Jag vill fortsätta prata om företagande och TILLVÄXT  – ordet jag valde som värdeord för detta år.
En intressant dialog utvecklade sig i min dm på Instagram efter jag lämnat en reflektion kring om detta ord känns laddat med negativitet och girighet. En av mina följare uttryckte nämligen detta och jag misstänker att hon inte är ensam om att känna så. Så låt oss prata om det.

Under mina år som företagare har jag stött på människor (oftast andra kvinnor) som verkar provocerade av dialogen kring företagande och som gärna kritiserar eller ifrågasätter tillväxt och kapitalism.

Mitt svar löd:
Det är fint tänkt – att om alla bara la ner sina företag och inte producerade något mer så hade allt varit underbart, eftersom vi redan har allt vi behöver?
Jag ser TILLVÄXT som mognad i mitt företagande – skruva på det som funkar, minska och öka där det behövs. Jobba smartare med både pengar, människor och energi. Vi växer organiskt i takt med att efterfrågan på våra kläder ökar. Vi arbetar så hållbart vi kan i den bransch vi befinner oss i anser jag.
Synd att TILLVÄXT är ett ord laddat med negativitet.
Enligt mig är tillväxt en förutsättning för innovation, och kan vara både bra och dåligt. Så det är dumt att bara klassa ordet som negativt. Utan tillväxt så hade människan aldrig flyttat ut ur grottan, vi hade fortfarande haft en medelålder under 40 år och en barnadödlighet på 50%, kvinnor skulle inte haft rösträtt mm…
Att välja bort tillväxt är enligt mig en ynnest förunnad dem som lever i en värld där andra drivit tillväxt och innovation. Att luta sig tillbaka och räkna med att andra fortsätter att driva utvecklingen inom läkemedelsutveckling, jämställdhetsarbete och utveckling av mer klimatsmarta lösningar.

Det är tråkigt att samhället är så svart och vitt. Antingen är man för eller emot och så står alla och gapar på hur dåliga de andra är.

Jag själv tycker det är intressant att läsa om andra personer som berättar hur de bygger bolag! Det är kunskap som behöver komma fler till del, särskilt kvinnor. Företagare är stommen som bär landet ekonomiskt enligt mig – de är jätteviktiga. Och TILLVÄXT är avgörande för att kunna överleva som företagare.

Ett axplock av reflektionerna som drös in i min dm. En dialog som var särskilt skarp och klarsynt och som jag högläste för min man här i soffan kom från @sophiashyman
Jag frågade om jag fick citera henne i ett blogginlägg och fick ett ja.

“Nej men gud! 100%!! Tack för att du skriver om detta. Är så less på samtalskulturen i min ”sfär”. Så fort någon skriver om företagande, pengar, karriär etc drösar det in slentriankritik om kapitalism och tillväxt. Ja, otyglad (dvs helt oreglerad) kapitalism gynnar inga samhällen i längden, men tur att väldigt få driver den linjen i dag.
Trots att man lätt kan tro det.
Det är märkligt 2024, men det är fortfarande så att god god feminist förebild är någon som PRATAR om feministiska problem (ex ekonomisk ojämlikhet mellan könen) hellre än att försöka lösa dem, till exempel genom att tjäna egna pengar. Väldigt skevt om du frågar mig, men jag tror det är uråldriga vanföreställningar om kön som gör sig påminda. Även bland kvinnor.
Man ska verka för jordens bästa, helst genom välgörenhet och goda gärningar dagarna i ända och idkar man inte välgörenhet ska man tänka på alla som har det sämre. Eller på sina privilegier (inte för att det är dåligt med en reality check då och då, men att STÄNDIGT disclaima med sina privilegier är… tröttsamt).
Nej. En stat som reglerar lagom men inte i onödan och underlättar för framförallt småföretagare gynnar samhället i stort. Entreprenörer och drömmar finns överallt – och även drivet, som du nämner. Viljan att förbättra livet är universell!”

WORD! Jag håller med om allt Sophia!

