort det också, alltså jag slutade med att äta socker. Ett helt år var jag helt utan! Och nej, det blev ingen honung eller xylit istället. Jag mådde asbra. Men då tyckte jag: Asch, lite godis till jul, det kommer jag att äta. Sedan kunde jag inte sluta. Trist. Trist är det också därför att folk hade blivit van vid det. Alltså bjöd på ost istället för en dessert, exempelvis. Och då mådde jag inte alls bra när jag åt socker igen! Men jag kan liksom inte stoppa. Jag kan vara en disciplin-människa i längre perioder, men sedan… Det är egentligen inte att jag VILL äta onyttigt. Men det betyder, att jag ska laga allt själv och kan bara sällan äta något som funkar i jobbiga tider och går långsamt. Och jag har också försökt att äta varm soppa till frukost, som mina föräldrar gjorde. Men jag kräks ner jag ser varm porridge eller dylikt på morgonen. Och då är det dyrt också, åtminstone i vintertid när jag inte kan skörda något i trädgården. Ju, vi är alla olika. Men hur lyckas du att förbli i dina nya vanor?

 4. Åh vilket bra och inspirerande inlägg. Jag älskar mat, så det är jättekul att du delar med dig. Det får du gärna fortsätta göra. Jättefina bilder också, vilket blir pricken över i:t.

  Det finns väl nästan inget ämne som är så hett debiterat som det här med kost och hälsa. Och alla tror sig veta bäst. Den gemensamma nämnaren för alla dieter, oavsett om det är antiinflammatoriskt, GI, Paleo, LCHF, vegansk, viktväktarna, you name it, så är det väl en kost som är rik på fibrer, frukt och grönt, och som innehåller minimalt med sötsaker, chips, alkohol, processad mat och andra “onödiga kalorier”. Sen får man anpassa det utifrån vad man själv mår bra utav. Och det verkar ju du ha gjort Kristin. Jag är 46 år, och med åldern märker jag att min kropp hanterar socker och alkohol mycket sämre. När jag var yngre kunde jag äta en snickers som mellis utan problem. Eller trycka i mig en stor påse lösgodis på kvällen. Äter jag för mycket socker idag blir jag “sockerbakis” dagen efter. Jag sover sämre och känner mig trött och svullen.

  Hur som helst, även om man kan förlänga sina levnadsår med en bra kost, så tror jag ändå det mesta har med generna att göra. Jag har en familjemedlem som är 91 år. Hon har aldrig tränat, äter limpmackor med massa smör och ost, flera burkar skagenröra i veckan, glass på kvällarna, chokladpraliner och ostbågar, kött, fisk och ägg. De enda grönsakerna hon äter är plocksallad, tomat och gurka. Nån banan ibland. Och hon är hur pigg och alert som helst. Helt klar i huvudet ät hon också.

 5. Tänk om man blir sjukare av den kosten? Tänk om det är så att om man minskar eksem, migrän, sköldkörtelproblem mm, så göder man något annat? Tänk om man tar bort ett livsmedel som hade varit gynnsamma för just ditt DNA ? Tänk om allt som man mår bra av i kroppen inte gör gott för själen? Tänk om det minskade intaget av tryponfan som också är förstastadiet till seratonin som gör att vi kan känna oss avslappnade och till freds gör att vi får mer ångest och sover sämre? Tänk om den ökade energin egentligen e stress? Tänk om allt detta är ett experiment och man gör sig själv till försökskanin? Tänk om alla istället kände sig fria!

  1. Ja, det finns många “tänk om” i din kommentar och man får såklart göra det som passar en bäst och söka sin kunskap bland källor som man tycker är tillförlitliga.
   Jag har inte rekommenderat att utesluta tryponfan och jag förstår inte vad du menar med att en ökad energi skulle vara stress.
   Stress är inte farligt. Det är negativ stress under lång tid som kan vara skadligt.

   Varför skulle man inte känna sig fri för att man låter bli att äta vitt socker och processad mat undrar jag då? Jag känner tvärtom men vi är ju olika såklart.

  2. helt rätt, all propaganda för vegetarisk mat….det stämmer inte, att frukt och grönt är hälsosamt och antiinflammatoriskt. det är tvärtom egentligen för at det finns jättemånga antinutrients i växter som skydd. sen är smör förstås mycket bättre än pesto (ffa om det görs med seed oils). människan har överlevt i århundraden utan högprocesserade oljor, men food industrin gjorde det möjligt att tillverka och nu är helt plötsligt healthy? mmh, ja, eftersom de tjänar mycket pengar på det. food industrin och big pharma har verkligen förstått hur man manipulera folk för att göra big money!

