Hela den här dagen har ett mörker krupit sig upp över axlarna och in i kroppen. Jag har gjort mitt absolut bästa för att acceptera och tänka positivt men nu känner jag mig helt tom.
“Uppgivenhet är vår främsta fiende” – någon använde Anna Lindhs citat idag och ja, jag håller med. Jag känner mig naiv och dum – jag trodde på ett annat Sverige. Jag hade hopp om ett annat Sverige.

Jag vill inte vara en del av det här och jag känner mig ledsen. Och det kan jag väl få vara även om ni är många som är inne här hos mig som inte håller med?

Jag läste ett så bra inlägg hos Linnea Claesson och det gav mig lite tröst så jag lämnar er med hennes ord här idag.

“Oavsett om du tycker det här valet verkar ha gått till din fördel, nackdel eller helt åt helvete så skulle jag vilja påminna om en grej. Det är inte politiker som bestämmer över hur vi ska ha det i det här landet. Det är vi.

Det är inte politikerna som bestämmer vilka vi är. Vad Sverige är. Eller kan bli. Det är folket och inte politikerna som skapar samhället. Det är helt vanliga människor som är dem som i mötet med andra människor varje dag bestämmer vilket folk vi vill vara och vilket land vi vill ha.

Det är dessutom folket som väljer politikerna. Oaktat ens åsikt om det politiska samtalet just nu finns det givetvis bra politiker som brinner för det dem gör. Demokrati är ingen åskådarsport. Det är upp till medborgarna i ett samhälle att bidra och bygga vårt land och den framtid vi vill ha.

Så som det står på den här bilden som jag fann på gården i Astrid Lindgrens barndomshem: Politik är alldeles för viktigt för att överlämna till politiker. Det här är allas värld och allas ansvar. Vi tillsammans är vad som kan skapa det samhälle vi vill ha. Byt ut uppgivenhet mot uppvaknande. Hopp är styrka i tider som dessa. Jag vet att en annan värld är möjlig. En värld där vi inte behöver känna oss så ensamma. Vi måste bara samla mod att, med kärlek och respekt, skapa den.

Jag vet att det är många som just nu är oroliga. Till just dig vill jag säga att du är aldrig ensam. Det finns någon som bryr sig om dina utmaningar och hur du har det. Någon som önskar dig mer och som kommer vilja finnas där för dig.
Du kommer alltid ha en vän i mig. Alltid.

Med det här ville jag också bara checka in med er för att se hur ni mår och försäkra er om att oavsett vad som händer och vad som väntar oss i framtiden så är vi många som som kommer fortsätta kämpa för en klokare, snällare, modigare värld.

Vi slutar inte när vi är trötta, vi slutar inte när vi är rädda
– vi slutar när vi är klara!” Linnea Claeson

Kommentarer till “Dagen efter

  1. Jag läser din blogg för att jag verkligen gillar dina foton och texter, älskar dina linnekläder och din satsning på företaget och har den senaste veckan sett diskussionerna som fått ske här i bloggen som en stor bonus. Tack!

    Jag har innan och efter valet lagt mycket tid på bloggar och till om med Instagram (fast jag inte varit aktiv där på mer eller mindre tre år) och så har jag läst och lyssnat på Kvartal (som vanligt), SvD, DN, Aftonbladet och Expressen för om möjligt grunda mig i hur vi ska ta oss framåt på bästa sätt. Det är svårt, känns märkligt att jag som för det mesta står med båda fötterna på jorden och känner optimism på riktigt är orolig för mina barns och eventuella barnbarns framtid. Hur hjälper det att deras pappa och jag försökt ge dem kraft och förmåga att möta livet utefter deras förutsättningar när det verkar vara så svårt för själva samhället att acceptera att brandsläckning inte är något hållbart läge. För någon. Inte för människor som balanserar på utmattningens gräns. Inte för personer som har börjat ta snabblån för att hantera sina andra lån. Inte för ett samhälle vars problem rotar sig i att det anses vara farligt (man kan offra sitt politiska anseende, eller förlora dyrbara röster) att vända på stenar och utvärdera hur man faktiskt behöver göra för att ta sig ur ett träsk. Obehagliga sanningar är obehagliga sanningar oavsett om man försöker gömma undan dem, låtsas att de inte finns eller slänga rökridåer.