Hon sätter verkligen huvudet på spiken. Jag tycker vi behöver fler kvinnliga företagare med driv och dessa bör vi applådera istället för att “skamma”. Det är ett evigt tjat om att dessa arbetar för mycket, att de är svåra att leva med och inte tillbringar tillräckligt med tid med sina familjer. En man skulle aldrig bli ifrågasatt på detta sätt. Jag märker ibland att vissa kvinnor skruvar på sig och blir provocerade av att jag bygger bolag, tjänar pengar och prioriterar mitt företagande så mycket. Det är ofta dessa kvinnor som påpekar att jag nog har blivit sjuk för jag “jobbar för mycket” då jag fått en vanlig magsjuka eller influensa.

Jag är intresserad av fler reflektioner i ämnet så varsågod – skriv gärna. Och du behöver inte alls hålla med mig.

Vill ni läsa mer om tankarna kring TILLVÄXT och företagande så kan ni spana in kommentarerna här i mitt inlägg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Dialogen fortsätter – & tack för det. Kommunikation är det viktigaste verktyget vi har.

 1. Intressant diskussion! När en småföretagare pratar om tillväxt (och inte storföretag som HM etc) så är min första tanke att man ska få utrymme till stabilitet i företaget, kanske kunna ta ut sina första löner efter flera år, anställa någon mer för rimligare arbetsbörda, kanske investera i någon hårdvara/mjukvara/expertis som behövs etc. Jag tänker inte omedelbart på vinstmaximering och överanvändning av jordens resurser. Så det behöver inte vara negativt i mina ögon.
  Däremot tänker jag att det är en stor risk att tappa i kvalitet. Att tiden inte räcker till på samma sätt som innan. Ex om man får fler underleverantörer så kanske man inte har tid att granska dem lika grundligt med ex besök på plats osv. Så det som var ett företags USP från början med ex hållbarare produktion, schysstare arbetsvillkor och bra kvalitet på varan ut till kund, vattnas ur.
  Kort sagt, tror att det finns en punkt där tillväxt och kvalitet möts, en vågskål och att företag så småningom måste välja vilken sida man prioriterar. Tack för intressant blogg!

 2. När jag läste ditt värdeord så tänkte jag på tillväxt som människa, och det kan ju inkludera en hel del. Tillväxt av muskler, eller tillväxt i företagandet.

  Jag har alltid tyckt att företagandet är bra för Sverige. Det ger fler arbetstillfällen, mer inkomstskatt osv. Och som företag behöver man växa för att kunna höja arbetstagarnas löner som någon annan skrev här över. Men jag håller också med om att det behöver göras på ett hållbart sätt. När det gäller klädindustrin så tror jag det blir svårt, då det hela tiden uppmuntrar till mer konsumtion, och det är ju just det vi behöver göra mindre av idag. Och då är det ju än viktigare att det görs så hållbart som möjligt. Återvinna material. Se till att det finns bra arbetsvillkor för tillverkaren. Skäliga löner. Bra arbetsmiljö utan en massa gifter osv. Jag uppfattar att du Kristin gör det yttersta för att driva ditt företag så hållbart som möjligt. Och det är ju inte fast fashion, utan stilrena kläder som är tänk att användas under många år framöver. Det om något är ju viktigt, att vi faktiskt använder våra kläder.

  En annan sak jag tänkt på, och detta kommer kanske uppfattas som avundsjuka, är att de som är ekonomiskt framgångsrika, också är de som konsumerar mest. För ju mer pengar man tjänar desto mer spenderar man. Kläder, resor, renoveringar mm.

  Hur som helst så gillar jag ordet tillväxt, för att det kan spegla så många olika delar av livet, och inte endast ekonomisk tillväxt.

  1. Tack för dina reflektioner – du har helt rätt. Det är alltså inte bara ekonomisk tillväxt jag syftade på och det var jag också ganska tydlig med.

