Jag började äta mest antiinflammatorisk mat för länge sedan och har anammat dessa kostvanor helt i min vardag. Började dock äta kött i början av förra året igen efter ett uppehåll på ungefär åtta år – detta för att jag ville få i mig mer protein och helt enkelt för att jag var öppen för det igen. Det är mest vilt som ligger i vår frys.

Men vad är antiinflammatorisk kost då och varför väljer jag att äta det?
Antiinflammatorisk kost är livsmedel som sägs kunna minska inflammationer och därmed dämpa ett överaktivt immunförsvar. Fisk, frukt- och grönsaker, nötter, fullkornsprodukter och olivolja är exempel på råvaror man kan välja. Vad man bör avstå från är gluten, komjölk, socker och kött. Dessa sägs istället öka inflammationer i kroppen.
Inflammation är kroppens svar på en infektion eller skada. Ett välfungerande immunsystem reagerar snabbt med en inflammation som tar hand om inkräktarna och klingar sedan av igen. Men ibland kan immunsystemet överreagera med en kraftig reaktion som skadar.

Jag har läst att maten vi äter påverkar direkt hur vi mår. Av vissa saker får jag mer energi och blir piggare, medan av andra saker får jag magknip, trötthet och uppsvullen mage.

Egentligen så är inte antiinflammatorisk kost något superlivsmedel utan kan förklaras som en allmänt hälsosam diet.
Och begreppet antiinflammatorisk kost hade ju aldrig uppstått om vi inte hade introducerat inflammatorisk kost. Det sägs alltså att kost som leder till inflammation är kost som är rik på snabba kolhydrater, rik på mättade fetter och innehåller lite eller inga fibrer.

Jag äter yoghurt, pasta, surdegsbröd från bageri, smör, keso, ost och en hel del råvaror med både laktos och gluten i men jag undviker helt godis, livsmedel sötad med raffinerat socker och ultraprocessad mat med tillsatser. Det är egentligen inte så svårt om man bara tänker på att man ska äta ren och lagad mat samt byta ut socker mot dadlar, honung och bär.
Men jag älskar verkligen ett gott bröd med en vällagrad ost, en napolitansk pizza eller krämig pasta så det äter jag då och då.

Jag mår verkligen bra av att tänka på vad jag stoppar i mig. Men som sagt, det kommer naturligtvis tillfällen då jag tackar ja till tårta på kalas, äter en glass eller croissant med mängder av ost och marmelad då jag är på semester.
Och vad händer då?  Jag skulle vilja skriva att det går toppen men det gör det faktiskt inte. Jag blir rätt sjuk av den sortens mat nuförtiden – illamående, uppsvälld mage och kramp i tarmarna. När jag ätit något med riktigt mycket grädde och socker så känns det som om jag är otroligt bakis. Illamåendet håller i sig i ett par timmar och ibland får jag gå och lägga mig för att illamåendet ska stilla sig lite. Magen är så uppsvälld som om jag vore halvvägs in i en graviditet.  Jag undrar vad det beror på? Förr åt jag jättemycket godis, desserter, bröd och läsk.
Har jag utvecklat en allergi mot denna kost för att jag ätit för lite av det? Har läst någonstans att man måste utsätta sig för olika saker för att kroppen ska kunna hantera det – bakterier, djurpäls, smuts, pollen … alltså jag vet inte?

