Att skapa en tavelvägg är inte så klurigt som många tror. I alla fall inte enligt mig som inte tycker att man ska krångla till saker för mycket.

Jag har varken någon fancy utbildning inom konst, foto eller inredning men har skapat några tavelväggar under åren som jag ofta får frågor om. Tänkte dela med mig lite av mina tankar kring detta.
Det är en lite grejer man bör ha i beaktning innan man börjar hänga upp saker på väggen. Kulörer, former och komposition. Fundera kring en helhet snarare än att man “måste” få upp något på den tomma väggen.

Man bör inte vara rädd för att gruppera och hänga tavlorna tätt samtidigt som man ska våga lämna någon vägg helt bar. För balansens skull.

Jag fick den här frågan på Instagram:
Känner du till någon matematisk formel för att räkna ut vilken höjd man “ska” hänga tavlor på? Vet att det finns en sådan, som bygger på gyllene snittet men kan inte hitta den. Har använt mig av den för många år sedan, man får en väldig fin harmoni i rummen, nu är det dags att hänga nya tavlor men har tappat bort formeln.

Svaret är nej. Det enda jag vet och känner i magen är att du inte ska hänga tavlor för brett isär utan det blir finare om du placerar dem ganska tätt ihop.

Här har jag parat ihop två tavlor ovanför pianot. Med träram och en guldram. Tonerna i både ramar och motiv stämmer väldigt bra överens med pianots träslag och därför tycker jag att de funkar fint till en så mönstrad tapet och det lilla stillebenet jag placerat i blickfånget.

Samma rum och kulörer. Men här har jag vänt en tavla och lutat den mot väggen. Sedan har jag blandat upp med torkade växter och en rund form. Blir en fin väggprydnad innan man går in i nästa rum. Jag tycker själv att ett hem blir avslappnat då man har lite konst lutade mot väggar på otippade ställen istället för att hänga upp allt prydligt på rad med måttstock och tungan rätt i mun. Äsch, det är så kul att testa sig fram ju.
Och att det blir lite hål i väggarna gör inget alls. Man kan alltid spackla och måla över. Eller hänga något annat över…

Jag använder bara spik och hammare och hänger upp allt på feeling. Det gör mig inget om det är tre centimeter mellan två tavlor och två centimeter mellan två andra. Jag tycker personligen att det blir mer intressant så.
Jag lägger ofta ut tavlorna på golvet först så jag ser hur de passar bredvid varandra och då får jag en fin överblick.

Har du betongväggar där hemma så blir det lite klurigare då du behöver borr och skruv. Hålen i väggen blir också mer framträdande och man kanske inte känner för att testa sig fram och ändra ofta på väggarna. Betongvägg = mer planering.

De flesta av mina ramar kommer från loppis. Här får man ofta kompromissa – sax eller en passepartout är bra att ha till hands. Ofta stämmer nämligen inte måtten med motivet man vill rama in.
Det är ganska lätt att få tag på svarta eller vita enkla ramar, Ikea har till exempel ett stort utbud.
Min vackraste fotokonst har jag dock lämnat in på ordentlig inramning och det kostar faktiskt skjortan…
Men klart värt om det är konst man håller av.

I ovan tavelvägg har jag mixat gammalt och nytt. Egna foton, illustrationer, fotokonst av kollegor och loppisfynd. En svala i porslin får flyga ifrån tavelväggen och ge den mer liv och på golvet har jag också lutat an tavla och placerat två små trägubbar. Lägg märke till hur “slarvigt” jag hängt upp en del tavlor. Inte många millimeter mellan några och flera centimeter mellan andra. Kan tänka mig att en del stylister eller andra noggranna människor får lite huvudvärk men jag vill hävda att detta gör absolut ingenting.
Inredning är inte hjärnkirurgi – slappna av. Här är ett hem med tavlor lite på sne, hundhår och dammråttor samsas i hörnen och det är dans och allsång i köket.

Den här tavelväggen ändrade jag om för ett litet tag sedan. Då använde jag tavlor som hängde på andra väggar och återanvände spikarna i väggen. Ett klokt sätt att förändra i hemmet. Billigt, lätt och miljösmart.

