Kallbad eller vinterbad?

Boom sa det och så började hela Sverige kallbada under 2020. Underbart!
Det glädjer mig verkligen att fler och fler tycks uppskatta och uppmärksamma kallbadets hälsofördelar och vågar utmana sig . Detta gör oss friskare och mer välmående.

Jag har ju skrivit lite olika inlägg om mina vinterbad under åren och här kommer nu en liten sammanfattning.

Jag badar helst vid vår brygga på Damernas Nakenbad i Varberg utan bastu  – här ligger stegen i året om och man behöver inte ha med sig badkläder. Jag vet inte hur många år jag har vinterbadat men jag vet att jag inte klarar mig utan baden eftersom de gör så mycket för mitt mentala välmående.

Det är en rutin som gör mig väldigt gott – jag cyklar ner när jag mår dåligt, när jag mår bra, är ensam, då jag är med vänner, när jag har mycket tid, när jag knappt hinner – jag ser alltså till att trycka in det i mitt liv regelbundet helt enkelt.

Det är lätt – allt jag behöver är en handduk och har jag inte det så offrar jag en t-shirt eller halsduk.
Då det är is och snö, eller kall vind så blir jag dock lite arg på mig själv för att jag inte tagit med mina badskor. Fotsulor är väldigt känsliga mot kyla så man får en bättre upplevelse av vinterbad om man skyddar dem.
Jag brukar inte doppa huvudet vid minusgrader – då fyller jag bara händerna med vatten och kastar över ansiktet.
Längden jag är i varierar, jag tar några djupa andetag och känner av nuet. Det är skönt när allt stillar sig omkring och man känner total närvaro.

Tricket med att kunna bada året om är att alltid ha varma kläder att krypa i efter doppet. Det sägs att salt bad i havet har en uppiggande inverkan och ett bad i en stilla sjö verkar lugnande, ett dopp i en djup och klar tjärn ger extra närhet till naturen och ett isande vinterbad ger ny energi.
Vi har en stuga i Orrliden som ligger i Dalarna/Sälen. Vid denna brygga badar jag året om utom på vintern då det ligger ett stort snötäcken över badplatsen. Då rullar vi oss i snön efter bastun istället.

Från boken Kalla Bad:

“Vattnet är tusen nålar som tränger in i min hud och samtidigt kramar om. Det kalla tar andan ur mig. Kroppen vill omedelbart fly, så är den konstruerad. Men också – medan adrenalinet rusar genom ådrorna händer det hundratals andra processer i kroppens skrymslen och vrår. Små processer, som kan ge stora effekter. Just i detta nu stiger blodtrycket, blodkärlen drar ihop sig, huden stramas till. Allt annat försvinner, kvar finns bara min kropp – och det kalla vintervattnet. Total närvaro. Kroppen stänger ner allt som inte behövs i stunden för att kunna hantera kylan. Allt annat får vänta. På ett kort ögonblick är jag pigg, klartänkt och full av energi.”

Det finns alltid en brygga att leta upp. Hos kallabad.nu är många badplatser för vinterbad listade för att det ska bli lätt för dig att finna en lämplig badplats då du är ute och reser. Hos Kalla Bad finns också en riktigt bra intervju med grymma Monica Björn, många tips och erfarneheter kring kalla bad.

“Jag har alltid varit en ”fryslort”. Jag kunde lätt gå med mössa och halsduk på inomhus och tog alltid med mig fårskinnstofflor överallt. När jag kom i klimakteriet fick jag större problem med torreksem. I samma veva började jag dessutom att utmana gamla föreställningar om mig själv, typ ”jag är en morgontrött person”, ”jag är någon som alltid är frusen” etc. Hade läst och följt Wim Hof ett tag och blev inspirerad av att börja med kalla duschar. Vintern 2016/17 chockade jag min man med att föreslå ett bad efter en löptur i februari och på den vägen var det.” Läs mer här.

Att tänka på:

1.Ha på dig varma och löst sittande kläder.
2.Använd gärna badskor och mössa. Om du inte har badskor så går ett par raggsockar bra att ha på fötterna.
3.Ta djupa andetag och ta det lugnt när du sänker dig ner i vattnet.
4.Doppa inte huvudet när det är minusgrader.
5.Ha med dig lite varmt te i en termos som du kan dricka efter badet.

Ett kallt bad stimulerar tre av kroppens viktiga hormoner – serotoniner som  bidrar till välbefinnande och god självkänsla, oxytociner för lugn och ro, samt endorfiner för lyckokänsla och smärtlindring.

Vinterbad gör under för stress och ångest. Plus att det är väldigt bra för huden – som gymnastik för huden nästan, värme och kyla som varvas är bättre än vilken anti-age kräm som helst.

Så – har du inte testat än så tycker jag verkligen att du ska sätta kallbad på din bucket list inför 2021.

Det finns lite olika kallbadhus runt om i landet så vill du börja med att testa kallbad ihop med bastu så är dessa byggnader riktigt bra för det. Så här ser det ut i Varberg.

Kallbadhuset i Varberg – en av stadens vackraste byggnader.

Varbergs första kallbadhus byggdes här  på Barnens Badstrand år 1866. Det hade en hade kupoler på hörntornen och i mitten.
Badhuset förstördes tyvärr i en storm 1884 och Varbergs andra kallbadhus byggdes 1886. Det var då Varberg började konkurrera med andra kurorter.
Det nya badhuset var väldigt likt det förra fast lite modernare med bassänger för både män och kvinnor, med 6 duschar och 20 omklädningsrum på varje sida. Men den byggnaden förstördes också av en storm – den så kallade “julstormen” 1902.

Följande året, 1903, byggdes ett nytt badhus & det är den här byggnaden som vi alla idag får njuta av. Så fint!

Så himla vacker – en av Varbergs stoltheter längs strandpromenaden.

 

Kommentarer till “Kalla Bad – Så bra med trenden kring Vinterbad

  1. Wow! Jeg vinterbadede for aller første gang i går og fikk en så utrolig god følelse i kroppen etterpå. På kvelden forsøke jeg å lese litt om alle helsefordelene, men fant ikke så mye. For en god timing å lese dette nå, takk! <3

  2. ert kallbadhus är verkligen otroligt vackert. här i åre där vi vinterbadar så får snötäcka träd och den brummande forsen stå för kulissen. fint det med, fast på ett helt annat sätt!

Kommentarer stängda