    Jag uppskattar verkligen den text du skrev idag, trots, eller tack vare, att vi inte ser på hur man bör styra ett samhälle på samma sätt. Det gör inte riktigt jag och min man heller, men vi älskar varandra ändå. Ett kan jag dock säga med eftertryck. Det är vi som är samhället. Det är vi individer som behöver ta hand om vår egen skit innan vi kräver att andra ska städa upp hos sig. Och är vi så priviligierade att vi har det perfekt städat hos oss själva har vi säkert tid att engagera oss i någon hjärtefråga, till exempel hjälpa ungdomar så de lär sig städa. Kanske till och med ge dem verktygen som hjälper dem hjälpa andra. (Jag gillar metaforer…)

    Därför återkommer jag ofta till mitt favoritsätt att leva. Jag gräver där jag står. Gör det jag kan, försöker ha fördragsamhet med andras fel och brister eftersom jag är lika mänsklig som de är. Vi behöver varandra, det är så vi människor är funtade. Må vi alla förstå det innan vi tar kål på varandra.

  2. Det finns många förslag i olika riktningar om hur samhället ska förändras. Jag har inte någon egentlig åsikt om de skola, omsorg, invandring, kriminalitet och liknande

    Jag tror inte att någon av detta egentligen spelar någon roll i längden om man inte tar klimatet, jordbruket, skogsbruket, havet och sjöarna, förhållanden för de som producerar mat, djuren och inte minst pollinatörerna på allvar. Utan bin – inga människor. Så ja här är jag orolig och besviken … men på att miljön tycks ha glömts bort.

  3. Det som gör mig beklämd är alla dessa utspel om “hårdare tag” och strängare straff, när både forskning och erfarenheter från Kriminalvården och rättsväsendet är tydliga med att det inte har någon större effekt för att minska kriminalitet. Varken i Sverige eller i andra länder.

    Det som verkligen behövs är ett långsiktigt förebyggande arbete med bättre skola, fler fritidsgårdar och meningsfull fritid, jobb och vård och omsorg. Och det kommer att ta tid – för det finns inga snabba och enkla lösningar på komplexa sociala problem.

    1. Precis så Malin🙏Tack för det!Börja med MVC,BVC,förskola,fritids.skola,fritidsgårdar,meningsfulla dagar för barn o ungdomar!Närvarande vuxna!Välutbildade pedagoger m en god människosyn.
      Om ungdomar ändå hamnar snett,hjälp dem!
      Hur ser vården ut på SIS o våra fängelser?
      Hur vill vi att ungdomar o unga vuxna(alla) ska kunna komma tillbaka till ett bra liv ?
      Det är en besparing som tar tid men kommer att ”löna sig”……

  4. Precis om du skriver så är det folket som väljer och folket har valt.

    När Annie Lööf valde att svika sitt ingångna avtal förra valet och helt plötsligt byta sida för maximera makt så var det många som kräktes men vi fick gilla läget.

    Respektera demokratin och yttrandefriheten även när ” ditt lag ” eller dina åsikter inte vinner är det många på förlorande sidan inte kan hantera .

    Dax att växa upp kanske?