När jag var barn så hade jag ofta knip i magen. Det ställde till det för mig i livet.
Jag är ett “magbarn” – allt sitter där och fortfarande gör. Min mamma tog mig till en homeopat som tittade in i mina ögon och sa att jag har fickor i tarmarna och borde utesluta vissa livsmedel. Tror det var typ laktos och citrusfrukter.
När man läser på om vad “fickor i tarmarna” är så kan man förklara det som om när tarmen blir väldigt full kan svaga delar av tjocktarmen ge vika för trycket mot tarmväggarna. Det gör att små påsar av slemhinnan trycks ut som utbuktningar i tarmväggen. Det kan sedan fastna tarminnehåll i fickan, vilket kan ge upphov till en inflammation. Är det dessa fickor som spökar tro?
Han sa att om man inte blir av med fickorna så kan de utveckla cancer…
Har googlat massor på detta och det ser ju ut som om fickor kan läka sig själva bara man äter fiberrik kost och utesluter det jag redan gör.
Jag tänker att jag gör helt rätt som äter antiinflammatorisk mat då  – men det känns rätt bittert att inte kunna ha möjlighet att göra avstickare då och då. Hatar verkligen förbud och vill kunna känna mig fri och inte begränsad. När vi var på semester nu så åt jag en hel del croissanter, bröd, marmelader och ost. Det fick jag verkligen äta upp om man säger så…
Det har tagit mig över tre dygn för att få ordning på magen efter dessa dagar.

Någon annan som är  “magbarn” och intresserad av tarmfloran? Kan vi utbyta erfarenheter och kunskap?
Vill att kroppen ska vara frisk och hålla länge. Jag följer @foodpharmacy och @cleanlifestyle för massa kunskap och inspiration. TIPS!

För att avsluta detta inlägg vill jag passa på att tipsa om en glass med kolasås som jag svängde ihop igår. Den blev så god!

Jag hade en hel del dadlar som hade torkat och blivit tråkiga. Jag delade dem, tog bort kärnan och la dem i kokhett vatten runt tjugo minuter. Sedan hällde jag av vattnet och la dadlarna i min blender. Där tillsatte jag havremjölk, salt och riktig vanilj. Kör på!
Klart. Nu har du en sjukt god kolasås som du kan hälla i en burk.

Glassen gör du enkelt av fet yoghurt som du river citronzestt och ingefära i, tillsatt en stor sked honung och vispa runt. Smaka av och tillsätt mer om du vill ha kraftiga smaker eller mer sötma. Frys in i en form. Ta  ut din glass och kör i en matberedare elle med elvisp för att slå sönder isktistaller och göra glassen smidig. Skeda upp i skålar och häll rikligt med kolasås över.
Fråga mig inte efter mått för det använder jag aldrig. Man får gå efter sitt sunda förnuft, smaka av och kolla konsistens. Lycka till!

Dadlar är väldigt näringsrika och har ett högt innehåll av kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Om tarmfloran, magen och fickor…

  1. Hej Kristin! Jag är oxå ett ”magbarn”. Mycket problem med förstoppning som barn. I sena tonåren hade jag mycket magkatarr, för mycket festande och rökning med dåliga matvanor var nog orsaken. Nu i denna ålder blir jag som du efter för mycket pasta, bröd, grädde, godis…..mår väldigt illa. Glömmer bort mig i bland och förbannar mig själv när illamåendet är ett faktum. Många gånger har jag fått gå och lägga mig.
    En sak som alltid funkar när jag äter mat som , t ex sill och lax är sprit😄 Så lilla nubben är den bästa magmedicinen😊
    Jag mår egentligen bäst på en köttbit med lite sås och mycket sallad…..men då har vi problemet med att äta kött dagligen inte är riktigt pk. Vad gör man🤷🏼‍♀️
    Hälsningar Camilla

  2. Hej Kristin,
    Tack för allt du delar!
    Det låter som du hittat en kost som funkar för dig och som du mår bra utav. Den antiinflammatoriska, har läst på en hel del om det. När du avviker från den kosten du är van vid är det inte konstigt att din mage reagerar. Den mår helt enkelt inte bra utav det. Blir som ett gift. Om det skulle vara tarmfickor har man ont i längre cykler. Jag reagerar också om jag äter för mkt gluten och det tar flera dagar att få bukt på magen, behöver typ gnaga på grönsaker och morötter, rensa systemet. Din kropp har vant sig vid en bra kost och reagerar bara på det den inte längre är van vid. Fortsätt ät som gör ochvta hand om dig. Kram Niina

