Aldrig trodde jag att jag skulle stå här stolt och kunna erbjuda en alldeles egen tapetskola.
Förr har jag nämligen blivit ombedd att gå och fixa med något annat medan min man och svärmor har satt tänderna i alla tapetprojekt. Jag ansågs inte vara tillräckligt noggrann och alldeles för otålig för att klara av att tapetsera. Jag har absolut hållit med och tänkt att detta är verkligen inget för mig.

Men nu. Nu är jag en hejare på att tapetsera. Det är enklare än vad man kan tro. Och med mina tips här nedan går det som en dans.

Jag valde att tapetsera om i vårt gröna sovrum. Så här såg det ut innan vi satte igång med tapetseringen.

1.Börja med att kolla så att väggen är jämn och slät samt att underlaget är fast. Spackla och slipa vid behov. Läs mer om förberedelser här. Utgå ifrån rummets mest iögonfallande hörn. Därifrån tapetserar du först åt ena, sen åt andra hållet. På det sättet kommer ev. små missar i t.ex. mönsterpassning inte att synas. Det är noga att få första våden rak. Använd därför alltid ett vattenpass och rita upp en lodrät linje c:a 53 cm in på väggen så att denna blir synlig och kan användas som lodlinje när du passar in första våden.

  1. Limma med pensel vid tak och golvlister.
  2. Rolla väggen med lim. Läs mer om lim här.
  3. Dra upp den första tapetvåden mot taket, fäst lätt överst, kontrollera mot din uppritade lodlinje eller med vattenpass att den är rak, pressa sen fast den övre delen av våden och skär av vid taklisten. Det är bra att ha en hållare eller ett tråg för rullen på golvet, men det går bra även utan om golvet är rent.

  1. Släta ut resten av våden med tapetverktyg, från mitten uppåt, från mitten nedåt, sist på kanterna (torka av ev. limrester från tapetverktyget mellan tagen). Obs! En tapetborste är för mjuk för att släta ut luftbubblor, använd tapetverktyget.
  2. Pressa ner kanten och skär av vid golvlisten. Använd vasst rakblad.
  3. Upprepa proceduren från steg 4, mönsterpassa, vid behov, efterföljande våder noga mot den första. Läs mer om hur du gör vid hörnfönster, dörrar och vägguttag.

8.Tvätta bort eventuella limrester med blöt svamp. Var inte rädd för att använda ordentligt med vatten här, tapeten tål det. Tvätta alltid mellan varje våd.

Smarta tips: Ha dina verktyg nära till hands och byt ofta rakblad. Glöm inte att varje rakblad har fyra sidor!

Så här blev resultatet. Väldigt härligt tycker jag!

Jag tycker det känns fint att jobba med Boråstapeter då de också tycker att det är en självklarhet att måna om miljön. All produktion sker i deras fabrik utanför Borås, där gamla trycktekniker lever sida vid sida med nya tillverkningsmetoder. Uteslutande används vattenbaserade färger och lim, och pappersråvaran hämtas från ett av världens mest miljövänliga pappersbruk med återinplantering. Det uppskattas.

Ser fram emot att ta en sväng runt med kameran i rummet och visa lite mer om hur helheten blev. Resultatet kommer i tredje och sista blogginlägget i denna Tapetskola.

Här kan du ta del av filmen vi spelade in då vi skapade ”Krickelin’s Tapetskola”

Detta inlägg presenteras i samarbete med Boråstapeter.