Det är svårt att förstå hur mycket jobb och finlir det ligger bakom saker och ting. Man köper, använder ett tag, tröttnar och ger bort eller slänger i värsta fall. Made by hand – vad säger det egentligen?
Låt mig visa hur det går till då våra mandalas tas fram.
Tänk om man vetat att det där tygstycket man drar med sig till picknicken, lägger på matbordet under dukning eller drar runt sig på stranden medan solen sjunker ner i havet har tagits fram av dessa coola snubbar. Men – ja, nu vet vi.
Vår vän Lalit driver tre mindre fabriker i Jaipur. Här jobbar både morbror och vänner med att ta fram mönster och färger. En av männen hade jobbat i hela 47 år med detta hantverk!
Trycket som används karvas fram i träbock. Idag ska vi åka och kika på detta och igår fick vi vara med och följa tryckprocessen och färgningen.
Tyget är i 100% bomull och färgas först gult. Sedan torkas de och läggs ut så här på bord i ett rum. Sedan följer en dans då tre män i rytmiska rörelser cirkulerar i rummet och skapar de mest fantastiska påfågelmönster.
Vi blev naturligtvis helt tagna av detta och kunde verkligen inte sluta dokumentera allt vi såg.
Här skapas kuddfodral.
Verktyg, färg och skit i hörnen. Precis som det ska vara i en kreativ verkstad.
Mir fick prova. Hon gjorde ett galant jobb.
Vilken precision!
Jag har bett om att få ta med något gammalt uttjänt träblock med vackert mönster att lägga som minne i växthuset.
Mir, mandala och min favoritfärg i motljus. Jag smälter!
Här är morbror. Tjusigt!
Morbror ville visa hur tygstyckena färgas efter tryck. Färgen de använder är Vegan och idag ska vi ta reda på exakt vad det betyder men vi gissar på att det är fritt gifter och tas fram i naturlig väg.
Dopp i grytan.
Som ett trolleri! Gul blir blå.
Ner i ett annat bad. Här går det fort vill jag lova, dessa killar har vanan inne.
Uppe på taket torkas tyget. Fortsättning följer alltså…
Hoppas du tycker det är roligt att haka på. Nu ska jag bälga i mig vätskeersättning och sätta på mig hatten igen. Skattjakt på marknad står på agendan.