   1. Jag är för rena produkter och riktigt mat – att äta mindre vitt socker och processad mat. Jag pratar inte om vegetarisk mat alls i inlägget och att det är en lögn att frukt och grönsaker skulle vara hälsosamt ? Denna kunskap får du gärna ange källa till 🙂

    food industrin och big pharma?
    Att ha en kost full av nötter, rotfrukter, bönor, fet fisk, frukt, olivolja, grönsaker, fiberhavregryn, bär…. jag förstår inte vart du vill komma med din kommentar Sonja?
    Jag använder riktigt smör på rågbröd och att steka i och har aldrig påstått att rena bra råvaror ska uteslutas.
    Det känns som om äpplen och päron blandas ihop här och jag ser gärna att du läser inlägget och dess budskap igen innan du blandar in “food industrin och big pharma”

    Allt gott.

   2. Menar du att frukt och grönsaker inte skulle vara hälsosamt? Det var i sådant fall något nytt som jag aldrig tidigare har hört.
    Jag tror de flesta som väljer en växtbaserad kosthållning gör det främst av etiska skäl, för djuren och för miljön.
    En vegetarisk kosthållning är inte per automatik hälsosam. Man kan leva på pasta och ketchup, glass, godis, chips och annan processad mat, och ändå vara vegan.

   3. Men det är nog ingen propaganda för vegetarisk kost? Hon nämnar ju fisk? Har problem med sköldskörteln och rekommenderades varmt, att äta cashews exempelvis. Fisk avskyr jag, för mycket iod antar jag. Men då är vi alla nu individer. Tycker att det är fint idag, att var och en kan hitta sin egen väg med kosten. Det var mycket annorlunda när jag var barn!

 6. Ja du Kristin, kosten är ett hett ämne och något som är rikligt debatterat. Det finns forskning som stöder det mesta idag åt olika håll och jag tycker det är viktigt att se vem/vilka som står för studierna. Och vem som tjänar på vad. Follow the money är ett bra tips. Och vilken typ av studier man faktiskt gjort. Tycker också det är intressant att läsa vanliga människors erfarenhet, som dina. Det blir mest trovärdigt för mig.
  Inte ska du be om ursäkt för vad andra reagerar på? Man kan aldrig ta ansvar för någon annans reaktioner i mina ögon.
  När det gäller mat så tänker jag att allt beror på. Vilka råvaror använder jag? Hur gammal man är, ev allergier och sjukdomar och för en kvinna, hennes cykel. Min dotter både tränar och äter efter sin cykel och det är otroligt vilken skillnad det gjort för henne och hur stark hon blivit. Det är inspirerande. Tänker också att oavsett om du äter kött eller vegetarisk kost så är råvaran det viktigaste. Varifrån kommer det du köper?
  Vi har t ex allergier mot fisk, skaldjur, bönor, linser och en del olika nötter i vår familj så vi har alltid varit tvungna att ha koll på ingredienser.

  Själv har jag ätit Paleokost utifrån problem med sköldkörteln och som många använder för att läka ut problem och sjukdomstillstånd. Det har gjort att jag som blivit uppmanad att operera bort ssk eller äta cellgifter eller dricka radioaktivt jod för att slå ut den, har normaliserat mina hormonvärden. Men det tog 3 år. Men det är det värt för mig.
  Sedan är ju mycket individuellt, vad fungerar för just mig? En del kanske inte alls svarar på det som rekommenderas. Det kan vara förvirrande ibland när en del skriver att rött kött är inflammationsskapande, men finns det verkligen någon forskning som visar det? I Ungern finns t ex ett sjukhus, Paleo-Intitutet som behandlar autoimmuna sjukdomar och inflammationstillstånd med främst kosten och de utgår från kött, fisk, ägg, nötter, grönsaker, frukt, nötter och frön. Hur vi åt som jägare bakåt i tiden.
  En vidareutveckling av Paleo är det autoimmuna protokollet (AIP) Då undviker man livsmedel som man menar öka inflammationer hos vissa är ägg, nattskatteväxter som tomat, potatis, aubergine, kaffe och kakao.
  Sedan är det som du säger ingen som orkar vara strikt hela livet. Jag kör på modellen 80/20, dvs 80% äter jag det jag mår bra på men jag väljer att äta annat ungefär 20 % 😉

  1. tack för dina reflektioner – kost är sannerligen ett hett ämne där många skilda åsikter speglas. De keatörer jag själv inspireras av upplever jag som oerhört trovärdiga och jag mår väldigt bra i min kropp av deras rekommendationer. Detta speglas i mitt inlägg –

   Men precis som du skriver – viktigt att vara källkritisk och använda sitt sunda förnuft. Jag tror inte på att vara anal och benhård i någon kosthållning.

  2. Tja, vem tjänar på min kost, det är alltid en intressant fråga. Men hos mig är det nog problematiskt i vintertid, i sommartid äter jag nässlor, morötter och alla slags örtor från min egen trädgård, har egna äpplen och nötter osv. Då tjänar min hälsa och den, som har för många år sedan gett mig någon planta eller sådant. Egentligen skulle en trägdård rekommenderas till alla. Då odlar man, vad man vill och har nytta av. Visst, inte alla har möjlighet med höns (och därmed ägg) osv. Men det är mycket bra för hälsan; och då är man mycket ute också.