  3. Jag har exakt samma upplevelse om att magen blir mer känslig mot gluten, mjölk osv när man inte ätit det på ett tag. Jag ändrade kosten för 4 år sen och åt mat fri från gluten, mjölk, havre, socker och ägg under tre år. Magen blev väldigt lugn överlag MEN jag har aldrig varit magsjuk så många gånger under dessa år. Blev även “bakis” vid för mycket socker. En dietist rekommenderade mig att testa laktosfritt. Nu äter jag allt men laktosfritt och blir inte bakis. Slipper förhoppningsvis även magsjuka på länge. Min mage blir otroligt gasig av dadlar, kan bara äta nån enstaka.

  4. Min mage reagerar liknande sen 30 år tillbaka. Nu är jag drygt 50 och har både en svår endometriosdiagnos och en Ibs-diagnos. Min gynekolog säger att majoriteten av hennes endometriospatienter får en Ibs-diagnos flera år före de får en endometriosdiagnos. Symtomen kan alltså vara snarlika och frågan är vad som är vad. Eftersom endometriosen blir sämre och kroppen tar mer skada ju längre tid man går odiagnostiserad och inte får medicinsk behandling för den är det viktigt att utreda det. Hade jag fått min endo-diagnos 15 år tidigare hade jag sluppit mycket magsmärta och sorg.

    Min gynekolog uppmuntrar mig idag att pröva mig fram när det gäller kosten. För några år sedan sa hon att det inte fanns något vetenskapligt stöd för att sätta ut gluten och mejeriprodukter men min mage blev platt, kolugn, funktionell och smärtfri när jag gjorde det. Idag säger samma gynekolog och två av mina andra läkare att det nu kommit vetenskapligt stöd för att det ofta hjälper att i alla fall dra ner på gluten och laktos. Men alla behöver inte sätta ut allt för att må bättre så prova er fram.

  5. Hej!

    Jag känner igen mig väldigt mycket i det du beskriver. Min mage har krånglat sedan tonåren. Jag kunde bli otroligt uppsvullen av viss mat vilket gjorde väldigt ont – ofta så att jag behövde gå och lägga mig.

    Efter en utmattning fick jag via en bekant vetskap om Imu-Pro-test. Jag kontaktade ett svenskt företag som säljer Imu-Pro-test och jag gick också till en naturläkare. Testet gjorde jag sedan med blodprov på vårdcentralen som också skickade proverna vidare till ett labb i Tyskland. (I Sverige undersöker sjukvården bara om man har IgE antikroppar mot födoämnen. I Tyskland, Danmark, England, Australien m fl länder kan man även ta prov för IgG antikroppar.) Där samarbetar skolmedicinen med naturmedicinen på ett annat sätt har jag fått veta.

    Det här testet gav mig svar på vad jag ska undvika och vilka födoämnen jag är extra känslig för. Det har helt och hållet förändrat mitt liv. Jag är så gott som aldrig svullen i magen längre, jag har en helt annan energi och jag återhämtade mig också snabbare från min utmattning efter att jag började utesluta den mat jag har intolerans emot. Jag vill verkligen rekommendera testet till alla som har haft långvariga problem med magen – som sjukvården inte har kunnat ge en diagnos på annat än “IBS”.

    Att äta mat som man är överkänslig emot spär på inflammation i kroppen. Så för att kunna läka kan man behöva utesluta viss mat ett tag.

    Jag har förstått det som att: IgG antikroppar kan skapas i kroppen mot vissa födoämnen om man t ex har läckande tarm. Och läckande tarm kan man t ex få vid långvarig stress. Sen är vi ju alla dessutom olika och vissa kan ha en känsligare tarm än andra. Dvs lättare att utveckla läckande tarm.

    Så för att läka behövde jag få reda på vilka födoämnen som jag är känslig emot, lägga om kosten, se över min livsstil och hitta verktyg till att hantera stress och oro.

