Låt oss prata om ekonomi och företagande.

Det är en dröm för många att driva eget och äga sin egna tid. Det finns sannerligen en hel del fördelar med att vara egenföretagare – du jobbar med det du väljer själv och du är din egen chef. Men du tar också fullt ansvar i alla led och det kan vara väldigt slitigt att få allt gå ihop – man slutar räkna arbetstimmarna man lägger ner för man jobbar när man måste helt enkelt.
Innan du har råd att anställa så gör du alla delar i företaget och det kan ju få vem som helst att bli tokig när man sitter med kluriga sifferdokument när ens spetskompetens ligger någon helt annanstans.

Nu har jag drivit företag i många år och jag tycker att en av de viktigaste nycklarna till att det ska fungera är att ha en hållbar ekonomi och att ha någon som hjälper till med de delar du själv inte behärskar så bra – & att ha koll på inkomster och utgifter så du förhoppningsvis kan plocka ut en lön till dig själv varje månad. Ja, du läste rätt.
Det finns en mängd företagare som inte har råd att ge sig själva en lön och då undrar jag hur det blir med pensionsparande och andra viktigheter.

När jag skrev om företagande sist så fick jag en kommentar om att inte dölja för mina läsare att jag är priviligerad för att jag har en man som kan backa upp ekonomiskt.
Jag tycker det är vanskligt att dra slutsatser om hur andra lever. Jag tror inte man hade haft den åsikten om det varit en man som drev ett bolag – att han säkert bara är priviligerad för att hans fru har ett välbetalt jobb och får allt gå runt ekonomiskt.
Men det ligger dock en poäng i detta givetvis – jag hade inte vågat satsa och riska så mycket i mitt företagande om jag varit ensam familjeförsörjare. Vi är två med inkomster och då ges det andra möjligheter.
Men min man har varken investerat i mitt bolag eller backat upp ekonomiskt – däremot har jag investerat i hans bolag då jag köpt aktier där. Tänk vilka förutfattade meningar vi kan ha om andras livsstil.

Det finns ungefär 1 000 000 företag i Sverige. En stor majoritet, ungefär tre fjärdedelar av dessa är enmansföretag.
Bara 0,1 procent av företagen i Sverige har fler än 250 anställda. Inom det svenska näringslivet finns ungefär 1 000 000 företag och dessa är en viktig drivkraft för ekonomisk tillväxt i en ekonomi. (källa)

Det var egentligen en slump att jag blev egen företagare. Jag blev bra på min hobby, fotografering och kommunikation på sociala medier, fick uppdrag inom detta och gick ner i timmar på min fasta anställning för att sedan helt säga upp mig och gå solo. Jag hade faktiskt inget driv eller någon ambition alls på den tiden, jag var mest glad att jag hade ett arbete efter en snårig tonårstid då jag inte ens tog mig genom gymnasiet. Jag har arbetat som servitris, diskare, tidningsutdelare och städare bland annat. Alla dessa yrken har lagt ribban för min kompetens idag och är viktiga pusselbitar i mitt företagande.

Målet med företagande är ofta individuellt. En del kanske känner att de vill jobba hårt en kortare tid för att sedan kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet lite lättare med en god ekonomi och mindre arbetstimmar. Andra ser skapandet i sig som lycka –  att driva och utveckla ett företag.
Jag hade inget mål när jag startade mitt bolag men kikar man på vad som är min drivkraft så är det skapandet i sig som gör det för mig. Jag tycker om att utvecklas och vara kreativ. Pengar är inte min drivkraft men jag är fullt medveten om att pengar är en möjliggörare –  därför tycker jag det är viktigt att driva ett vinstdrivande företag, jag vill ha möjlighet att utveckla och förbättra – då krävs kapital.

Att driva eget kan ofta bli romantiserat tycker jag – jag tror inte det är många som förstår hur mycket pengar man behöver omsätta för att kunna plocka ut en skälig lön att leva på och hur mycket arbete det verkligen krävs för att få allt gå ihop.
För att dra igång en ny verksamhet behöver du ett startkapital eller investerare och får räkna med att det tar ett par år innan du har etablerat dig på marknaden. Ofta blöder man ekonomiskt de första åren och det är inte alla som har kapital eller uthållighet att klara detta. Här är det klokt att vara realist tänker jag, förstå sig på ekonomi och tänka både kortsiktigt och långsiktigt. Jag hade en fast anställning parallellt med mitt företagande under många år och det var inte förrän jag såg att jag hade råd att betala min egna lön som jag sa upp mig.

Nu har jag olika ekonomiska ben att stå på och de olika verksamheterna bär varandra. Lönsamhet är en förutsättning för att driva företag.

För att hålla tempot och kraften uppe i längden kanske man behöver anställa och för att kunna göra detta behöver företaget ha en stabil ekonomi. Jag har haft stor hjälp av min likviditetsbudget de senaste åren – det gör att jag har en sund överblick och vet vad jag kan ta mig råd till och inte. Här kan du läsa mer om detta.
Att göra skillnad på kostnader och utgifter är klokt. Utgifter kan ju till exempel vara att ta en investering som förvisso minskar pengarna på kontot men som skapar värde och förutsättningar för nya intäkter. Exempel på utgifter är köpa in produkter till lager eller uppdatera utrustning om du jobbar med tjänster. Kostnader är till exempel hyra, el och löner. Det kan vara klokt att se över sina kostnader då och då. Många gånger är det enklare att skala av kostnader än att sälja för mer för att få effekt på resultatet.
Vi står inför en förändring i höst där vi kommer öka våra kostnader med högre lokalhyra då en av våra hyresgäster flyttar ut. Jag funderar på möjligheterna att utveckla butiken zoomar ut för att överblicka helheten. 2021 gjorde jag en omsättning och ett resultat jag är både nöjd och stolt över och målet är att vi kommer öka även i år – kanske att vi har möjlighet att expandera och satsa. Mitt i dessa tankar om framtiden så jobbar jag med kommande kollektion samtidigt som jag ska fota nuvarande kollektion parallellt med att jag ska åka iväg på uppdrag. Det finns egentligen inte på kartan att jag skulle klara av att både sköta driften i webshopen och ta hand om bokföringen samtidigt. Så himla skönt då att ekonomin är stabil och jag kan betala andra för att göra detta. Känns hållbart.

Så även om du tycker det är trist med pengar och kanske inte tycker det är viktigt så vill jag ändå rekommendera er alla att ha koll, vara realist och skapa en hållbar ekonomi som gör att affärsmodellen du jobbar med håller långsiktigt.

Här finner du alla inlägg om företagande.

Skapa dig en fin dag nu.

Kommentarer till “Ekonomi & företagande

  1. Superbra att belysa företagandets villkor tydligt och på lagom detaljnivå. För den som inte är företagare är det ofta svårt att förstå förutsättningar och konsekvenser. Och för oss som är företagare är det jobbigt med andras förutfattade meningar om tex rimliga timlöner före skatt, risktagande osv. Därför tackar jag för att du beskriver sånt här på ett sätt som är lätt att läsa även för oinsatta.

  2. Jättebra skrivet:)
    Många bra insikter att ta del av för andra som är och vill bli företagare.
    Och fler företagare behöver vi i Sverige. Det är roligt, oroligt och helt fantastiskt att vara egen.
    Kom igen nu alla som funderar på det och har möjlighet!

  3. Tack Kristin för alla dina kloka inlägg och allt du delar: inte bara det framför kameran utan också det bakom.

  4. Intressant läsning och bra jobbat! hela vägen fram till idag. Mycket jobb bakom, det är solklart.

Kommentarer stängda