Så betalt samarbete med Visit Halland

Halland bjuder på sköna sensommardagar och värmen håller sig kvar här på västkusten september ut tänker jag. Så härligt – för just nu är det skördedagar och det finns en mängd spännande platser att uppleva i vårt vackra landskap.

På uppdrag av Visit Halland fick jag äran att bjuda hit en av mina absoluta favoritfotografer och ta henne genom en kulinarisk halländsk upplevelse. Malin Mörner @poppyloveyou, bor i Mariefred och tog tåget från Stockholm och genom Sverige för att möta upp mig i Varberg här på västkusten.

Vår första tur gick till Falkenberg där vi svängde av mot Ugglarp och ner mot en av stränderna. Här finns nämligen The Edible Country – det ätbara landet.
Här tillagas och serveras naturens eget skafferi  på ett stort vackert träbord placerat i en glänta bland nyponrosor och strandråg. En otrolig upplevelse!

Vår kock Susanne Ottosson hade hämtat nyskördat  hos Ugglarps grönt och tänt på muurikkan – det blev fantastiska Zucchiniburgare med en härlig sensommarsallad.

Vilken dröm va – till detta serverades vi god kombucha från Syster Sur – också en del av konceptet med A Drinkable Country.

Vi fick historier om de syltade nyponen vi åt – två kvinnor sätter burkar varje sensommar och då deras män fortfarande levde hade de arbetet att rensa nyponen med ett glas vin som belöning för mödan – det ska tydligen vara väldigt pilligt.

Zucchiniburgare:
Zucchini 1st ~ en halv stor
200g eldost (svensk halloumi)
1ägg
Rivet skal 1 citron eko
Peppar
Salt om det behövs

 – Riv, blanda, stek i smör och olja. Toppa med picklad fänkål.
Lätt som en plätt och supergott.

När vi hade ätit upp den goda lunchen kom Mikael från Ugglarps Grönt och mötte upp oss för att ta oss ut på en växtvandring kring äng, åker och strand. Ni finner nämligen en hel del ätbart i vår vilda flora och det är helt galet att vi inte tar hand om mer och plockar med oss hem istället för att importera likvärdiga grönsaker och kryddor från sydligare länder.

Gulsporre, Mjölkört, Rölleka, Rönnbär, Groblad, Renfana, Rosendunört, Gatkamomill, Våtarv, Havssälting… listan kan göras lång och det. var otroligt intressant att höra Mikael prata sig varm i ämnet – älskar alla som brinner för sin grej. Potatisen han odlar på åkern gödslar han med tången han hämtar från stranden nedanför och varje vecka har han beställningar från topprestauranger som önskar vilda blommor och växter att använda i köket. Vilken rolig och bra utveckling!

Mikael har jobbat med odling sedan han var sex år och fick sitt första växthus som muta för att ta sig igenom skolan. En otroligt inspirerande man och jag rekommenderar er alla att boka in er på en växtvandring.

Tänk att de använde de fjuniga vipporna från mjölkört och stoppade bindor med förr i tiden – de användes också som stoppning i kuddar. Mjölkörten har många medicinska egenskaper – den fungerar sammandragande och renande mot exempelvis blåsor i munnen. Dricker eller äter man den så har den en lugnande och milt kramplösande effekt.
Man kan också göra rosa god saft.

 
Foto: Malin Mörner

Detta foto knäppte Malin med sin kamera och när ni har tagit er igenom detta inlägg så måste ni bege er till henne – maken till att kunna dokumentera vackert.
Vi lämnade Mikael på stranden efter vi hade smakat på Havssälting och snackat en del om tång. Vi tog oss upp till gårdsbutiken Ugglarps Grönt och fyllde en hel kasse med godsaker – älskar verkligen gårdsbutiker och detta var den mest välfyllda och härliga jag besökt. 