    Googla på Imu-Pro-test! Kontakta en seriös naturläkare – gärna någon som har samarbete med sjukvården. Jag fick hjälp av Leif på “Lev Frisk” i Södertälje. Och mejla Greatlife.se om dina besvär. Beskriv ingående hur du har det, vad du äter, inte äter osv. De är otroligt kunniga och hjälpsamma – samt har väldigt hög kvalite på Probiotika som jag inte kan vara utan.

    Jag vill också tillägga att jag innan jag kontaktade naturläkare hade gjort en lång rad utredningar kring min mage hos den svenska sjukvården. Men inget “allvarligt” hittades – trots att alla mina besvär fanns där.

    Nu är problemen borta. Jag mår bra. Min mage är “platt” : ). Och jag känner mig frisk. Jag undviker fortfarande gluten, mjölkprotein, ägg och soja samt socker, fläskkött och endel fiskar. Men det finns massor kvar att äta – och för mig är det inte det minsta problem att utesluta det jag mår dåligt av. Tvärtom!

    Lycka till!

  6. Har levt med IBS mage sedan ung ålder så jag har letat mig fram till vad jag kan och inte kan äta. Och hur jag äter påverkar också jättemycket min mage. Jag mår allra bäst av att äta små portioner och att äta dem sakta. Alla har tjatat om hur viktigt frukost är så det har jag kämpat med sedan jag var liten. Nu äter jag nästan aldrig innan klockan 11-12 och mår så som allra bäst. Och mycket av det jag äter är den slags kosten som t ex Food Pharmacy förespråkar. Utan att jag visste om det 🙂
    Vi lagar all mat från grunden här hemma, och använder så bra råvaror vi kan. Men känner som du att jag vill inte sätta stopp för allt – ibland slinker saker ner som jag vet gör att jag mår sämre. Jag älskar glass och godis … 🤪. Och ostar och bröd och vin och pizza!
    Numera lever jag och äter utan att tänka på det. Det har utvecklats sedan jag fick min IBS diagnos för många många år sedan …

  7. Kan inte vi och du Krickelin starta en Facebooksida eller nått där vi i sluten grupp delar med oss av tips å tankar runt mage och antiinflammatorisk kost på ett sunt och positivt sätt?🙂

  8. Delar magproblemen med många av er förstår jag. Gjorde en koloskopi som uppföljning efter divertikulit och jag har fickor både på vänster och höger sida. Undviker gluten, socker och mejeriprodukter ( äter ibland yoghurt) och kompletterar med probiotika och tycker det fungerar bra.

    Men om jag avviker från detta, tex vid resa får jag förstås problem direkt.

  9. Jag skulle vilja tipsa om Jacob Gudiol som skrivit mycket om ämnet. Han utgår från den vetenskaplig och forskning som finns i ämnet. Han blev utnämnd till årets folkbildare för något år sedan och jag gillar honom för att han håller sig till just vetenskap och beprövad forskning och inte vilseledande information i syfte att sälja böcker och produkter. Tips! 😊

  10. Har haft problem med magen till och från så länge jag kan minnas. Förra året tog jag bort gluten och godis. Märker så himla stor skillnad och precis som du, äter jag gluten kan jag bli sååå illamående, magen är stor som en ballong och känner mig nästan bakis.. Men ibland är det värt det. Men största skillnaden var nog att äta glutenfritt.

  11. Tack för att detta inlägg kommer just nu. Jag ligger hemma sjuk….i g e n…. Sedan 2,5år tillbaka så är jag sjuk var tredje månad. Detta började i samband med att jag vaccinerade mig och fick covid (vet att man knappt får skriva detta utan att röra upp en massa känslor och åsikter..) sedan dess så har jag NOLL immunförsvar kvar. Tittar man tillbaka så är det prick var tredje månad detta sker och alltid med samma symptom. Feber, hosta, bihålor, ingen smak/lukt. Jag är sjuk i 10 dagar varje gång. Nu är det en sån gång. Jag har spenderat tiden med att läsa på om antiinflammatorisk kost då jag känner att jag behöver boosta kroppen och bygga upp den igen. Sedan i somras så äter jag inget socker och dricker ingen alkohol, men jag behöver göra mer då jag varit sjuk 3ggr sedan dess. I tisdags var jag hos läkaren och beskrev min sjukdomcykel och fick svaret att: Ni är så många idag som är sjuka på detta sätt/mönster att det tyvärr räknas som normalt numera. Det var inte svaret jag ville jag och blev ännu mer pepp på att ta tag i det själv. Ägg, hur gör du/ni andra med ägg? Vad jag förstår så kan det vara 50/50 med ägg. Så vad än orsaken till detta är (vi kan lämna det utanför) behöver jag verkligen göra ngt nu.

