stolt samarbete med Blomsterfrämjandet

Drömjobb – Jag har frossat i svenskodlade tulpaner denna månad och fått i uppdrag att lära mig lite mer om hur produktionen ser ut. Visst bli ni nyfikna?
Många förknippar naturligtvis tulpaner med blommande fält i Holland, men av alla de tulpaner som säljs i buketter i vårt land så är faktiskt de allra flesta odlade i Sverige.

Själva tulpanen  betyder ”nystart” för mig eftersom den stora säsongen för tulpanen drar igång runt Tulpanens dag 15 januari och detta är min månad. Fick alltid en stor krispig bukett vita tulpaner av min mamma på min födelsedag då jag var barn.
Tulpaner säljs oftast ett inplastat 10-bunt på  både ICA och i blomsterbutikerna och de sista åren erbjuds det fler och fler sorter och färger – denna ståtliga blomma är verkligen älskad av svenskarna.
Jag har planterat en mängd härligheter i min trädgård som jag längtar efter att skörda och sätta ner i vaser på borden här hemma.

Men hur går det till hos en riktig tulpanodlare?

I Sverige finns ett dussin tulpanodlare som alla odlar enligt svenskt sigills kvalitetsregler och det innebär en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. Det pågår drivning från Malmö i söder till Sundsvall i norr så tillgången på närproducerade tulpaner är riktigt bra.
Totalt odlas över 160 miljoner tulpaner i Sverige i år!
Jag fick äran att besöka två stycken i Halland och lära mig lite mer om hur man odlar dessa skönheter.

Säg hej till Arne och Folke som driver Förstbergs Handelsträdgård i Klastorp, Varberg.

Dessa bröder driver denna handelsträdgård i fjärde generation och verksamheten startade faktiskt mitt inne i Varberg på 1800-talet.  För det var i slutet av 1800-talet som gården Trädlyckan inköptes av Jeppe Förstberg och i början på 1900-talet flyttade sonen och trädgårdsmästaren Elis Förstberg till Trädlyckan.
Då övertog han rörelsen och började bygga växthus.
Sonen Gunnar Förstberg tog sedan  över anläggningen i slutet av 30-talet och sålde senare marken till Varbergs kommun. Verksamheten flyttade ut till Klastorp och numer driver 4:a generationer, bröderna Folke och Arne, handelsträdgården med fast hand och mycket kärlek.

De odlar julstjärnor, tulpaner och têt a têt efters säsong.

Arne tog med mig in i kylrummet för att visa hur produktionen går till. Här står just nu fullt av têt a têt, påskliljor och har förberetts för kommande säsong.

När lökarna kom någon gång i september planterades lökarna i jord i dessa backar och sedan ställde man dem mörkt och svalt  för att de ska få sin vintervila. Så som mina lökar får i rabatterna här hemma nu.

Efter 14-20 veckor tas lökarna upp till växthus för att med hjälp av ljus och värme  och får då växa upp till ståtliga tulpaner.

Från det att odlarna tagit upp tulpanen till ljuset tar det mellan tre och fyra veckor tills tulpanen kan skördas. Här är det viktigt att ha fingertoppskänsla för det gäller att skörda tulpanen i exakt rätt tid. Så här ser det ut i backarna när tulpanerna är färdigskördade – några har kommit för långt i blomningen och får lämnas kvar. Allt är organiskt material  och slängs på komposten och blir jord och så börjar arbetet om nästa år igen.

På Förstbergs odlas 4 miljoner tulpaner per år och de skördas för hand med kniv och läggs i stora träbackar innan de buntas.

Det var roligt för jag frågade Folke vart de fina trälådorna kom ifrån och han berättade att de tillhört en hatthandlare i Borås och att hans pappa tog över 50 lådor dem någon gång på 60-talet. Tyckte jag kände igen namnet Rowells, gammal boråsare som jag är…
Så fint att de gått i arv så här och använts så länge av två helt olika verksamheter.

Hos Förstbergs buntas alla tulpaner för hand – det blir 10-pack och 7-pack.

F

Sedan sätts de i lådor och skickas ut till butik. Många av dessa tulpaner går till Blomsterlandet till exempel.

Det var verkligen roligt att besöka dessa bröder och jag hade svårt att slita mig men jag hade bestämt träff med Lennartssons tulpanodling i Väröbacka ungefär 20 minuter därifrån. Jag var så nyfiken på att se vad det var för skillnad mellan jord och vattenodling.

Tina och Bengt – glada och stolta tulpanodlare. Vilket team!
Verksamheten startades av Bengts föräldrar – då fanns det bara en trädgårdsodling och ett mindre växthus men nu har de flera växthus och producerar 6 miljoner tulpaner per år.

Bengt började med att visa alla trälådor

För några år sedan gick de över  från torv- och sandodling till vattenodling och det var verkligen spännande att se. Jag visste inte om att man kunde odla på detta sätt.

I Nederländerna har odling i vatten nästan helt tagit över berättade Bengt. Mer än nio av tio tulpaner odlas där utan kontakt med jord och fördelarna är framför allt får man en väldigt ren odling. De slipper också att hantera en massa torv och sand som blir tungt när de lyfter backarna.

Efter plantering vattnas tulpanlökarna innan de ställs kallt under tre veckor för att få den konstgjorda vinter som behövs innan de ställs in i växthusen. Från plantering till plockning är det ungefär sex veckor – och det är en mycket kortare tid mot tidigare de odlade i sand och torv.

