Det är första året jag har en hel drös med olika sorters tulpaner i trädgården. Den ena vackrare än den andra. Vissa ser ut som stora pioner och de blir bara vackrare ju mer de slår ut.

Tulpanlökar kan man plantera i sin trädgård från september och fram till frosten kommer. Jag tycker det är fint att plantera dem tätt och i grupper för då blir det som vackra färgklickar i rabatten.

Jag har varit lite osäker på vad det är som gäller nu när de snart blommat över – ska man låta de vara kvar i jorden och hoppas på att de blommar om nästa vår eller ta upp…?
Jag har nu läst på lite och delar det senare i inlägget. Först tittar vi på vilka sorter jag har tycker jag.

Jag fotade av alla och jag tror jag nu kan namnen på de flesta. Rätta mig gärna om jag har fel.

Verona doftar citronglass och ser ut som en stor ljusgul pion – hon är en av mina favoriter tillsammans med Double Touch.

Som stora vackra karameller – inte sant. Tänk att längtan efter buketter har varit så stor och tulpaner är den mest perfekta blomman att   komma först ut på säsongen efter narcisser och påskliljor.

Ställer jag en bukett i kallt vatten och snittar om efter fem dagar så står de sig länge. Och de är nästan som vackrast på slutet.

Man kan torka bladen och ha dessa i en glasskål i finaste vitrinskåpet kanske – som ett minne av månaden maj. Fint att lägga i paket då man går bort också, bland silkespapper i en låda  – som lite hållbar och färgglad konfetti.

Här kommer nu namnen på mina tulpaner.

Double Touch

China Town

Shirley

Apricot Foxx

Danceline

Horizon

Queen of Night

Verona

Den här lila har inte slagit ut än och jag vet inte riktigt vad de heter. Någon som har koll?

När man planterar ska man tänka på att ha väldränerad jord så inte löken ruttnar om den är för blöt. Man kan använda lökjord blandat med benmjöl, jag använde inget av detta utan satte de bara rakt ner i rabatten i november. Jag har hört att man kan gödsla med blodmjöl på våren innan blomning för då ökar chansen att de få sidolökar så de förökar sig.
Googlade blodmjöl :
Blodmjöl är ett proteinrikt gödsel som även fungerar avskräckande på rådjur och kaniner. Det framställs genom att blod från slaktdjur torkas och därefter pulvriseras.

Många av de moderna hybriderna ( de jag har ) har inte tillräckligt med energi kvar efter blomning för att klara av att bilda sidolökar tyvärr och det kan vara svårt att veta vilka sorter som klarar att föröka sig. Googla på en sort som förökar sig om du vill ha blomning även nästa år – ett säkert kort ska tydligen Darwin-hybriden Apeldoorn vara.

Efter blomningen tulpanerna vissna ner i sin egen takt men det ser ju för trist ut i rabatten, inte sant? Men om man planterat i en lökkorg kan man enkelt gräva ner lökarna på en mer undanskymd plats i trädgården – det har ju inte jag såklart men jag tänker gräva upp mina ändå och hålla tummarna för att en del av dem skapat sidolökar.
En tulpanlök blommar nämligen aldrig två år i rad, däremot sätter den sidolökar som i sin tur kan bli tillräckligt livskraftiga för att blomma kommande säsong. Därför bör man alltid låta blasten sitta kvar tills den har vissnat ner helt. Näringen går nämligen tillbaka ner i löken.

Om jag gräver upp med blast och allt och låter de torka i mitt förråd över sommaren så kanske det går… Ska naturligtvis beställa fler lökar också så jag är säker på att få lika fin blomning nästa år.

Klockan tio idag så pratar jag och Hanna Wendelbo om detta i vår live på Instagram – det avsnittet ligger uppe i Hannas kanal 24 timmar efter. Kika in där om du vill ha mer tulpansnack.

Ha nu en riktigt fin dag.

Kommentarer till “Stora inlägget om tulpaner

  1. Det är någonting i sättet du fotar och gestaltar. När jag tittade på bilderna av tulpanerna var för sig, så kände jag direkt att det var olika personlighetstyper du gestaltat med tulpaner. De blev varelser med karaktär… ^_^

  2. Tack för bra tips, ska sätta mina första till hösten. Blomsterbonden på insta har haft helt fantastiska tulpaner i år.

  3. Jeg har desværre gjort samme erfaring som du: De moderne hybrider kommer kun det første år. Derefter dør de. Men måske kan de samle næring nok, hvis man graver dem forsigtigt op, planter dem i en krukke og gøder flittigt, indtil de visner ned? Det er da værd at forsøge, for de er så smukke 🙂

    Apeldoorn til gengæld er helt fantastisk stærke og kommer år efter år – man skal bare lade dem ligge i jorden og evt. gøde lidt efter blomstring. Jeg er ret sikker på, at de Apeldoorn min mor har i sin have er helt, fra da jeg var barn 🙂

Kommentarer stängda