   Och visst har du rätt. De som har pengar konsumerar mer och det är naturligtvis en konsekvens av att de har råd och det i sin tur belastar klimatet mer men får också ekonomin att snurra.
   Precis som du säger så belastar klädindustrin klimatet på allra sämsta vis – det är ingenting jag hymlar med och jag uppmanar till konsumtion varje dag i och med att jag arbetar som influencer och producerar kläder. Här bockar jag i alla fel i de flestas ögon – det är ingen hemlighet.
   Men med den position jag har så försöker jag göra det så bra, inspirerande och hållbart jag kan.
   Verkar som vi har lite samma blick på företagande och vad det ger tillbaka till samhället vi lever i.

 3. Håller med om många av kommentarerna här, om hur tillväxt klassiskt kopplas mot kapitalism och marknadskrafter.

  Sen är jag inte heller överens med stora delar av Kristina och Sophias resonemang, men det antar jag är för att vi står på olika ändar av skalan politiskt. Jag anser inte att det är entreprenörskap som har skapat varken demokrati eller ökad jämställdhet. Tvärtom har det moderna samhällets kapitalism gått hand i hand med ökad grad av patriarkala strukturer. Och det låter något förhärligande att alla entreprenörer bara skulle göra gott i världen. För att vara helt krass bygger ju de flesta entreprenörskap på en efterfrågan, och vi lever ju tyvärr i en värld som efterfrågar mycket dåliga grejer. Och att det som Sophia skriver skulle göra mer för jämställdheten om alla kvinnor bara försökte tjäna mer pengar (lätt som en plätt) istället för att bara prata om det, det är att förminska kvinnokampen ganska rejält.

 4. Jag förstår delvis dina tankegångar, men då måste man också kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt, där den ena går mer på begreppet och den andra på innebörden.

  Så, för det första: det du här argumenterar för landar för mig närmare begreppet “utveckling”, som naturligtvis heller inte är oproblematiskt, men står för det du verkar vilja fylla “tillväxt” med. Tillväxt innebär ju per definition antingen fysiskt växande eller ekonomisk ökning. Att tillväxt till viss del möjliggör innovation stämmer, men så är det faktiskt också något som marknaden/samhället tutat i oss att behövs för att “Business as usual” ska kunna fortgå, för annars ingen innovation osv, som på något magiskt sätt ska ta oss ur klimatkrisen och allt den för med oss.

  För det andra innebär detta att man alltså inte får kritisera tillväxt om den sker inom ramarna för ett företag som är litet drivs av en kvinna. Känns inte det svart/vitt om något. Jag ser ju att du upplever att allt görs så hållbart som möjligt, men är det då hållbart? Svaret är självfallet nej, för inget nyproducerat kan någonsin vara hållbart -det är som bekant inte en glidande skala, utan antingen är det hållbart eller så är det det inte. Hade ditt företag jobbat med återvunnet hade förutsättningarna varit annorlunda. Jag förstår delvis genusproblematiken här, att en ensam kvinnas företag kritiseras medan t.ex. big oil, som drivs av män, “bara får fortsätta”…men det får det ju inte, för det haglar dagligen kritik bara att det naturligtvis inte biter lika bra.

  Sammantaget kan man kanske säga att bara för att nyproduktion görs av en kvinna så är den inte bättre. Och ifall du tänker använda ett ord som har en viss betydelse, och i sammanhanget rätt dåliga associationer, så får du räkna med en viss kritik. Utveckling behövs, det är uppenbart, men omställningen mot något hållbart behöver ske i grunden, inte bara med en omskrivning som tillåter oss (dig, mig, individer i den rika delen av världen) att förverkliga oss själva genom att fortsätta konsumera.

  1. Så bra skrivet! Jag sätter +1 på detta och ger dig ett tack för att du ringar in problematiken på ett så tydligt vis.
   Genusperspektiv och feminism missbrukas tycker jag rent ut sagt, om det ska användas som något slags sköld mot rättfärdig kritik mot ett ohållbart ekonomiskt system, där ju just idén om evig tillväxt dyrkas likt en gud eller ses som en naturkraft rent ut av, fast att det är en helt och hållet mänskligt skapad konstruktion som gott och väl skulle kunna ersättas av en ny idé om hur välfärd och ett gott liv för så många som möjligt skapas på bästa sätt. Självklart är kapitalism och evig strävan om ekonomisk tillväxt inte mindre skadligt för vår planet för att det råkar vara en kvinna som står bakom rodret.