 7. Hej ♥️

  Jag har genom åren behövt vara extremt strikt med kosthållning pga olika allergier , eksem , sköldkörtel problem . Ett tag var jag sjukskriven pga så mycket eksem så jag testade AIP Autoimmun kost, även kallat AIP (autoimmuna protokollet), är en striktare typ av antiinflammatorisk kost som effektivt lindrar symptom vid autoimmun sjukdom, allergi och kronisk inflammation. vilket mitt eksem mådde otroligt bra av men mitt psyke och jag gick ner 5 kg på en månad och orkade ingenting och det enda jag gjorde vara att laga mat utan att känna mig mätt … det gav mig ångest också att behöva tänka på allt detta plus tre barn och jobba på förskola 😅
  Man behöver ha något som funkar i vardagen så nu kör jag någon slags jämkning , slarv ibland , funkar , balans jobbar jag med just nu och att jag inte behöver vara det ena lr andra , jag kan vara allt , jag blev nog lite less när jag behövde vara så strikt att jag blev lite anti , och jag har många gånger blivit ledsen för att min kropp är så känslig typ vill bara vara som alla andra och kunna äta det mesta … det viktigaste är väl att man hitta det som funkar för en själv och det som gör gott för en själv . Sen tid , hade jag haft mer tid hade jag haft större möjlighet att ägnar mig mer åt kosten lr ett yrke där jag styrt min tid själv …

  Allt gott ! ♥️ / Anni

  1. Vilket klokt inspel – tack för dina reflektioner. Jag tror absolut inte på att ha en kosthållning som ställer till det i vardagen – fy vad jobbigt.
   Hälsa och välmående är så mycket värt och där är det psykiska måendet prio ett skulle jag vilja hävda. Stor kram

 8. Tusen tack för ett mycket bra inlägg om kost! Så intressant att läsa ska även lyssna på podden du rekommenderar. Har Marias böcker och läst dom men har inte riktigt tagit till mig allt. Får göra ett nytt försök ett steg i taget! Du bestämmer ju faktiskt själv vad du vill skriva om i din blogg, fortsätt med det. Mycket bra och intressant allt du skriver om.
  Må väl ❤ Rita

 9. Intressant det här med kosten! Jag har reumatism och försöker äta som ovan 🙂 avokado, bönor, frukt och grönt! Men det är svårt att bara hålla sig till det som är bra…

  1. Har du märkt någon skillnad då du lagt om kosten?
   För mig har det varit hjälpsamt att koka grytor med bönor och grönsaker – variera med tsatsiki och hummus. Kanske ta del av lite inspirerande kreatörer som kan visa hur lätt det kan vara? För alla förändringar i livet är ju faktiskt gabska svåra så man får inte vara för hård mot sig själv – Good enough är ett bra motto!

 10. Bra där! Vi har Borelius och Food Pharmacys alla böcker! Vill även tipsa dig om Stig Bengmarks båda böcker ”Välj hälsa” och ”Välj hälsa! Receptboken”
  Tack för fin blogg!❤️

 11. Tycker det är lite sorgligt att det uppfattas som präktigt och självgott för att man väljer mat som kroppen mår bra av. Det blir allt tydligare att ultraprocessad mat är en starkt bidragande orsak till ohälsa, så jag tycker det är fantastiskt att du lyfter fram vacker, god mat som är bra för oss!

  1. Jag håller med om att det är synd att det ska räknas som präktigt att ta hand om solig själv. Eller att äta som man vill. Det borde ju var ok för alla egentligen, att alla får välja själv.

   Jag tycker att du, Kristin, ska skriva om det som du vill. Oavsett hur det kan (miss)tolkas av andra. Jag tycker att det är så fascinerande att bloggare, influencers eller folk i allmänhet som skriver ska behöva tänka på alla andra och om de kan bli provocerade och be om ursäkt för det. Så länge det som skrivs kan göra illa någon ska man kunna skriva det som man känner för. Om jag blir provocerad av något du skriver så ligger det ju hos mig. Då får jag kanske fundera över vad det är hos mig som triggas av det du skriver. Inte, som vissa gör, kräva att du (och andra som skriver) ska tänka på alla innan du skriver.

   1. Ja, du har rätt Linda – men ibland när man skriver om ett “känsligt” ämne som väcker många åsikter vill jag gärna bädda in det på detta sätt för att det ska landa mjukt hos de flesta. jag vet att jag inte behöver det men jag väljer att göra det ändå 🙂

 12. Tack för ett toppenbra inlägg Kristin!! 👍
  Lyssnade också på det poddavsnittet, mycket fint och inspirerande. Jag har alla Maria Borelius böcker om hälsa, de har gett mig såå många verktyg som hjälpt mig. Försöker äta så mycket antiinflammatorisk kost jag kan och känner mig glad, pigg och stark!

 13. Tack för ett jättebra inlägg!🙏🥰
  Tack för all inspiration du ger i olika sammanhang!🥰
  Så roligt att följa dig på din livsresa!
  Du får jättegärna skriva hur en dag med din kost kan se ut, samt en dag då det är lite mer fest eller helgdag.
  Tack på förhand!
  Kramar, Gunilla