  5. Vad exakt är du rädd för? Jag förstår känslan men inte varför. Vi har demokrati och när ena sidan blir störst så vinner den, precis som vi alla tidigare val. Val igen om fyra år.
    Jag är rädd för den hatstorm som nu sköljer fram från kändisar, favorittyckare osv.
    Har du läst SD:s program? Själv är jag hoppfull över att grovt kriminella utvisas. Att sk straffrabatter upphör, du ska inte kunna våldta och få en våldtäkt ”på köpet” Att de som uppehåller sig illegalt i landet utvisas (Ygeman sa väl 80.000). Att vi ska få rimliga drivmedelspriser och elräkningar vi mäktar med.
    Vet inte om du läser någon opinionsbildare? Det finns många bra på FB. Lotta Gröning sätter idag ord på känslorna många har som bor på landsbygden. Den bortglömda delen av landet. Ilskan stiger från folksjälen. Det räcker nu.
    Det är konstigt att ingen av alla dessa ”experter ” uttalar sig om Nyans. Partiet som vill införa blasfemilagar, könsdiskriminera och är uttalat homofoba. Kanske inte passar narrativet?

    1. Har du läst SD’s partiprogram? Tror inte det för då skulle du se den fascistiska ideologin. Könsdiskriminering och homofobi är klart närvarande. Minskade rättigheter för kvinnor. Inskränkningar i aborträtten. Och mycket annat.

      Du skriver om folk på landsbygden… var finns SD’s månande om just landsbygden… om bin, skogen, nyckelbiotoper och biologisk mångfald, lantbruket och djuren – sånt som verkligen är sentralt för just livet på landet och dessutom en förutsättning för de som lever i statsmiljö.

      1. Var exakt står det inskränkningar i aborträtten? Citera. Precis som det andra du beskriver.
        Titta var SD gått fram. Det är på landsbygden. Ökat i hela Norrland. Från Värmland, Dalarna och uppåt. Folk har fått nog av ett nedmonterat samhälle.
        Jag mår illa av alla som plötsligt inte ser att vi har demokrati och den som får flest röster vinner. Kan vi bara sluta med polarisering , hat och bitterhet?

      2. Jag är rätt säker på att SD vill bevara aborträtten vara som den ser ut idag, men rätta mig gärna om jag har fel.

    2. Bra Annika!
      Inte många vet att vi har väldigt stor “straffrabatt” här i landet eller hur den fungerar, men i princip är det så att först räknas det mest allvarliga brottet, sedan det näst mest allvarliga men endast till en viss procent. Dvs det lönar sig att göra många brott samtidigt eftersom bara de mest allvarliga räknas (till viss del) och sedan räknas de andra av i kraftigt fallande skala. Jag tycker att vi ska respektera demokratin. Inget är svart eller vitt, det finns goda krafter på båda sidor.

    3. Håller helt med dig, Annika. Enligt vänstern har vi tydligen bara demokrati om de vinner. Märkligt synsätt. Nyans var den största anledningen till att jag ”bytte sida” och för första gången och röstade till höger. Fri invandring är dumheter när vi totalt misslyckas med integrationen för att inte tala om de risker som islamiseringen, genom t.ex. Nyans som på sikt kommer kunna påverka våra lagar. Snälla människor tänk ett steg längre vad det faktiskt innebär. Islam har som mål att konvertera ALLA till islam. Vanligt ”svenskt” folk är trötta på att deras behov nedprioriteras medan invandrare inte ens lär sig språket trots hur många SFI-omgångar som helst (detta gäller självklart inte alla, håll gärna två tankar i huvudet samtidigt när du läser, rötägg finns i alla befolkningsgrupper).

      Det är så otroligt lätt för medelklassen att predika solidaritet när de själva har råd med såväl solpaneler som elbil för att lösa både el och drivmedel själva. Många i det här landet kommer bli tvingade att välja mellan att köpa mat, betala elräkningen eller tanka bilen i vinter och vänstern har redan visat att det ekonomiska stödet ska gå till företagen, inte befolkningen. Folk har använt sin demokratiska rättighet och skyldighet och röstat. Nu får vi blicka framåt. Dessutom, tvivlar jag på att alla som röstat vänster håller med sina partier 100% och så är det även för oss som röstat höger. Man får prioritera vad man tycker är viktigast och svenska folket har visat vad de tycker.