   1. Anna och M,
    Jag hör vad ni säger (skriver)

    Självklart behövs tillväxt i alla företag oavsett om det är en man eller kvinna bakom det – utan lönsamhet och tillväxt blir det svårt att ge både personal löneökning och fortsätta betala råvaror som ökar i kostnad. Det måste vi vara överens om, eller?
    Och det är också självklart att alla företag som producerar nyproduktion belastar klimatet. Även jag givetvis. Där är vi också överens. Har aldrig påstått att det är mindre skadligt för planeten för att det är en kvinna bakom rodret.

    Vad jag uttryckte var att kvinnor får mer kritik och förväntas ta högre ansvar.
    Jag anser inte att det är “Business as usual” – jag försöker tänka så hållbart jag kan när det gäller både det sociala, ekonomiska och ekologiska ansvar jag har som företagare.
    Jag är intresserad av vad ni tycker alternativet för mig skulle vara – lägga ner mitt företag för att göra “rätt” i era ögon?

    Jag står fast vid att TILLVÄXT är ett ord som går att ladda med positiva värden som företagare –
    Tack för era reflektioner.

    1. “Självklart behövs tillväxt i alla företag oavsett om det är en man eller kvinna bakom det – utan lönsamhet och tillväxt blir det svårt att ge både personal löneökning och fortsätta betala råvaror som ökar i kostnad. Det måste vi vara överens om, eller?”

     Ja, just precis detta är ju kapitalismens logik. Och det är ju precis därför kapitalismen är ohållbar – därför att det är ett ekonomiskt system som bygger på idén om evig tillväxt, vilket aldrig kommer kunna vara hållbart på en planet med begränsade resurser. Det går helt enkelt inte ihop. Här kommer några intressanta tips på läsning/vidare ingångar på temat. Hoppas att det kan ge något:

     https://www.forskning.se/2018/08/15/ett-samhalle-utan-ekonomisk-tillvaxt-funkar-det/#

     https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/klimat/forskare-studerar-hur-samhallet-skulle-se-ut-utan-tillvaxt/

     https://www.gp.se/kultur/litteratur/litteraturrecension/tim-jackson-valfard-utan-tillvaxt.72417f97-bf4f-472a-a1f9-8cae0905ae13

  2. Verkligen +1 på din kommentar M.
   Jag har saknat en debatt kring detta. Och jag saknar även generellt en debatt kring hur influerande och konsumtion går hand i hand, och hur vi hela tiden leds till att tro att vi kan konsumera oss ur klimatkrisen bara vi gör det hållbart.

   Spontant så känner jag, ja, vi borde pausa all nyproduktion av inte bara kläder utan väldigt många andra icke-livsnödvändiga varor. Klädindustrin orsakar utsläpp större än internationellt flyg och sjöfart tillsammans. I skrivande stund finns bara i kategorin kläder för “Kvinna” på sellpy.se 3,983,000+ sökresultat. Det är _helt_ vansinnigt.
   Vem ska köpa alla dessa kläder. Jag är så trött på att vi fortfarande går på reklamindustri och influencers som lever på att sälja drömmar som bygger på konsumtion av nyproduktion och som bara äter upp mer och mer våra gemensamma råvaruresurser. Jag går på det själv, varje dag. Tycker att den nätta kapselgarderoben med tre par nya jeans och de stickade tröjorna är skitsnygg, eller de senaste skorna från influencer med eget skofabrikat, eller de fina linnekläderna från Kristin. Men vem ska köpa alla kläderna från Sellpy i fel modell, av fel kulör. Vem ska köpa alla begagnade barnkläder i skrikiga kulörer när barn till modemedvetna mammor kläs i beige och milda toner.

   Jag rekommenderar att läsa boken “Lyckliga i alla sina dagar” av Nina Björk. Jag saknar en röst som hennes idag, någon som påminner om att drömmarna som bygger på en ökad konsumtion inte är de drömmar som är viktiga, på riktigt.

