Inför säsongen – trädgårdsdrömmar

Vi befinner oss i mars och jag börjar pilla på alla mina fröpåsar här hemma. Så snart snön smälter ska jag ställa mig i ett soluppvärmt växthus och kallså felar påsar med sommarblommor. Jag längtar också efter att bygga upp växtstöd, såga ner ingången till blomsterbäddarna och sätta upp staket istället.  För att minnas utvecklingen i trädgården så kikar jag på ett inlägg jag själv skrev den 18 juni 2021. Mina tankar här resonerar fortfarande med min inställning till trädgården så jag upprepar mig och postar inlägget igen till er – håll tillgodo.

Inlägg från 2021 18 Juni:
I vår trädgård har vi byggt upp olika rum och blickfång – både för att det är vackert och för att få en härlig känsla då man vistas här ute själv eller i sällskap med familj och vänner.

När det kommer till hur man ska resonera så tänker jag alltid att man ska se till sina egna behov och skapa efter sina egna förutsättningar. Det är lätt att man tittar på hur någon annan har det på Instagram eller i någon tidning och vill skapa likadant men så kanske det bara blir tokigt och man blir besviken.
Det finns många trädgårdskreatörer att inspireras av och ta efter – mina favoriter är Victoria Skoglund, Charlie McCormick, Paulina Weloblom och min fina vän Hanna Wendelbo såklart.

Vår trädgård är gammal och är omgärdat av en låg mur täckt av murgröna, flera olika buskar och träd.

Det är växthuset som är hjärtat i trädgården och sedan har “rummen” byggts ut från detta.  Inne i växthuset har vi vinrankor som växer längs väggar och tak och dessa skapar skugga och en härlig lummighet. På utsidan växer humle, klematis och en vägg av luktärt, dessutom sträcker sig äppelträdets grenar sig över växthuset och skapar en ombonad känsla samtidigt som det ger skugga. I just detta rum har det varit viktigt att skapa grönskande väggar och tak, dels av praktiska skäl för att skydda tomater och andra växter från för skarp sol men också för att det blir som att stiga in i ett grönt frodigt rum, slå sig ner i dagbädden med en bok medan regnet smattrar på taket eller samlas runt matbordet en afton med ljusslingan lysandes i vinrankan ovanför huvudet.

Utanför växthuset har jag skapat en “uteplats”. En bänk att ställa blomster och krukor på, skapa blickfång och bygga upp stilleben. Här står alltid en bukett av säsongens nyplockade blommor – gärna de vilda från promenaden. Här står nu hundkex.

Här har jag placerat krukor i olika material och former, byggt i nivåer och även ställt dit lite loppisfyndade grejer som bryter av vackert. Något verktyg, en stor kula i cement, en gammal sax, en fågelholk…Här möter gräs den grusade platsen men planen är att lägga grus över hela utrymmet under äppelträdet. Får se hur längt vi hinner i sommar.

Så här ser det ut inne i växthuset nu förresten – det är självsådd vallmo och krasse som breder ut sig i bädden och jag borde nog egentligen gallrat rätt ordentligt.

Bakom växthuset har jag en “serveringsgång” – här växer jordgubbar, rabarber, vinbär och blommor. Denna gång tar dig till nästa rum…

I detta rum har jag skapat flera blickfång – här har jag placerat ett badkar under schersminen och planterat vacker växtlighet runt om som kan växa upp och omgärda karet. Här står en dahlia i en äppellåda och jag har tryckt ner minst sex amaranter som ska ge en djupröd och hallonfärgad kulör med sina långa svansar i all grön grönska.

Karet syns knappt här på grund av all skugga – men så här ser detta rum ut.
En grönskande portal leder dig in i utrymmet och två blommande bäddar omgärdar grusgången. Här kommer det växa ut krasse längs gången och jag har helt klart blivit inspirerad av Monets trädgård i Giverny. Självsådd rosenskära växer nu upp bland gruset och jag hade inte hjärta att rycka bort dem, men det är klart jag måste, det ser vi ju alla.
Här ser ni också väggen med luktärt till höger, har planterat vallmo i olika kulörer i samma bädd.

Jag tog bara plankor som blev över från bygget av staketet till bäddarna. Jag försöker ösa på med näring de här första veckorna sedan utplantering för att de ska få en bra start men jag ligger helt klart efter med blomsterstöd.

En vinkel ni inte ser så ofta. Köksträdgård utanför vår lilla snickarbod. Krukor i cortenstål som skapar  avskärmande “väggar” i ytorna. Här har jag också korgar med blomster i. Jag har använt plantorna jag själv odlat upp i år och här får krasse samsas med rosenskära, dahlia och slöjsilja. Tror det blir fina kulörer, bra höjd och fint med den slingrande krassen som kommer hänga ner över krukorna – dessa blommor kan vi använda i sallader och på maten.
Bakom snickarboden har vi ytterligare ett rum med bastu, utedusch, en stor pallkrage fylld med kryddor och en liten sittgrupp under den stora björken. Har inte någon bild på detta i denna serie men kan visa er en annan gång.

För att skapa olika små rum på den stora altanen som är byggd runt polen har vi försökt jobba med olika sittgrupper placerade efter våra behov och vart solen står på himlen.
Ett bord med krukor på och nedanför i olika material skapar en bra inramning.

Här finns frukostplatsen och en annan för chill vid solnedgång – bra att använda parasoll som “tak” om man inte har en spalje som kan ge skydd för solen.
Framför växthuset har vi en rabatt full av sommarblommor och en liknande rabatt är nu skapad längs hela staketet ut mot gatan så poolen får en blommande inramning från nästan alla håll.
Ja, det var allt jag hade och komma med idag från trädgärdens olika rum. Dela gärna med er av era tankar och berätta hur ni tänker då ni skapar olika miljöer i era trädgårdar – vad har ni för behov och vad tycker ni är vackert?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Inför säsongen – trädgårdsdrömmar

  1. Så fantastiskt fint! Hur tänker du kring ogräsrensning? Hur sköter man så mycket på så enkelt sätt som möjligt? Vi har “bara” en grusuppfart och lite stenbeläggning men det är ju vansinnigt vad det växer sådant som inte är önskvärt där. Det är rejält skyddat underifrån så det är ju luftburet som det kommer.

    Jag har aldrig varit intresserad av trädgård men nu i sommar ska jag plantera dahlior för första gången. Får se hur det går i min trädgård i Norrbotten med jordvärme.. 😉