Mitt bästa tips för att hitta vackra motiv till väggarna där hemma är att rama in tidning- eller boksidor. I denna tavelvägg har jag sex sådana tavlor med loppisramar. Fatta hur ekonomiskt! Det gör att jag med gott samvete kan lägga några extra kronor på att rama in mitt favoritmotiv på ramverkstaden.
Fint att hänga med en liten spegel också som ger tavelväggen extra djup.

Tips på fina magasin och böcker att riva sidor ur för inramning:
Herewith
Nordic Surfers Magazine
The Way we Play
Picture Book

Våga ta en ordentligt stor ram med en bred passpartout till någon av sidorna så blir inte alla tavlor i samma storlek.

Lisa Love,  Hanna Lemholt, Annica Eklund och Mikael Pilstrand är mina favoritfotografer.
För att få helt unika motiv på väggarna så kan man alltid framkalla sina egna foton. Ta bilder på havet, skogen, en cykel eller en tom lekplats… Bli din egna fotograf.
Jag framkallar mina foton hos Crimson och de skickar hem supersnabbt. Väljer poster i den storlek som passar och sedan matt yta.

Min vän Lisa Burenius säljer jättefin konst. Besök hennes ateljé eller klicka dig hem något fint att fylla ut tavelväggen med.

Har jag missat något nu?
Ställ gärna frågor i kommentarsfältet i så fall så svarar jag så gott jag kan.

Kommentarer till “Så skapar du en tavelvägg

 1. Stort tack Krickelin för din blåa inspiration! Vill gärna berätta för dig att den har betytt så fantastiskt mycket för mig 🙂 Med hjälp av den löste jag vad som först sades av s k experter vara en “omöjlig” situation.

  För två år sedan stod vi med en “osäljbar” bostad i Gbg p g a alla våra färger på väggarna som mäklare och stylist förfasade sig över och nya bostaden i Sthlm var redan signad.. Vad hände? Jo, mäklare och stylist åkte ut och jag bestämde mig att själv göra jobbet med mitt osäljbara blåa rum. När jag fann ditt blåa rum visste jag direkt att nu kan jag skapa något av mitt blåa “omöjliga” rum. Inspirationen kom som en klar blixt från himlen.

  Dina amazing tavelväggar gav mig också idéer om hur de “omöjliga” färgerna kunde komma till sin rätt i de andra rummen. Jag kan inte nog tacka dig för den inspirationen. Det hela blev som en Askunge saga för vår bostad 🙂 Fortsätt inspirera oss och allt gott till dig från mig.

 2. Så bra och inspirerande inlägg! Jag har länge varit på jakt efter ett ställe att framkalla mina egna bilder i större format till vår tavelvägg så blev väldigt glad för tipset om Crimson. Kan du till och med rekommendera någon speciell papperskvalitet som du brukar använda hos dom? Kan se att det finns massor av valmöjligheter…

 3. Så fint tycker jag att inte hänga det så där “perfekt”. Tack för inspiration och tips 🙂

 4. Så fina tavelväggar! Vi är lite mesiga med hål i väggen här hemma. Fånigt men, men… Har du testat att blanda inramade verk med canvas? Oljemålningar med fotografier? Vad tycker du om de “krockarna”? Kram och tack för så fin blogg ❤️

  1. Det tycker jag är fint. Bra om man tänker på att tonerna samsas med varandra då 🙂

 5. Så bra inlägg! Jag undrar var man kan köpa passepartout till rimliga priser? Eller göra själv?
  Måttbeställde en gång på Gallerix pga inte standardformat och det var rätt dyr peng. Speciellt med loppisramar är det den delen som gör att det aldrig blir klart. 🙂

  1. Vet du- jag fuskar. Klipper och klistrar. Ibland sätter jag bara upp mitt motiv på bakgrunden som fanns i tavlan fast jag vänder den med baksidan fram. Fungerar som passpartout fint tycker jag missar upphöjningen runt om men det gör inte så mycket i den stora helheten. 🙂

 6. Har alltid inspirerats av dina tavelväggar, så härlig avslappnad känsla i dem! På mina tavelväggar samsas tavlor med andra minnen, som dotterns första virkade hatt, en uppstoppad fisk och morfars cowboyhatt 😜

 7. Superbra inlägg! Älskar älskar älskar ert motiv av strandpromenaden och subbe i bakgrunden, det finns inte kvar till salu, visst? Fin kväll!

Kommentarer stängda