Här kommer tre inlägg som talat till mig extra mycket idag – den 8 mars – på Internationella Kvinnodagen.

@juliamjornstedt
Lägg mer fokus på din familj. Ta vara på tiden med dina barn. Jobba inte för mycket. Var närvarande.
Satsa på din karriär. Fall inte ner i kvinnofällan. Ta för dig. Ta plats. Satsa hårt.
Dela jämlikt. Städa mindre. Tvätta mindre. Ta mindre vabb-dagar.
Ha ett skinande rent hem för att orka med den inre stressen. Vabba mest för att du vill, om du vill.

Jobba 80 procent så att du hinner. Så att du hinner vara med barnen. De växer ju upp så snabbt. Jobba 80 procent för din psykiska hälsa. För att orka.
Akta dig för kvinnofällan att bara jobba 80% och som resultat få sämre pension, sämre lön, sämre förutsättningar. Jobba inte 80% och låt männen okommenterat jobba heltid.

Kämpa för jämlikhet i hemmet. Ta varje strid om matlagning, städning och tvättning. Lyssna på dina vänners ständiga klagomål på sina män och håll med, varför är det såhär?
Acceptera ojämlikheterna. Var nöjd med det du har. Inser att allt inte går att dela lika på. Att man kan ge och ta?

Gå inte in i väggen, vem ska hantera allt då?
Spring mot väggen. Satsa allt. Stanna precis innan.

Gör si. Gör så.
Var en bra mamma, men inte bara mamma.
Ha en fantastisk karriär, men du måste ha något mer.

Hur ska jag orka ta den större kampen, kampen för framtida kvinnor, när det ständigt pågår ett krig inom mig och från folk runt om mig som bråkar om hur jag ska göra, vem jag ska vara, vad jag ska göra?

Jag tror att den enda verkliga kvinnofällan är att låta någon annan bestämma vad du vill göra. Vad du kan bli. Vad du vill vara.
Låt det aldrig ske.
/Julia Mjörnstedt

@simonhaggstrom
För en tid sedan stod jag och pratade med en ung svensk tjej som precis börjat sälja sex. Vi pratade bland annat om vad det innebär att vara ung idag och om den stress som många ungdomar känner över att inte räcka till. Ett ord som fastnade hos mig när den unga kvinnan beskrev sitt liv var ordet hets. Hon beskrev vilken hysteri som råder i samhället idag och hon menade att vi vuxna inte förstår vilken press många, i synnerhet unga tjejer, lever under.

Hetsen över att ha det senaste modet.
Hetsen över att få fler följare på Instagram.
Hetsen över att alltid vara omtyckt av alla.
Hetsen över att alltid behöva prestera på topp.

I våras fick jag möjligheten att besöka ett av de länder i världen där flest människor lever i extrem fattigdom. Nämligen Nigeria. Materiellt sett så finns där miljontals människor som med våra mått mätt inte har någonting. Trots denna extrema fattigdom så kunde jag ändå se glädje i människors ögon. Jag fick möta barn, ungdomar och vuxna som inte i första hand värdesatte livet i prylar, karriär eller antalet följare i sociala medier. De hade varandra men inte mycket mer. Trots att de varje dag kämpade mot fattigdom, sjukdomar och risken att drabbas av kriminalitet upplevde jag en tacksamhet över livet som jag ganska sällan upplever bland oss här i Sverige.

Idag träffar jag unga killar och tjejer som, trots att de har allt man kan önska sig och lite till, ändå mår skit på insidan. ”Tänk att det finns män där ute som vill betala pengar för att ha sex med just mig”, sade en annan ung tjej till oss för ett tag sedan. Ur led är tiden och det är lätt att tänka att man bara vill gå och dra täcket över sig. Men i en tid där den psykiska ohälsan skjutit i höjden har vi alla en uppgift att hjälpa och påminna varandra om vad som verkligen är viktigt här i livet.
/Simon Häggström

@linneahendrix
Älskade syster. Oavsett om du älskar din skönhetsrutin, vägrar smink, vill visa hud, tar på dig extra lager, är glad och tillmötesgående, hatar alla, är inkluderande eller bara vill få va med de dina eller va fan, bara få fokusera på dig själv för en stund. Vet du, du kommer alltid göra fel i någons ögon. Samtidigt kommer du ALLTID vara precis det en annan behöver se i sitt flöde för att förstå att det också är OK. Att du också är OK. Att allt är OK. Bara fortsätt!! Du är så himla viktig – och fantastisk!
/Linnea Henriksson

Kommentarer till “Från min feed den 8 mars

Kommentarer stängda