Så här ser backarna ut – man fäster löken på de små piggarna här i och så växer rotsystemet i vattnet. Här har de precis skördat en back och den ska tvättas innan den kan användas igen.

Övergången till vattenodling ledde till att ett kylrum kunde tas bort, svinnet minskade och energiförbrukningen sjönk.
Så här ser det sedan ut då de skördar tulpanerna.

De dras upp med roten och packas på vagnar som sedan buntas i packrummet med hjälp av maskiner.

Här går det undan vill jag lova…

Här gäller det att ha tungan rätt i mun – tulpanerna läggs upp på bandet för att åka in i en maskin där löken skärs av och sedan forsätter tulpanen vidare för att kontrolleras.

Här ser man hur utslagen den får vara när den buntas – 1 och 5 är inte ok men 2-3 så kan de ingå i  tulpanbuketten.

Detta var verkligen intressant och jag fick med mig några av Tinas favoriter hem. Både på snitt och på lök på detta sätt. När jag satte dem rakt ner i vasen på lök så märkte jag att de står sig längre och det blev ju också riktigt fint! Hoppas det kommer börja säljas mer tulpaner på detta sätt i butikerna. Kanske svårhanterat nu när jag tänker efter…

Kors så fina – när de blommat ut på detta sätt är de som vackrast tycker jag. Jag blandar gärna upp med lite kvistar för en yvigare bukett.
Önskar jag hade lagt namnet på minnet…

Men vet du – kanske att vi kan få lite koll på det?

Jag har nämligen bokat in en livesändning med Malin på Blomsterfrämjandet denna våren – förhoppningvis kommer hon befinna sig hos  Alverbäcks Handelsträdgård vid detta tillfälle och visa oss olika sorter och tillsammans kommer vi prata tulpankunskap och sorter.
Återkommer med datum och tid för detta.

Önskar er en riktigt fin dag nu!

Kommentarer till “Så här odlar man tulpaner i Sverige

  1. Floret flowers rekommendera att ta upp med löken och frakta på det sättet. Man lägger tulpanerna ner i backar och så kan de stå svalt så innan leverans. Jag har precis startat upp en blomsterodling och jag kommer erbjuda mina lokala köpare att få dem så.

    1. Ja, så bra! Kommer du leverera dem i backar då? Tänker att det blir svårare att bunta när löken är kvar?

      Jag har förstått att näring osv finns kvar i tulpanen så mycket mer om man låter löken sitta kvar. Fint också!

  2. Från Rowells kunde man också beställa kläder via en katalog, vår/sommar o höst/vinter. Mysigt reportage om tulpaner 🌷

  3. Takk for et inspirerende innlegg 🌷
    Har du hørt om det store tulipankrakket (Tulip Mania) på 1600-tallet? Folk brukte alle sine penger til å investere i tulipanløk. Verdien på løk ble så stor at man kunne betale over 10 årslønner for en løk, verdien av et stort hus, før det endte i et børskrakk i 1637.

  4. Så himla fint samarbete!!! Så kul att få en inblick i de båda tulpanodlingarna.

    En fråga, vad händer med löken efter att den skurits av i maskinen? Kna man använda samma lök igen nästa år eller behöver man slänga den?

    1. Tack! Det är bara sidolökar som blommar om och äldre lökar där hela blomma & blast vissnat ner i löken och ger näringen tillbaka till lök Dessa lökar jag visar här går inte att odla tulpaner på igen så de går direkt ut på komposten och blir jord ~ det är ett organiskt material.

  5. Bra läsning, och kunskap. Men lökarna, går de bara tillbaka till kompost? Ingen återanvändning? Det kan du få fråga när du träffar Blomsterfrämjandet.
    När jag var liten, i slutet på 70-talet, så fick jag ibland på lördagsförmiddagar följa med farfar till plantskolan. Så här års så var det för att köpa tulpaner till farmor. Och när jag då gick där, lagom lång för att se in i skogen av tulpanstjälkar, och kände lukten och hörde ljudet från tulpanbladen när farfar skar av de tulpaner som han hade valt ut – det var lycka.
    Och, vilket jag inte förstod då, men det var nog en del av receptet på min farmor och farfars lycka. Att de ordnade med små uppvaktningar till varandra i alla år, som att farfar alltid handlade blommor till farmor på lördagsförmiddagar.

    Ha en fortsatt bra dag.

    1. Lökarna får inte tillbaka kraften i löken när den inte får vissna ner så de lökarna är att ses som engångs

    2. Så fin historia ~ tack för att du delar!

      Det är bara sidolökar som blommar om och äldre lökar där hela blomma & blast vissnat ner i löken och ger näringen tillbaka till lök Dessa lökar jag visar här går inte att odla tulpaner på igen så de går direkt ut på komposten och blir jord ~ det är ett organiskt material. 🙂

  6. Hej!
    Går det åt mer vatten än vid traditionell odling när man bara odlar i vatten?
    Låter rimligt att det skulle göra det. Hur mycket mer i så fall?

    Vänligen
    Emma

  7. Älskade tulpaner!
    Det här va SÅ rolig och intressant läsning och magiska bilder som alltid Kristin.
    Tack!
    Ha en fin dag.

Kommentarer stängda