Jag är priviligerad på många sätt och jag har dessutom en möjlighet att nå ut till en stor skara människor som lyssnar.

Livet har sett annorlunda ut genom åren och jag är säker på att de smärtsamma livserfarenheter jag har med mig i bagaget varit med och byggt mig till den jag är idag.
Jag har tak över huvudet, mat i kylskåpet och jag vet att jag inte behöver vara orolig för att bli nerslagen framför vettskrämda barn i mitt kök denna kväll.
Det har inte alltid varit så.

Mina egna erfarenheter av våld i nära relationer gjorde att jag till slut blev volontär för kvinnojouren i min hemstad. Nu har det gått lite mer än ett år och jag vill berätta om detta i hopp om att du kanske är redo för ett liknande engagemang i din hemkommun.
När du arbetar som volontär så spelar ingen roll vad du kan tänka dig att hjälpa till med eller hur mycket tid du kan bidra med, all hjälp är välkommen. I Varberg har kvinnojouren boenden där utsatta kvinnor och barn kan gömma sig från sina förövare och under mitt år som volontär har jag varit och handlat till dessa hem och hjälpt till med städning. En gång åkte vi iväg till Gekås och köpte ryggsäckar som vi fyllde med roliga saker till de barn som kommer till boendena och vi ordnade necessärer med mysiga ansiktsmasker och krämer i till kvinnorna. Det låter kanske trivialt med en ansiktsmask och ett nagellack när en utsatt kvinna mest av allt behöver trygg plats att gömma sig på, men det kan också vara den där lilla extra omtanken som är särskilt viktig när någon har det svårt.

Vi har ett rullande schema där vi volontärer tar hand om jourtelefonen på eftermiddag, kvällar och helger. När man ringer till oss så får man prata med någon som lyssnar och tror på det man berättar. Vi är ingen myndighet och för inga journaler, man kan vara helt anonym och vi har full sekretess.
Vi ger praktiska råd men det är viktigt att kvinnan själv känner att hon bestämmer över vad hon ska göra.
Kanske vill hon bara ha någon att prata med och kanske inte vet vad hon vill ha hjälp med, eller så vill hon få stöd vid polisanmälan eller i kontakt med socialtjänsten.

Kvinnojouren samarbetar med ungdomsjouren och där kan man också vara volontär. En stor del av det förebyggande arbetet för att minska våldet är just arbetet med ungdomarna. Det finns ingen som i 40-årsåldern får för sig att plötsligt börja slå kvinnor – detta är ett beteende som man har med sig från unga år och den kraftiga ökningen av våldsporr i samhället gör verkligen inte situationen bättre.

Hos Unizon finner du landets olika kvinnojourer.

Är det så att man inte har tiden för att bli volontär just nu men ändå vill engagera sig på något sätt så tycker jag att det bästa är att följa olika organisationer och aktivister i sociala medier – på det sättet förjer man med i arbetet och visar sitt stöd samtidigt som man kan dela deras information i andra sociala sammanhang, som på jobbet, i grannskapet, på föräldramötet, på middagar osv. Ju fler människor som pratar och engagerar sig i ämnet och lyfter fram detta samhällsproblem i ljuset, desto svårare gör vi det för förövarna.

Då och då får jag mail, sms och dm av följare eller bekanta som befinner sig i en situation där de känner stor oro för en kvinna. De vill hjälpa men vet inte hur.

Checklista om du vill hjälpa en kvinna att fly:
– Hjälp till att byta telefonnummer – ta bort appar där han kan komma i kontakt med henne.
– Hitta ett boende där hon kan gömma sig.
– Se till att det finns en vän eller annan anhörig som stöttar upp och är hos henne de första dygnen.
– Rekommendera att skriva ett tydligt avskedsbrev till förövaren så att det inte finns några frågetecken kring varför hon lämnar – viktigt med detta mentala avslut för henne också.
– Prata inte illa om förövaren – var snarare ett stöd och lyssna, var tydlig med att det inte finns någon framtid i en relation där man är utsatt för våld.

Att tänka på för dig som lämnar en våldsam relation:
– Packa en väska redan nu som du kan ha gömd någonstans om läget blir kritiskt då kan du snabbt komma iväg men ändå få med dig lite tillhörigheter.
– Ha ordning på pass och legitimation.
– Ordna med ny telefon och bank-id så du snabbt kan göra dig av med din gamla alternativt stänga av alla platstjänster och byta Apple-ID.
– Kontakta socialtjänsten, de kan hjälpa till med skyddat boende och sekretessmarkering om det krävs samt vara ett stöd i uppbrottsprocessen. Det går att kontakta soc innan man har bestämt sig, få hjälp att göra upp en plan om situationen inte är akut för dagen. Här finns även hjälp att få om det finns gemensamma barn.
– Fundera över att ta kontakt med läkare för sjukskrivning för att inte bli hittad på jobbet.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Vad du kan göra – Knacka på eller ring polisen om du hör bråk i lägenhet, i hotellrum osv.
Prata med era ungdomar om våld i unga relationer. Vad är ok i en relation?
Bli volontär. Dela kunskap.
Tillsammans minskar vi våldet.

Det blev långt det här inlägget – hoppas du orkat läsa hela vägen hit. Inför Internationella kvinnodagen arrangerar Länsstyrelsen här i Halland #vågavaraförebild – Känner du någon kvinna som är en god förebild i arbetet för jämställdhet? I så fall kan du nominera henne här fram till den 5 mars.

Följ @huskurage @unizonjourer @ninarungs @ungarelationer.se

I hans våld – del 1.

Kommentarer till “Att vara volontär på Kvinnojouren?

  1. Hej! Jag är 70 årig kvinna pensionär, skulle gärna vilja vara volontär inom kvinnojouren.Tacksam för svar.

  2. Så viktigt! Tack för att du lyfter. Har nominerat dig och Nina Rungs

  3. Jättebra! Tack att Du uppmärksammar denna oerhört viktiga fråga! Jag arbetar på en barnrättsorganisation och har sett vad våld i hemmet gör. Jag anmälde mig att bli volontär för Sundbybergs Kvinnojour i februari. De ska ha utbildning och informationsträffar under april o maj. Det ser jag fram emot♥️

Kommentarer stängda