  6. Jag känner mig också väldigt ledsen, men pga det politiska efterspelet som just nu härjar i sociala medier. Där vi som röstar borgerligt anses som egoistiska, osympatiska, känslokalla och onda människor som vill öka klassklyftorna, och göra rikare ännu rikare. Medan de röd-gröna framlyfts som godhjärtade och solidariska. Denna pajkastning rimmar illa i mina ögon, och hjälper inte alls att leda detta samhälle framåt. Jag önskar att vi istället kunde föra en dialog med varandra, och lyssna in varandras motsatser utan att döma. Då kan vi få ett trevligare klimat, och kanske kunna mötas åtminstone halvvägs. Därför vill jag nu förklara varför jag gjorde det val som jag gjorde.

    Jag tror på människans frihet under ansvar, där vi alla, var och en måste bidra med vårt strå till stacken. Jag vill inte ha en stat som styr över mig, eller behandlar oss som marionettdockor. Grunden i ett samhälle är att alla som kan ska jobba. Genom arbeten får vi in skatt, som sedan kan betala för förskola, skola, vården, polis och brandkår, vägar, tåg och bussar. Ta hand om asylsökande, betala sjukskrivningar för de som är svårast sjuka, skicka bistånd till andra länder som inte har det lika bra som oss osv. Ju fler som arbetar, ju mer skatt och tvärtom. Ju färre arbeten, desto mindre skatt. Och trots att vi är ett av de länder som betalar mest skatt i världen, så undrar jag många gånger var pengarna tar vägen? Varför är det så stora brister inom skola, vård och polis? Varför är vårdköerna så långa? Varför är det inte tillräckligt många barn som går ut skolan med godkända betyg?

    Jag kommer själv från en arbetarfamilj. Som sjuksköterska är jag den första inom familjen som har en akademisk utbildning. Mina farföräldrar bodde i en liten tvåa på Kungsholmen i Stockholm, där min pappa är uppvuxen. Farmor jobbade i tygaffär, farfar körde taxi. På 50-talet var det fattigt att bo på Kungsholmen. Farmor brukade vända pappas skjortkragar när de blev slitna, för att de inte hade råd att köpa nya skjortor. De arbetade och slet, sparade pengar, och till slut kunde de köpa sig ett spartanskt litet sommarställe i skärgården. Detta sommarställe, med torrdass och utan rinnande vatten, finns fortfarande i familjens ägo. Min pappa, jag själv och mina egna barn är uppvuxna där på somrarna. Och skulle fastighetsskatten införas igen, så vet jag inte om vi skulle ha råd att ha kvar detta ställe som funnits i familjen i över 70 år. Ja, där har ni i alla fall en egoistisk anledning till varför jag röstar borgligt. Och kanske en orättvisa i andras ögon, att min familj råkade ha “turen” att köpa ett landställe för så länge sedan, som sedan har stigit i värde. Medan jag själv anser att vi inte ska behöva straffas för att vi i generationer har kämpat med att kunna behålla vårt sommarställe. Man kan alltid se saker utifrån olika perspektiv.

    Jag är uppvuxen med att göra rätt för mig. Jag har pluggat, jag har arbetat extra för att klara mina studier. Jag har jobbat heltid i nästan hela mitt liv. Jag har sparat pengar för att kunna ha råd med en insats till en lägenhet. Jag har gått till jobbet fast jag inte alltid har velat. Jag skänker pengar till Kvinna till Kvinna, Djurens rätt och Unicef. Jag äter växtbaserat, klär mig second hand, cyklar och väljer bort flyget för miljöns skull. Och därför har jag så svårt att acceptera att det finns vissa människor i vårt samhälle som inte gör rätt för sig. Som inte bidrar till vårt samhälle. Och då pratar jag inte om de som är svårt sjuka. Men i mitt arbete ser jag vårdnadshavare som får försörjningsstöd år ut och år in utan att några som helst krav ställs. Som skriver sig på olika adresser för att få mer bidrag, och sedan flyger till sitt hemland under sommarlovet och spenderar 10 veckor där. Detta gäller självklart inte alla. Jag ser också ensamkommande mammor som pluggar på SFI och studerar till undersköterskor, och det är jättefint att se. Men jag tycker ändå någonstans att det måste vara rimligt att ställa vissa krav. Det finns alltid något man kan bidra med till vårt gemensamma samhälle. Tex göra fint i våra parker, plocka skräp, sanera klotter m.m.