   Ja, inom det kapitalistiska systemet har ett välstånd byggts upp (definition av välstånd är också intressant att diskutera) och sjävklart ska vi vara tacksamma över exempelvis en minskad barnadödlighet. Men systemet har i sin nuvarande form också lett till ökad ojämlikhet, en brutalt överutnyttjad planet och politisk polarisering. Läs tex ekonomer som Joseph Stiglitsz ellerThomas Piketty.

   Väl formulerat M, kring att tillväxt kopplat till innovation inte är en naturlag, utan också något som marknaden tutat i oss och som används som argument för att upprätthålla status quo.

 5. Hej! Tänkte på detta med ångest, koncentration, minne, ev adhd mm och häromdagen råkade jag höra något på Sveriges Radio. Det handlade om att de har spännande och intressant forskning på hur ljud på 40 Hertz sk Borduntoner verkar kunna påverka hjärnan på ett positivt sätt. Gå in på SR och sök på Ljudvärld, etiketten är Vetenskap/Miljö. Jag gick in o lyssnade på den hemsida de nämnde i slutet av programmet samt också letade upp 40hertz-toner på Spotify. Jag upplevde efteråt att det var lite som att jag sköljt hjärnan…..svårt att förklara men kanske värt att kolla upp.

 6. Så bra att du öppnar upp för diskussioner, det är så vi rör oss framåt, tillsammans. Tillväxt är inte ett oproblematiskt begrepp för mig heller, vi lever i dag långt över våra gemensamma tillgångar och den samlade ekonomin bygger på en osund tillväxt. För jag tror det är där vi som kommenterar här pratar förbi varandra. Det måste gå att ha en sund tillväxt, företag som växer inom de ramar som jorden sätter. Kanske är övervinst ett begrepp som skulle kunna användas mer, företag som gör orimliga vinster på någon annans bekostnad? När varor är alltför billiga är det alltid någon annan som betalar, någon annanstans. Kycklingar betalar med sina livsvillkor, sömmerskor eller matbud eller med sina arbetsvillkor… Företagande generellt bygger fortfarande ofta på en orimlig vinstförväntan (mycket har hänt ja, men mycket återstår också, se bara på skolan, vård och omsorg).

 7. Jag har så många tankar kring detta. Jag tror uppriktigt sagt att de flestas förståelse för hur välfärd byggs är ganska minimal. Ibland blir jag rädd för smarta människors okunskap gällande så viktiga frågor, men det är vad det är.
  För alla som tycker att tillväxt är ett negativt klingande ord måste jag hänvisa till SAOB:
  https://www.saob.se/artikel/?unik=T_1311-0187.0blQ&pz=5
  Vi människor skulle inte kunna existera här på jorden utan tillväxt. Nu pratar jag inte om oändlig ekonomisk tillväxt, något som uppenbarligen är ohållbart. Vi behöver mer tillväxt gällande intelligenta lösningar på krångliga problem och vi behöver människor som strävar efter tillväxt i sina personliga liv.
  Jag gillar ditt ord, tycker det är starkt och önskar att du kan växa på det sätt som du önskar under året.

 8. i nästan 100% är såna kommentarer (och efterföljande) diskussioner drivna av avundsjuka och narcissm. bra att prata om det, men då har kommentatoren träffat mitt i (alltså nått sitt mål), nämligen att ‘alla’ uppröra sig…

 9. Intressant ämne! Mycket är redan sagt men ett perspektiv som inte varit uppe är att tillväxt ofta är nödvändigt för att kunna skapa en bra arbetsmiljö i fas med vad anställda i företaget förväntar sig.
  Tillväxt är nödvändigt för att kunna höja löner varje år och anställa fler om det behövs. Tex tjänster som man kanske inte haft råd med från början men som förbättrar för alla. De flesta vill helst jobba på ett företag där detta är möjligt. Men det är lätt hänt att man glömmer att pengar till lönehöjning inte finns om företaget inte har tjänat in dem i förväg.

  Tillväxt för att ha råd med utveckling är nödvändigt om man växer organiskt som du. Om man inte vill ta lån så behöver man tjäna in pengarna i förväg för att ha råd att ta nästa steg och det behöver ju pågå i ganska många år innan ett nystartat företag är stabilt .

