Jag bar upp mina pelargoner från källaren och samlade samtidigt ihop alla Dr Westerlund som stod i fönsterna här hemma. Dags att ge mina växter lite kärlek. Övervintrade pelargoner kan man väcka i februari eller mars och mina har nu stått för sig själva i en trappa bredvid min keramikugn, utan varken vatten och omsorg sedan november förra året. Visst är det otroligt att det kikar fram små gröna nya blad och att en av mina mårbackor till och med blommar?

Nu laddar jag upp med ny näringsrik jord och lite tångnäring så ska vi se att detta blir kalas.

Oj, oj, oj, dessa behöver sannerligen friseras. De är ganska fina när de står i fönstret för de sträcker sig upp och skapar en fantastisk grönska men bär man ut dem och ställer dem på ett bord så här känns de bra risiga. Nu ska allt detta bli sticklingar och nya plantor istället.
Dr Westerlund är nämligen världens bästa vänskapsblomma och jag ger bort till alla jag känner – kanske även tar med till butiken och ger kunderna.

Jag får så mycket sticklingar så en del sätter jag i en bukett så här i vas – står sig hur länge som helst.

Men vill jag ha nya plantor så sätter jag små sticklingar direkt i jord. Plockar bort överflödiga blad och låter dem vara rätt korta, trycker ner i liten kruka med jord och strösslar vermekulit över för att de inte ska torka ut så fort. Vattnar också såklart. Sedan får de stå ljust så att de rotar sig och växer sig starka – de kan vissna lite i början och se ledsna ut men du får ha lite tålamod

Dessa sticklingar blommade så jag hade inte hjärta att plocka av dem – de får stå i vas och vara vackra ett tag istället.

Här ser ni att jag beskär ganska rejält. Klipper ner, byter jord och tillsätter näring. Just den här tångnäringen är jättebra tycker jag. Nu blir det reklam men jag säljer den hos KLco tillsammans med flera andra tångprodukter. Det är ett par som bor på Getterön här i Varberg som gör denna växtnäring från alger som blåst upp på klipphällarna.

Dr Westerlund är en doftpelargon som också kallas “pisseblomma” för den renar ovälkommen doft med sin citrusdoftande lukt. Den är också god att använda till mat – kryddig och “citrusig”, är det ett ord? Här har jag den på bananplättar med blodapelsin, flingsalt och olivolja. Så gott!

Om du ska äta växter så ska du tänka på att köpa giftfria så du inte får i dig det växterna besprutas med. Sådär, lycka till med dina pelargoner nu.

Kommentarer till “Mina pelargoner – hur gör jag?

  1. Hej!
    Mina sticklingar blir ”ledsna” direkt. Tog en imorse (direkt under bladförgrening) och ställde i ett glas med vatten. Den har redan slokat. Vad gör jag för fel?

  2. Ett tips är att även plantera doftpelargon i kruka utomhus i soligt läge. Gjorde detta i fjol och fick en väldigt frodig buskliknande planta. God fredag!

Kommentarer stängda