    Jag som alltid röstat borgligt, funderade länge på i år vad jag skulle lägga min röst på, då jag kände att två ytterligheter stod mot varandra. Helst vill man ju ta lite av varje, och sätta ihop ett eget parti, men det funkar ju inte riktigt så. Jag funderade på miljöpartiet, men de står tyvärr alldeles för långt åt vänster. Eller socialdemokraterna som ändå gått något mer åt höger? Till slut föll mitt val på Liberalerna. Ni får kalla mig ond och egoistiskt om ni vill. Det är som att säga att vänstern skulle vara utsugare av staten. Men jag känner inte så. Vi följer det som vi tror blir bäst, och detta är vad jag tror blir bäst för både mig själv, andra och för hela det svenska samhället. Och med det sagt, så sympatiserar jag INTE med SD, även om det indirekt kan verka så. Men jag kan inte välja något som går emot mina hjärtefrågor, för att välja bort något annat. Känns som att hur man än gör, så har man ändå svansen där bak.
    Tack för att ni orkade läsa.

    1. Tack för att du delar. jag har nära anhöriga som röstat likadant med exakt samma inställning som dig. jag. Jag tycker givetvis inte de är onda för det och vi har en god dialog om politik – vi väger för och emot och är alla rörande överens om att det är komplext, minst sagt,
      – Än en gång, tack för att du delade.

      1. Tack själv för att du öppnat upp din blogg för diskussioner kring detta på ett meningsfullt sätt.

    2. Tack Maria,

      Så fint skrivet. Håller med dig. Det blir olyckligt om influensers skrämmer och “skammar”det som faktiskt folket har röstat i en demokratisk process. Livet är inte svart eller vitt. De finns goda krafter på båda sidor! Blir lite rädd för den skrämselpropaganda som råder från många influensers. Inte heller att förglömma att vänsterpartiet har ett ungdomsförbund med tydligt kommunistisk inriktning. Kram till alla!

    3. Hej Maria,
      Jag tror att det är det här som blir mest obegripligt för mig när en väljer att rösta borgerligt;
      “Grunden i ett samhälle är att alla som kan ska jobba. Genom arbeten får vi in skatt, som sedan kan betala för förskola, skola, vården, polis och brandkår, vägar, tåg och bussar. Ta hand om asylsökande, betala sjukskrivningar för de som är svårast sjuka, skicka bistånd till andra länder som inte har det lika bra som oss osv. Ju fler som arbetar, ju mer skatt och tvärtom.”
      För mig låter det här som klassisk omfördelningspolitik, och det är det jag tänker att de röd-gröna står för (eller borde stå för).
      Men det är ju inte så det blir i borgerligt styre; skatterna som kommer in från arbete förloras i välfärden, de kommer inte folket till nytta i så stor utsträckning som de borde. I Stockholm där jag bor så har regionerna gått, i flera år, med miljardvinster. Trots detta larmar sjukvården om att man inte kan arbeta säkert längre, nedskärningar beordras samtidigt som tex Karolinska sjukhusbygget kostat summor svåra att ens föreställa oss. Man har sålt ut statligt/kommunalt ägda verksamheter för endast en liten, liten del av marknadsvärdet. Och friskorna, där går ju inte våra skattepengar till barnen i första hand, utan till ägarna? Jag håller med om det du skrev, att arbete ger oss skatt som vi kan/bör fördela om till välfärd och behövande. Men är det det du ser hända när borgerliga partier styr?