Turen gick till Slöinge och vi svängde in hos Antikstället för att fynda både det ena och det andra. Vi hade otur att missa både Slöinge Kafferosteri och Solhaga Stenugnsbageri öppettider men lovade att återvända. Men nu var vi riktigt sugna på en god kaffe och jag sa att jag har bästa tipset….

…nämligen  Borgmästargården i centrala Falkenberg. Alltid snyggt, gott och inspirerande.

Bulle och kaffe. Fast vi fick be om en påse och bära med oss halva bullen i väskan till senare – vi vågade nämligen inte bli mätta innan kvällens äventyr.

Precis då solen höll på att sjunka bakom huset körde vi in på grusvägen som tog oss till Skrea Matbruk. Jag har varit här förut och visste att jag hade något fantastiskt framför mig.

Och vi blev sannerligen inte besvikna – miljön, inredningen, servicen och framförallt maten får tio av tio. Att äta här är en fantastisk upplevelse och jag kan inte fatta att man kan få ha det så härligt som här. Kände mig bortskämd, lycklig och så himla tacksam.
Det blev ravioli med torsk till Malin och risotto till mig – så fint att toppa med blommor så här.

Fina Malin – så glad att det var just hon som följde med dessa dagar.

Så vackert – kameran måste äta först och dokumentera såklart. Ska försöka smita in här en gång då det inte är så mycket gäster så jag kan fota inredningen. De har så coolt!

Desserten  – grillad sockerkaka, jordgubb och flädersorbet om jag inte minns helt fel. Mums!

De ljusa kvällarnas tid är förbi och mörkret la sig över Falkenberg då vi körde till Ocean Hotell och somnade gott precis vid havskanten. Funderade på att dra på mig en morgonrock och ta ett kvällsdopp men var faktiskt helt slut av dagens alla intryck och somnade som en stock.

Dagen efter åkte vi till Lilla Hälsoträdgården och mötte upp Josefin Gavie. De jobbar med Grön rehab – med trädgården som återhämtning & inspiration erbjuder de habilitering via remiss från alla Hallands vårdcentraler. Detta är så bra!

Jag är väldigt intresserad av detta ämne då jag själv märker att jag blivit hjälpt i mitt mående av trädgårdsarbete. Lyssnade med stora öron då Josefin berättade om sin verksamhet.
Denna blomsterodling har öppet för självplock fredag 3/9 17.00- 20.00 då är det även Falkenbergs Matdagar!
Om du vill finna mer blomsterodlingar i Halland kan du kika i appen A Day in Halland eller så kan du gå in hos Snittblomsodlare i Sverige – Här kan du söka efter din närmaste snittblomsodlare och i kalendern kan du se vad som är på gång.

Vi gosade lite med katterna, plockade en stor bukett, vinkade hejdå och begav oss till vårt nästa stopp.

Det var dags att äta lunch hos My FeldtTivolikiosken i Halmstad. Falafel och mumsig sensommarsallad stod på menyn och det var precis så gott som det alltid är. Grymma råvaror och världens bästa kockar – stora applåder!
My fick vår bukett och det kändes som att vår resa genom Halland med alla roliga möten med kreatörer krokade arm på ett varmt vis.

Stolt som en tupp över att vara hallänning men det visste ni ju redan!

Inne i butiken finns det mängder av skoj grejer att vila ögonen på – pussel, kakburkar, foton, kolor, muggar och mycket mer. Passa på att köpa presenter till dem du håller av då du är här – ångrar mig så att jag inte köpte en dunk äppelmust. Här kan man både äta god lunch, fika gott och handla härliga grejer!


Foto: Malin Mörner

Dags för ett bad. Vi plockade upp våra telefoner för att scrolla runt lite i appen A Day in Halland. 

Vi körde ner mot Tylösand strand och av mot Prins Bertils väg – här fann vi en liten vacker vik för ett dopp.

Malin dokumenterade och jag snabbade mig att byta om – vi hade faktiskt lite kort om tid eftersom vi skulle iväg på middagssittning i Hylte redan vid fem.

