ored6_Kristin_lagerqvist-1401

Här kommer ett inlägg om hur jag fotograferar och redigerar mina bilder.

Mitt intresse för fotografering startades 2008 då jag började blogga. Under dessa år har både mina kunskaper och min fotoutrustning ökat och utvecklats. Jag är helt självlärd och är alltså ingen skolad fotograf. Så egentligen har jag ingen aning om vad jag håller på med (!) eller så är det precis det jag gör. Det ligger mycket i betraktarens ögon såklart. Och precis som vilket kreativt arbete som helst så tycker jag inte det finns några rätt eller fel – det är slutprodukten som räknas liksom… Eller vad kund tycker om och är beredd att betala för.

Men som du förstår så har jag massa snabba knep som innehåller kortkommandon, annars hade jag naturligtvis inte hunnit blogga i den takt jag håller …

ored5_Kristin_lagerqvist-1394

Men först. Min utrustning:

– Canon EOS 5D Mark III – en ljuskänslig kamera som gör att jag kan ta foton även fast ljuset inte alltid är optimalt. Jag har en 6D som back up kamera också.
– Fast 50mm 1,2 och ett 35mm 1,4 Canon-objektiv, dessa två använder jag  mycket.
– Ett stativ. Bra när det naturliga ljuset är kass. Annars får bilden rörelseoskärpa pga av att jag håller i kameran och inte är tillräckligt stadig på hand.
-Två olika skärmar – En stor vit som hjälper mig mota bort för stark sol så jag slipper kraftig skugga i bilderna och en liten (den på fotot med en silvrig sida och en guldig) som hjälper mig att lyfta ljuset i fotot och rikta det åt hållet jag önskar. Jag använder alltid den silvriga sidan för jag gillar kallt ljus bäst. Jag använder den vid porträttfoton och vid produktfoton i naturligt ljus.
– Jag har andra objektiv och ljusutrustning också men det använder jag i princip aldrig.

Jag har tagit lite olika bilder på mig själv och tänkte förklara lite hur jag tänker. Detta foto tog jag på stativ med en sen utlösare. Ljuset i detta rummet är helt ok och bilden blir ju faktiskt ganska bra men jag vill ändå trycka ihop den och ljusa upp den lite.

ored_Kristin_lagerqvist-1385

När jag tar ett foto försöker jag tänka på djupet i bilden och hur jag använder mig av bländaren på kameran. Då blir fotot lite mer spännande tycker jag.  Här har jag inställning 2,8 vilket då resulterar i att jag blir skarp men det framför och bakom mig ligger liksom ofokuserat.

lightroom

Jag jobbar i Lightroom med mina foton  och ibland flyttar jag över dem till Photoshop och gör finlir när jag jobbar med bilder till kunder som behöver vara mer arbetade.

Jag importerar dem direkt från minneskortet i kameran till Lightroom och kan där skapa flera smarta mappar och stjärnmarkera bilder jag gillar lite extra. Titta på verktygsfältet till höger här och så ska jag berätta vad jag gjort med fotot nedan.

-jag ökar kontrast en aning för att trycka ihop färgerna i fotot
– jag ökar klarhet lite
jag ökar exponering så att fotot ska bli ljusare
– jag minskar skuggor en aning
-drar ner mättnad om fotot är för “färgglatt”
– jag drar ner färgen gul i fotot för att få en kallare bild. Jag kan också justera detta genom att dra åt det kalla i temperatur långt upp i verktygsmenyn.
– när jag fotar inne så brukar det alltid vara lite skeva linjer med dörrkarmar, tavlor, fönster osv så ibland trycker jag i “automatiskt” i objektivkorxigeringar så vips blir alla linjer räta.

ored2_Kristin_lagerqvist-1385

Detta är en snabb och enkel redigering och fotot blir rent, “krispigt” och känns friskt tycker jag.

ored3_Kristin_lagerqvist-1385

Men jag vill ju gärna ha en liten annan ton eller lite kornighet och dis för att bilden ska bli ännu mer kul. Och jag är ju inte alltid så konsekvent här utan redigerar olika beroende opp vilket humör jag är på eller vilken miljö jag befinner mig i. Lite dumt ibland faktiskt för i en blogg är det skönt om alla bilder håller samma redigering tycker jag.

Älskar personligen att läsa till exempel Elsa Billgrens och Hanna Stefanssons bloggar där alla foton är snyggt redigerade och håller samma ton. Men jag kan inte hjälpa det… måste liksom ändå sitta och hålla på och blanda ihop olika recept och testa. Och här har jag också hjälp.
Jag har köpt lite olika VSCO actions som du ser i verktygsfältet till vänster ovan. Jag bara klickar på någon action jag gillar och så vips så förändras hela uttrycket i fotot.  Se här ovan.
Här får jag dock gå in och pilla lite i efterhand så att bilden blir som jag vill ha den och då använder jag mig av samma princip som ovan instruktion. Kontrast, exponering, temperatur…

ored4_Kristin_lagerqvist-1393

Och så till nästa bild som är tagen i köket som inte har något bra ljusinsläpp. Här är det ju verkligen mörkt i bilden. Igors arm är med och allt känns lite snett…

ored6_Kristin_lagerqvist-1393

Här har jag redigerat precis som första bilden jag berättade om men också beskurit bort onödig information. Sedan har jag också penslat fram ljus på vissa ställen.
För ökar jag exponeringen i hela fotot så bränner jag ut de ljusa delarna. Så jag väljer masköverteckning, ett verktyg längst upp till höger, ser ut som en tändsticka. När jag penslat på de delar jag vill redigera så ökar jag exponering i verktygsfältet.

Men det bästa med Lightroom är att när jag känner mig nöjd med ett foto så kan jag bara spara (cmd c) och klistra in på nästa bild (cmd v) och nästa och nästa, så har jag snabbt sex likadant redigerade foton att posta på bloggen. Går supersnabbt! Sedan exporterar jag alla samtidigt i den storlek som passar bloggen, 950px bred och 72 i upplösning, max 2000-5000k. (Dumt att tanka upp tunga/stora bilder till webben…tänk på det.)

Så här gör jag när jag fotar och redigerar men det finns naturligtvis mängder av andra bra sätt också. Men detta är mitt och jag hoppas Du känner dig inspirerad ifall du är en av dem som undrat.
Så om du bloggar och behöver bra bilder även fast ljuset inte alltid är optimalt så kommer du långt med ett stativ, sänkt iso på kamerainställningar, ökad exponering och kontrast samt sänkt temperatur i redigeringen. Lycka till!