  12. Jag har också haft problem med magen hela livet. Alltid varit så uppsvälld och gasig framåt em och kväll, men tänkt att det är väl så det ska vara. Men efter att jag gick över till en växtbaserad kost så har magen varit så otroligt mycket bättre. Är väldigt sällan uppblåst och svullen i magen. Men jag tror också att det har att göra med stress. Förra sommaren hoppade jag in och jobbade extra en vecka på mitt gamla jobb. Det var SÅ stressigt, och magen blev dålig redan efter första dagen, och var så resten av veckan. “Stressmage” kallas det tydligen. Kändes som att jag inte kunde processa maten alls. Blev mätt efter ett par tuggor mat. Magsmärtor, förstoppad, uppsvullen och gasig. Trots att jag åt mindre än vad jag brukar, så kändes det som att jag hade gått upp flera kilo i vikt.

    Känner också igen det där med socker. Äter jag förmycket sådant så blir jag också “bakis” Har liksom hjärndimma och trötthet dagen efter. Magen blir inte heller bra. Du upplever att det inte var så förr, men jag tänker att man kanske var van vid att känna så då, och inte visste hur bra man kan må utan den sorts maten. Det blir väl ett allmäntillstånd man förlikar sig med då man inte vet att man kan må så mycket bättre. Tänker att det nog är många som har det så idag. Som fortsätter att äta sin “skräpmat” för att man inte har kunskapen om hur mycket bättre man faktiskt kan må.

  13. Jag lever med tarmfickor, eller divertiklar, som det heter. A och O för mig är att hålla tarmen igång med mycket fibrer, mjölksyrabakteriepreparat osv. Ibland händer det att det blir inflammation i fickorna, sk divertikulit. Då får man höga infektionsvärden och feber och behöver starka antibiotikor. Obehandlat kan det leda till att tarmen spricker, och det kan ju vem som helst räkna ut att det inte är bra. Så det kan vara ganska allvarligt.
    De flesta får tarmfickor som “ålderstillägg” men känner inte av dem. Men har man problem så är det nog bra att kolla upp det. Och det görs med koloskopi, dvs att man går in i tarmen med en liten kamera. Då kan också provbitar tas ifall nånting extra hittas.
    Magen är så viktig för hur vi mår, ca 80% av immunförsvaret sitter där, så var snäll med din mage (:

    1. Ok, så jobbigt för dig. Hur känns det i magen när du får divertikulit? Märker du det på att du får feber eller får du mycket symptom i magen samtidigt?

      Stor kram ♥️

      1. Hej igen! Jo, sist jag hade det, och tidigare också, så börjar det med ont i magen. Oftast på vänster sida i “tarmsvängen” och i nedre delen av magen. Då kan man ännu försöka hålla magen igång, röra på sig mycket osv. Men har det bestämt att slå till så då går det sen över i mera ont och som sagt feber. Kollar man då infektionsvärdena och de är ordentligt förhöjda så är det klart fall för snabb medicinering.
        Kram tillbaka och tack för en härlig blogg med mycket vackert och tankeväckande innehåll!