Ångrar mig aldrig.

Så vackert här  – vi gav oss själva några minuter att strosa runt i centrala Halmstad efter lunchen också. Riktigt mysiga butiker och restauranger.

Vår Hallandstrip tog oss vidare till Knystaforsen i Hylte. Här har danska paret Eva och Nicolai Tram flyttat in på Rydöbruk, ett gammalt sågverk från 1870 som erbjuder en magisk inramning till en matupplevelse som fick mig att tappa hakan.

Helt otroligt och jag är nästan mållös efter detta spännande äventyr – det kommer ta ett tag att smälta. Det enda vi visste var att vi skulle äta en 15-rätters middag och att det var en väldigt eftertraktad restaurang.

Nicolai kom och mötte oss ute vid forsen och charmade oss totalt med sin härligt glada danska.

Bakom lummig terräng, mellan liten damm och sjungande fors ligger den röda byggnaden där de serverar mat lagad på de färskaste råvaror de kan få tag på från åar, sjöar, skogar och lokala producenter. Maten lagar de över eld och då och då fick vi gå ut till elden för att se dem förbereda rätterna som bars in.


Foto: Malin Mörner

Flambering på uråldrigt vis. Nu blev det lax.
De har letat upp gamla traditionella metoder för matlagning och de små delikatesserna som bars in gjorde ingen besviken. En vassle- och romsås hälls i en färsk zucchiniblomma som vilar på andra godsaker. Grillrostad gurka mixad med kirskål hälls över en liten bit ål toppad med blad från krasse och gurkblomma. Allt var otroligt vackert och välkomponerat. Vi drack det alkoholfria dryckespaketet, olika kombucha och råpressad juice som toppas med enbärsolja. Spännande och inspirerande.

Önskar jag minns vilken rätt i ordningen detta var. Nu behövde vi sträcka på benen lite mer för sittningen är fyra till fem timmar lång.

Nicolai tog oss ut till forsen och visade oss runt i häftiga miljöerna. Det är ett gammalt bruk bakom honom här och de ska öppna fler verksamheter inom kort – i oktober blir det hotell och i en annan  byggnad  kommer det bli smarriga pizzor så småningom.

Middagen gick mot sitt slut och vi ombads slå oss ner ute kring de tända eldarna för den sista rätten. Det blev krabbelurer och en liten lollipop av marshmallow.

Men lägg av – så himla bra det var!
Detta måste jag få uppleva igen.

Morgonen efter vaknade jag här på Hotel Mårtenssons i Halmstad. Här har jag bott förr men inget var sig likt – det är helt nyrenoverat och rummen var helt fantastiska. Älskade stilen!

Vill typ kopiera hela detta och flytta hem det till mig. Väldigt trevlig lobby!
En varm rekommendation om ni ska bo över i Halland och ta er runt bland alla härliga platser här.

Innan vi åkte hem till Varberg igen så svängde vi förbi Feldts Bageri och köpte med oss fika. Allt är otroligt gott och får du tag på deras vaniljbullar så måste du köpa minst tre – ta med hem och lägg i frysen tills du blir sugen igen!

Vi stannade till hos Susan Hubel på Harplinge  blomsterodling på vägen.

Hon är så go!! Det är öppet på denna blomsterodling på fredagar och söndagar men bäst ni kollar in på @harplingeblomsterodling för att vara säkra.

Kom med hem med flera fina grejer från vår trip genom Halland. Att ägna några dagar här under skördetider är inte så tokigt!.

Ha nu koll på att det är Farmers Market på Strömma den 11-12 september och Falkenbergs Matdagar  3-5 september.

Kika in på Malins vackra blogginlägg och ta del av Halland ur hennes perspektiv – hon bjuder på godbitar från Varberg också.

Visit Halland Visit Halland har en grym hemsida med en mängd tips och här finner Skördetid i Halland.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar till anna Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “En kulinarisk resa genom Halland i skördetider