När jag var hos Marie Emilsson på Håkesgård en vinterdag i december så vimlade det av fåglar överallt. Höns, ankor, duvor och underbara småfåglar som satt runt om i trädgården och pickade på röda äpplen.
Jag blev såklart supersugen på att skaffa ett gäng vita duvor till min egna trädgård men insåg ganska snart att jag måste ge det både en och två tankar innan jag gör ett av mina impulsiva val. Jag har ju redan haft tre morgonpigga hönor utanför mina förra grannars fönster mitt i stan tidigare. Det gick ju sådär…
Jag frågade Marie om hur det är att ta hand om massa fåglar och ha dem så här i sin vardag.
Drömmen om frigående höns har nog funnits med mig i många år….
Mina första dvärgkochin skaffade jag för fyra år sedan, jag hade fastnat för den rasen på grund av deras lugna och trevliga sätt, skönheten och dess fjäderbeklädda fötter såklart!
Rut & Sonja fick jag av en snäll granne och resten köpte jag på en hönsbytardag.
Mina höns går ute året runt och på nätterna stänger jag in dem i tryggt förvar, undan från räven.
Det ger sådan glädje att få färska ägg och lyckan är stor på våren när de första kycklingarna föds.
En annan granne till mig föder upp ankor. Jag förälskade mig i den grönskimrande smaragdankan. Så nu har jag även fyra små ankor och en myskanka som kommit till senare.
Det är bland de charmigaste djur man kan tänka sig! Sällskapliga, tjattrar högt och spelar teater i dammen! Vad jag inte visste var att de inte alls är som höns som går in i hönshuset när det börjar skymma
Eftersom vi har flera vattendrag i trädgården behöver jag valla in dem eller locka med något gott för att få in dem. Vi har så mycket räv och rovfåglar så genom åren har vi tyvärr blivit av med ett par stycken.
Sedan har jag mina duvor…
För ett par år sedan anslöt sig en duva till hönsflocken och hon har blivit kvar. Jag stötte på en kvinna som födde upp vita påfågelduvor så att vår pärla skulle få lite sällskap.
Så nu kan vi hämta både höns, ank & duvägg till frukost omeletten!
Varje vår tänker jag att hönsen skall vara instängda i hönsgården på våren för de sprätter och förstör späda plantor som är på väg upp. Men det slutar alltid med att de får gå ut ändå.
De har ju lika mycket vårkänslor som vi, eller hur!?
Vi har mycket fågelholkar runt om i trädgården.
Lite senare i vår tömmer jag och rensar alla holkar så det är fritt fram att bygga nya bon!
Vi har nog en ganska fågelvänlig trädgård,
Många fågelholkar, buskar och träd att gömma sig i. Vattenblänk här och där, bär och frukt på hösten och så matar vi fåglarna nästan hela året.
Fåglar är ju en så viktig del i ekosystemet och hjälper oss trädgårdsodlare genom att äta upp skadedjur på angripna växter.
Sedan är det en fröjd att se alla fåglar utanför köksfönstret när jag står och diskar!
Fåglar ger ett annat perspektiv i trädgården. Det är intressant att följa deras livscykel allt från uppvaktning, häckning till vinterflytt.
Ja, vad härligt och enkelt det låter. Nästan så jag kanske får fundera på de där duvorna ändå… 😉
Från fåglar till lökar. Marie visade mig hennes vackra cyklamen på lök som hon lagt dekorativt på ett fat.
Alltså kolla hur fin! Marie la sina lökar på ett fat i september och de blommar fint fortfarande.
Detta påminner mig om att jag måste beställa massa frön från Zetas Trädgård innan de tar slut. Jag har luktärten Spencer Wiltshire Ripple, Blue Velvet och Black Knight på önskelista. Och så åker nog klockmalvan Bella Select Mixture med i samma order.
Jag ska tigga till mig en stickling av denna jättebegonia också. Snälla Marie!?
Marie hälsar förresten att en av duvorna precis lagt sig för att ruva så det ser ut som det blir små ungar strax…
Fin kväll till dig!