Varje sommar åkte min syster och jag till farmors och farfars stuga i Torestorp. Det var farmor Mildred som lärde mig att jag kan finna tröst i en trädgård. I hennes vackra slänt trängdes tagetes och fuchsia. En enorm rododendron växte längs med sidan och dolde praktiskt utedasset bakom.

Farmor hade de smalaste underarmar jag någonsin sett och huden var alldeles len och solkysst om somrarna. Hon var en kvinna som delade upp veckans alla dagar i fasta rutiner – tvätt på tisdagen, strykning på onsdagen och på torsdagen drog hon fram dammsugaren.
Om vardagarna fick vi citronyoghurt till efterrätt och varje kväll delade hon ett äpple med den lilla fruktkniven, tog ena halvan själv och gav den andra till farfar, medan de satt bänkade i den blåblommiga soffan framför Aktuellt. Men i sommarstugan fanns det ingen tv. Här spelade vi i stället “Finns i sjön”, samtidigt som jag plockade ut alla mina favoriter ur en skål fylld med Twist-godis.

Mina tryggaste och vackraste minnen från barndomen är hämtade från farmors trädgård om somrarna. Det behövdes bara en liten promenad ner för grusvägen så stod man med tårna vid sjökanten, redo för en svalkande simtur. Gick man i stället uppför backen utanför grinden så kom man till hästhagen. Denna vända tog farfar och jag varje morgon för att hämta Borås Tidning och med oss i fickorna hade vi sockerbitar till hästarna.

Farmor gick allt som oftast slänten upp och ner för att pilla med blommorna, vattna, prata lite med dem och plocka det som hade blommat över. Och jag hakade på, som en liten skugga följde jag varenda steg hon tog. Sedan blev det pannkakor och hemgjord sylt av hallonen vi hade skördat.

Farmors tre bakböcker ligger framför mig på bordet och jag öppnar försiktigt den med titeln Modern bakning. I inlagan står det att ”alla recept i denna bakbok äro omsorgsfullt utexperimenterade och provbakade, de äro utarbetade av examinerade skolkökslärarinnor”.
Jag fnissar lite för mig själv, tycker det låter högtidligt och allvarligt. Men bakning ska man både ta på blodigt allvar och med en nypa salt, tänker jag. Det är som med trädgårdsliv – lust och njutning går först.

Jag slår upp sidan med det vikta hörnet. Ett gulnat papper med ett recept skrivet i snirkliga bokstäver faller ur boken och ner på golvet. Det är Maj som har delat med sig av sin Kryddsill till farmor. Jag plockar upp pappret och vänder ner blicken i boken igen. Där är det – receptet på farmors nötkaka. Doftminnen letar sig in i medvetandet och en värme sprider sig i bröstet. Den ska jag baka! Och sedan ska jag skapa en tårta som jag kan garnera med hennes favoritblomma; tagetes.

Lilla farmor, jag önskar att du var här med mig under äppelträdet, snicksnackandes om trädgården och mumsandes din nötkaka.

Varsågod, testa detta recept ni också!

Smet:
150 g smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
1 dl hasselnötskärnor
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Förarbete:
Smörj och brödbeströ en kakform. Rosta försiktigt hasselnötskärnorna i ugnen och lägg dem därefter i en handduk och gnugga av skalet, mal sedan ner dem med en mixerstav. Sätt ugnen på 180 grader.

Beredning:
Sikta ner mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt därefter nötter och vaniljpulver. Vispa ägg och socker kraftigt i ett separat kärl och häll sedan ner detta i bunken. Smält smör och rör försiktigt ner det i resten av ingredienserna. Häll ner smeten i formen och grädda i 35–40 minuter. Låt kakan svalna i sin form en stund innan du stjälper upp den.

Tårta:
Dela kakan så att den blir till två bottnar. Pressa en eller två apelsiner över bottnarna så det blir riktigt saftiga. Vispa sojagrädde och lägg hälften på första botten tillsammans med bär. Lägg andra botten över och täck med grädde. Garnera sedan med blommor och/eller bär – det säsongen bjuder på, helt enkelt.

(detta är ett från några sidor i min bok Livskraft från Trädgård & Hav)

Kommentarer till “Farmor Mildreds Nötkaka

  1. Åh! Du skriver så målande och fint, det är som med en god bok, man vill bara läsa mer. Jag ser en särskild gåva du fått och har där, precis som jag även tycker att Clara Lidström har med sina skrifter! Ni skiner så starkt när ni förmedlar känslor, det når verkligen ut, såpass att foton inte alltid behövs. Dessa målar ni fram med orden istället. Har du funderat på att skriva en roman, med karaktärer och handling? Är glad att du skrivit den bok du gjort och den ska jag förstås ta till mig liksom att fortsätta läsa bloggen. Ser dig hur som helst som en duktig författare och hoppas du får lust och ork att fortsätta skriva fler av dina längre texter både här och där 😊

  2. vad härligt att läsa, jag har liknande minnen från min mormor. Hon saftade, syltade och bakade för jämnan. Och både kokböcker och en gammal sju sorters kakor pryder min kokbokshylla. De där små lapparna med fådda och nedskrivna recept som trillar ut ibland, minnen…..

  3. Ble nesten litt rørt av å lese dette, fikk tankene i gang omkring mine egne gode minner av farmor og farfar. Heldig er man som har sånt å se tilbake på, sikkert ikke tilfeldig at du har Mildred blus på bildet;-)

Kommentarer stängda