Jag vet att det ekar tomt på hyllorna hos de trendigaste varumärkena när det kommer blomsterfröer. Fattar inte varför.
Är det  den skarpa kulören? Doften? Formen? Eller är den så förknippat med “tant” från barndomen?

Min farmor hade mängder av tagetes så för mig signalerar denna blomma trygghet. Jag har den i buketter, som ett bra komplement till de andra blommorna i rabatten, på maten och i drinkar. I år satsar jag stort och har köpt tagetesfrön i en mängd höjder, storlekar och kulörer.

Jag tänker plantera ett stort gäng av mina plantor i växthuset. Precis som Capellagården på Öland förra året.

Bland det vackraste jag sett faktiskt.

Här har ni Linnétagetes och jag tror den gula är Golden Gem. Vet någon? De är samplanterade med chili och jag tänker satsa på tomater och gurka också bland mina tagetes i växthuset.

I helgen diskade jag ur mina godislådor för att få ner mina frön i jord.

Jag har borrat hål i lådorna och sedan lägger jag ett tjockt lager planteringsjord som jag trycker till och vattnar på. Därefter bredsår jag en påse frön och toppar med ett tunt lager planteringsjord och vermekulit för naturlig jordförbättring och för att bevara fukten i jorden.

Sedan lägger jag på locket och så får de stå här inne i växthuset tills små plantor kikar upp. Då tar jag av locket och håller efter med vattning. När plantorna växt sig frodiga brukar jag omplantera i krukor och ibland delar jag bara dem som pluggplantor och sätter dem rakt ner i rabatten när det är frostfritt.

Tagetes blommar långt in på hösten, är väldigt tacksam och lättskött.

Det finns tre Tagetes-arter med olika utseende och egenskaper. Sedan finns det korsningar och hybrider som blandar flera sorter:

Stor tagetes (Tagetes erecta) med stora, fylliga och färgstarka blommor i gula, orange och krämvita nyanser.
Sammetstagetes (Tagetes patula) med enkla, fylliga eller halvfylliga blommor, ofta i två eller fler färger, dessa är väldigt motståndskraftiga nematoder.
Liten tagetes (Tagetes tenuifolia) som också kallas kryddtagetes tack vare sina små, enkla och ofta ätbara blommor.

Gemensamt för alla tagetes är att de är enkla att odla och sköta samt väldigt bra för dina andra växter. De skyddar nämligen mot nematoder, små rundmaskar som gillar att äta upp rötterna på växterna i rabatten. Det sägs också att tagetes skyddar mot andra typer av skadedjur. Så det är klokt att plantera tagetes tillsammans med grönsaker.

Mars trädgårdsliv i en bild. Massa påsar med frön, små krokus i glas och uppäten bananpannkaka.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Tagetes – älskad eller hatad

  1. Åh, blommor är modeattiraljer, precis som allt annat. För några år sedan var vi nere i München och hade med svärmor. De praktfulla begoniaplanteringar vi fick möta var något alldeles fantastiskt fina och vi konstaterade att något liknande inte skulle hittas i Sverige på ett tag pga trendläget. Jag drömmer dock fortfarande om maffiga begoniaplanteringar! Jag försöker verkligen tänka på detta när jag planerar trädgård nu. Växterna ska passa vår jord, vårt klimat och så behöver jag ta hänsyn till att rådjuren ser vår trädgård som sin restaurang.

  2. Jag odlade linnétagetes i kruka förra året och det var ett sånt underbart tillskott till min lilla radhusträdgård. Doften! Färgerna! Att den aldrig slutade blomma utan bara fortsatte, månad efter månad. Wow!

  3. Vi hade massor av orangea tagetes på vårt bröllop sommaren 1999 🧡 Hade inte fattat hur starkt de skulle dofta inomhus 😅 men snyggt var det 😀 Gillar dem fortfarande 🧡

  4. Elsker tagetes! Jeg har bare hatt de store tidligere, men i år blir det små og lange. Gleder meg nå som det er vår og til å følge din blogg med masse fine bilder fra tredgården!