  Men med det sagt så vill jag ändå säga att tillväxt har en delvis negativ klang även för mig. Då gäller det framförallt hur vi ska kunna skapa en hållbar värld och hur vi ska ställa om till ett fullständigt livscykelperspektiv? Jag gissar att det finns företag i världen som du också ser skapar miljöproblem med sin tillväxt?

 10. Tim Jacksons “Prosperity without growth” är ju en väldigt klassisk text på temat!

  När jag läste en kurs i global ekonomisk miljöhistoria på handels fick jag verkligen aha-upplevelse på aha-upplevelse kring detta. Det blev där och då så otroligt tydligt hur den samhälleliga idén om evig tillväxt som vi i västvärlden är så invaggade i måste ersättas av en ny vision. Evig tillväxt på en planet med begränsade resurser går inte ihop. Det fick vi illustrerat på ett väldigt konkret vis. Och visst pratas det om “frikoppling”, där tillväxt ska kunna fortsätta genereras av bland annat tjänstesektorn och förnybara varor istället för av fossil industri, men tyvärr finns det inga vetenskapliga belägg för att detta kommer kunna fungera.

  Nej, vad vi behöver är att lämna tillväxtdiskursen bakom oss, använda vår kreativitet och bygga ett nytt ekonomiskt system som är hållbart. Ur det perspektivet tycker jag själv att ordet tillväxt känns väldigt omodernt och mossigt…

  1. Tack för kommentaren! Du uttrycker det jag försökte skriva i ett dm, men du gör det så mycket bättre. Antagligen för att du är mer insatt i diskursen.

   Så som jag förstår dig och det som jag ville belysa handlar det inte om att skamma småföretagare, särskilt inte de som faktiskt försöker driva hållbara verksamheter, utan vi pratar väl endast om vad man associerar ordet tillväxt med. På ett övergripande plan är företags ekonomiska tillväxt och drivkraft att skapa vinst för aktieägare ett enormt socialt- och miljömässigt problem, i synnerhet om vi ser i ett globalt perspektiv. Jag ställer mig också frågande till den i texten återgivna kommentarsförfattarens åsikt att få driver linjen om oreglerad kapitalism och tillväxt. Få idéburna, små verksamheter kanske gör det men tittar man på hur stora företag agerar både vad gäller arbetsvillkor (se HM i Sverige med hyvlade anställningar och än värre exempel finns i globala syd), stora jordbruksföretags lobbyverksamhet för att få fler bekämpningsmedel tillåtna, landfills med kasserade kläder i fattiga länder, utnyttjandet av den fria rörligheten i EU för att etablera sitt företag i det medlemsland med lägst skatt och minst reglering, så tycker jag att man kan se ett mönster av osunt agerande för att maximera vinst (= tillväxt för företaget).

   Självklart måste företag ha ekonomisk stabilitet för att kunna antingen bibehålla verksamheten eller utvecklas. Och visst kan företag kanalisera kreativitet och innovation. Det finns en massa bra verksamheter! Det är ju som sagt inte det den här diskussionen handlar om, utan den handlar om vad man associerar ordet tillväxt med. Många av oss associerar ordet till ekonomisk tillväxt och inte till en mer holistisk betydelse. Personligen hade jag nog associerat Kristins förklaring till sitt värdeord till utveckling och förädling, snarare än tillväxt, men om ordet funkar för henne är det väl jättebra.

   Hoppas jag var tydligare här än i dm, Kristin! ????

 11. För mig som har drivit företag i drygt två år utan att kunna ta ut en vettig lön, är tillväxt så klart livsviktigt och avgörande för min yrkesmässiga framtid. Och något jag hoppas på och jobbar hårt för!
  Varför inte, liksom?
  Sedan är ordet tillväxt för mig också laddat med personlig utveckling, jag vill fortsätta växa som människa!

  1. Skulle vara en emoji som klappar händerna och inte frågetecken. Uppskattar detta inlägg mycket och såå viktigt att fler förstår.