När jag besökte The Norrmans för ett par veckor sedan så låg detta magasin på ett av borden i lobbyn. Jag fastnade direkt  för framsidan och blev nyfiken på den vackra kvinnan med alla tatueringar. Det var en klok blick som mötte mig på fotot.

Så från Danmark köpte jag med mig handdukar, tvål och lotion som jag förälskat mig i vid vistelsen. Men även tidningen som minne flör jag ville läsa hela storyn om denna Anja Lovén. Hjältinnan alla pratar om.

Anja Lovén gav upp en fast lön, materialla ting och hemlandet Danmarks trygghet till förmån för att hjälpa afrikanska häxbarn. Anja driver idag sin egen akuthjälporganisation DIN Nödhjälp. Idag bor och arbetar hon i Nigeria sedan flera år och här driver hon sitt barnhem.

2011  avgick hon som butikschef för att resa till Afrika, där hon arbetade i 3 månader som observatör och lättnadsarbetare. Här upplevde hon en sådan extrem fattigdom och hunger som hon inte kunde glömma. Hon bestämde sig därför för att hon ägna sitt liv åt att bekämpa detta i Afrika.

DIN Nödhjälp har under mer än tre år hjälpt barn i Nigeria som är anklagade för att vara häxor. Anja har tillsammans med sin nigerianska man startat ett barnhem för de så kallade “häxorna” som utan hjälp lever ett ensamt liv på gatorna, där de flesta inte överlever.

Att bli anklagad för att vara häxa är ett ökande problem i många afrikanska länder, särskilt i Nigeria. Orsakerna till häxor kan bero på död och sjukdom i familjen eller t ex bränder eller infertilitet.

Enligt traditionell afrikansk tro har allt en övernaturlig orsak, och mestadels är barnen som utpekas som syndabocker och blir förvisade från familjen.

 

Den 30 januari 2016 tog Anja, tillsammans med sitt team, hand om en pojke som de gav namnet Hope. Bilderna på den blonda tatuerade kvinnan som hjälpte barnet spreds över hela världen.

Hope – Help One Person Everyday.
Initialerna är också tatuerade på Anjas knogar
Pojken överlevde och ovan bilder visar hans utveckling.

Jag blir så galet inspirerad av denna sortens människor och har nu satt upp nya mål på min Bucket List.

Kommentarer till “Hjältinnan hela världen pratar om

  1. Tack Kristn för detta inlägg! Kände inte till detta och blev mycket berörd. Oavsett om den som försöker hjälpa till är svart eller vit så är det så beundransvärt och uppmuntrande. Mycket mer än de flesta av oss gör ändå! All kärlek! 💙

  2. Min väninna från Nigeria hälsar: För att balansera upp vithetsnormen som råder här, och som råder överallt bland vita där bilder på vita som åker till afrikanska länder och poserar med svarta barn och blir hyllade som “hjältar” (medan massor av svarta hjältar aldrig nämns och de vita ofta har en väldigt priviligerad position) och för att lära dig lite om det här “white saviour”-syndromet (som är en manifestation av samma vithetsnorm som allt annat som är risigt med den normen, dvs en manifestation av rasism), så tipsar jag om att googla på white saviour. Googla även på Lovette Jallow. Där har du en hjälte!

    1. Tänkte samma sak: hjältinna ‘hela världen’ pratar om? aldrig hört av henne…dock är det normala att hylla folk för det minsta när en god story kan skrivas och pengar kan tjänas, vad är med alla vardagshjältar som jobbar även dubbelt so mycket och gör goda saker men ses aldrig?

      1. Phu. Du väljer naturligvis själv vad du vill lägga energi på. Var det rubriken som provocerade dig? Jag lånade den från magasinet och tyckte också den kändes bra eftersom Anja har uppmärksammats på flera håll och då också har stor möjlighet till att göra skillnad för många utsatta människor på vår jord.

        “vad är med alla vardagshjältar som jobbar även dubbelt so mycket och gör goda saker men ses aldrig?”
        Ja, det finns mängder av hjältar som det inte skrivs om. Tänker att vi alla borde försöka var en av dem och välja kärlek och ödmjukhet framför bitterhet. Det gynnar alla.

    2. Jag anser att alla som gör bra saker är värda att lyftas. I detta fallet snubblade jag över detta reportag och jag tycker Anja och hennes nigerienska man är beundrandvärda. Fokus låg just på Anja här eftersom hon är från Danmark där tidningen också är tryckt. Hennes nigerienska man och vänner gör naturligtvis också ett fantastiskt jobb för dessa barn.

      Vad du menar är att västerlänningar inte ska hjälpa till där de kan och har möjlighet? Att det är fel? Eller att vi inte bör uppmärksamma det för att det är en manifestation av rasism?

      Ur mitt perspektiv så ska vi alla ta varandra i hand och hjälpa till så mycket vi kan för de som är utsatta för våld och fattigdom i världen. Ur mitt perspektiv känns det märkligt att ens lägga energi på vilken hudfärg det är på människor som hjälper andra människor i nöd.

      Tack för att du gav mig namnet Lovette Jallow. Kände inte till henne, men jag är säker på att både hon och Anja gör så gott de kan för att göra världen bättre.

      1. Grundproblemet är väl att henens nigerianske man och hans vänner, och andra afrikaner som engagerar sig i sina hemländer, sällan får någon uppmärksamhet i västvärlden för detta. Elle skulle inte ha uppmärksammat dem om det inte vore för att han hade en blond fru. Det är som att det krävs att en vit västerlänning tycker de här frågorna är viktiga för att andra ska haka på. Förutom problematiken med att bilden av tex Afrika och afrikaner är extremt endimensionell i västerländska medier; ofta inriktad på offer, fattigdom osv, med stort fokus på en vit människas goda hjärta och gärningar som ska rädda svarta människor. Mycket av problemen i fattigare delar av världen är ju också direkt orsakade av västvärlden. Så det finns helt klart saker att problematisera kring vad gäller utlandsbistånd, välgörenhet etcetera.

    3. Väldigt bra synpunkter från “Hej” ,”Sonja” och “Maria”! Tycker att det är viktigt att få skriva olika synpunkter och åsikter i kommentarfältet , annars blir det lätt ointressant att läsa såna texter ,om man inte har möjlighet att skriva sin egen synpunkt. Sorry for spelling mistakes, swedish is not my native language.

Kommentarer stängda