  7. Det är sorgligt men absolut inte oväntat. Och märkligt att så många svenskar trott att Sverige skulle vara helt annorlunda och klara sig undan utvecklingen som gått åt samma håll i Norden för ett bra tag sedan för att inte tala om USA och Storbritannien. Och dessutom trott att lösningen är att kasta skit på motståndarna och tala om, helst på instagram eller liknande, hur andra människor ska tycka och tänka. Oavsett förutsättningar.
    Kanske kan detta leda till att människor nu inser att det hänger på OSS nu att vända utvecklingen, om det inte ska bli ännu värre om ytterligare 4 år.
    I handlingskraft och engagemang. Och dit räknas INTE instagramvideos. Man har lov att sörja en stund – sen är det dags att kavla upp ärmarna. Så tänker jag.

    1. Du har rätt – det är inte oväntat. Och du har också helt rätt i att dela instagramvideos inte är ett sätt att visa handlingskraft och engagemang. Jag har uppskattat dialogen med er följare här inne på bloggen mycket – det har gett mig perspektiv och förståelse. Jag behöver inte hålla med men jag läser och tar in och jag tycker det är fint att vi håller en god ton mot varandra trots olika åsikter.
      Bortsett från några som inte kunde låta bli att kasta skit såklart. Jag vill verkligen inte vara arg på någon för att vi har olika åsikter – jag kan uppriktigt säga att jag känner stor oro för hur det blir – men jag har också känt stor oro över utvecklingen i Sverige de senaste åren. Tack för ditt avtryck

      1. Varför ska jag behöva hålla god ton när människor medvetet röstar fram ett parti som är öppet homofobiskt? Är det vad vi kommer vara stolta över i framtiden? Vår goda ton? I don’t know men att bli tillsagd att curla människor som helt medvetet sätter sin egen ekonomi framför min trygghet är lite mer än jag tänker ta. Så tack för allt och tack för mig.

        Allt gott,
        Hej

        1. Hej,
          Jag vet inte om du tror jag syftade på dig i kommentarsfältet eller på någon annan. Men jag kan säga att jag uppskattade inte att bli kallad hycklare och att bli satt på plats på det otrevliga sättet.

          Uppskattar alltid dina avtryck här och vore tråkigt om du tackar för dig och inte återkommer för att du och en annan inte var överens i ett kommentarsfält.

  8. Tack för att du delat med dig av detta, för jag ska försöka hantera hur jag ska bemöta mina släktningar på landsbygd och mindre orter, som röstat på något mitt hjärta inte förstår.

    1. Ja det är nog SÅ viktigt att vi alla fortsätter prata med varandra och diskutera, istället för att bara se varandra som monster och idioter! Jag bor i glesbygd, där man ser ett sånt enormt missnöje växa över hur dåligt saker fungerar; skolor läggs ner, bensin och matkostnader äter upp hela den lilla inkomst man har, hus säljs för miljoner till folk som gjort bostadskarriär i stan och har råd att köpa, obefintlig mobiltäckning kombineras med nedlagd fast telefon, äldrevård som är helt ovärdig och under all kritik och då är man nog tyvärr sjukt mottaglig för ett missnöjesparti.

      Önskar att den röd-gröna sidan hade kunnat fokusera ÄNNU mer på klasskampen och vågat lyfta frågor som 6 timmars arbetsdag, högre löner inom vård och skola, pengar till att rusta infrastruktur med mera ännu mer istället för att hamra på om gängkriminalitet i all oändlighet. Sen att klimatfrågan blivit en höger-vänster fråga istället för en “överlevnad av hela vår civilisation” fråga, det måste väl ändå vara ett av samtidens största misslyckanden? Hoppas att vi alla blir bättre på att ta politiska diskussioner med vänlighet och nyfikenhet de närmsta 4 åren så att vi inte hamnar i en USA-lik polariserad situation, där bägge sidor bara sitter och kastar skit på varandra utan att lyssna.

Kommentarer stängda