      2. Jag har divertiklar (dvs tarmfickor) och när de blir inflammerade kallas det divertikulit. Jag är drygt 40 och blev hastigt sjuk för ett par år sedan, ont i magen och feber. Visade sig vara divertikulit och det hade även gått ”lite hål” på tarmen. Var då vegetarian och åt väldigt bra kost, mkt linser, grönsaker osv. Efter min inflammation kan jag inte äta fibrer öht, har även väldigt svårt för mjöl-mat och äter mest fisk och kyckling med potatis i olika former. Tänker att man får komma ihåg att även om man pratar om fördelarna med mkt fibrer så är det många med känslig mage som inte tål fibrer. Sedan tycker jag det är helt förskräckligt att prata med ett barn om att dens magproblem kan ge cancer..?! Dessutom är det så att det finns ingen koppling mellan divertiklar och cancer, det har forskning visat! Är du orolig sök läkare, men mår du bättre av av att utesluta vissa livsmedel så har du ju hittat en väg till välmående för din mage.

  14. Hej! Jag tänker rätt så mycket på vad jag äter. Min mamma, moster och mormor har haft tarmcancer så jag tänker att vi har det i familjen. Jag försöker äta mycket fullkorn och tänker på att inte äta för mycket chark. Godis kan jag inte leva utan.
    Jag skulle vilja säga att man inte kan se om någon har fickor i tarmarna genom att titta den i ögonen. Det är andra undersökningar som krävs. Dessutom tror jag att det är ovanligt att ha fickor i tarmarna då man är ung. De kommer med åren. Finns det en koppling till cancer? Det har jag inte hört om. Fickorna kan inflammeras och då kan man få feber. Inflammationen botas med antibiotika. Jag fyller 50 om ett par år och nu i höstas genomgick jag en undersökning för tarmen och allt såg fint ut. Nästa undersökning ska jag genomgå om 5 år.
    Boka en tid hos doktorn. Att leva med oro är inte bra. Jag undviker google och litar på läkarkåren.

    1. Jag håller med ~ att säga till en tioåring att den har fickor i magen och som kan leda till cancer i vuxen ålder var ju inte så bra för oro.
      Har gjort gastroskopi för flera år sedan som visat att jag hade sår på magmunnen och behandlats för det.
      Egentligen söker jag väl inte på nätet efter diagnoser iofs, mer efter hur jsg själv kan påverka min hälsa för att inte bli sjuk och för att ge mig själv bästa förutsättningar.

      Tack för att du delar dina erfarenheter och din kunskap 🙌🏼

  15. Tack för receptinspirationen – det ska jag verkligen testa!

    En stökig mage till här. Ibland är det lätt att lista ut vad den är irriterad över, ibland är det helt omöjligt!

    1. Ja, en dag i taget. Man gör så gott man kan – stress kan också påverka magen negativt så det är ju inte alltid maten.
      När jag sprang intervaller sist så svullnade min mage rejält när jag pressade på och var helt slut redan, undrar om det stressade mig fysiskt och magen reagerade på det…

      1. Får också knas med tarmen när jag springer! Inte räknat ut varför men ser mönstret. Någon som har en förklaring?

        Jag vet att jag inte fixar (för många) pannkakor, inte heller vetebröd med jäst så det undviker jag. Även alkohol påverkar min mage. Lite trist men mer värt att må bra ❤️

        1. Hej!
          Vid träning framförallt intensiv så blir det en stressreaktion för kroppen och kortisol utsöndras precis som vid psykisk stress. Syftet med träning är ju att ”stressa” kroppen till att förstå att den behöver bli starkare/få bättre kondition så den klarar det lättare nästa gång. Pratar ofta med mina patienter om att träning ÄR en stress på kroppen, om än oftast bra men att ex vid utmattning eller låga reserver kan det vara klokt att ta det lugnare med träning då kroppen istället behöver återhämtning. Så rimligtvis känner magen ingen skillnad på vad stressen kommer ifrån och reagerar därefter men har inte läst några studier på exakt detta så spekulerar.

          Intressant nog har jag aldrig tänkt på sambandet med magen trots att jag själv haft problem med magen hela livet, ska absolut fundera på det framöver.