laeso_Kristin__Lagerqvist-6011

Förra veckan var ju Johanna Bradford och jag i Danmark ett par dagar. Vi spenderade en natt på badhotellet Strandgarden som ligger på Läsö. Innan frukost följde vi deras lilla skogspromenad ner mot stranden och över dyningarna. Morgondoppet var sannerligen kyligare än kvällsdoppet men väldigt härligt ändå såklart.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6016

Sedan blev det frukost. Festligt med ägg i egen panna.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6026

Läsös äldsta hus faktiskt.
Hejdå Strandgarden.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6029

Vi begav oss till Läsö Kur. Ett saltspa som var byggt i en gammal kyrka. Vi var snabba på att hoppa i morgonrockarna och krypa ner i de olika saltbaden. Ett bad höll 30% salthalt och där i var man helt viktlös nästan. Har aldrig upplevt det innan, härlig känsla faktiskt. Detta spa är väldigt bra för dig som har psoriasis för övrigt.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6030

Vacker utsikt bjöds det på.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6032

Och salt bubbelbad utomhus. Gillade dock bastun med lavendel och saltskrubb bäst.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6067

Efter spaupplevelsen åkte vi för att titta på hus med 300 år på nacken.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6077

Dessa hus är byggda med tång på taket och just nu genomgår flera av dem en omfattande restaurering. Man plockar alltså bort den gamla tången och lägger på ny.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6082

Det är ju inte gjort på en dag direkt och det verkar både svindyrt och rätt pilligt av vad jag förstod när jag försökte tyda sjungande danska. Men med så många eldsjälar som brinner för detta på Läsö så tror jag de fixar detta galant. 50 ton tång har för övrigt lagts på detta nyrenoverade tak. Vågar inte ens tänka på arbetstimmarna och prislappen på detta tak.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6084

Men som en av de boende på Läsö sa:

”Vi har tång, salt och jungfruhummer i vårt dna här på Läsö!”

laeso_Kristin__Lagerqvist-6087

Så nästa stopp var ett gammalt saltsjuderi där vi först blev bjudna på grillad jungfruhummer i sensommarsolen. Havskräftor alltså.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6100

Sedan följde en intressant berättelse om hur man tar fram salt, på samma sätt som man gjorde redan på medelåldern, i denna vackra miljö.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6107

Jag hade faktiskt ingen aning.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6119

Det salthaltiga grundvattnet (8-14%) hämtas i en tankvagn varefter det fylls över i saltpannorna och värms upp till  strax under kokpunkten. Under flera timmar förångas ungefär hälften av vattnet. När saltkoncentrationen i vattnet är 26% kristalliseras saltet på vattenytan och saltet sjunker sakta till botten av pannan. Varje morgon samlas det upp i korgar ovanför pannorna. Där får det sedan torka.

laeso_Kristin__Lagerqvist-6109

Vilket hantverk. Saltet har fått mycket väl godkänt av familjen här hemma då vi använde den på helgens fiskfångst. Vi har också pratat om att åka till Läsö och cykla med familjen då det verkar vara en riktigt fin ö för cykelsemester.

Efter Läsö begav vi oss till Skagen men de bilderna sparar jag på lite. Fin dag till dig.

Här kan du kika på hur vår resa till Läsö och Skagen såg ut ur Johannas kameralins.