Hej där. Det är så mycket inlägg från trädgården nuförtiden. Jag gör inte så mycket mer än är med mina barn, jobbar eller fixar här ute.

Men idag tänkte jag dela med mig av mina tankar kring NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Vet att ni är många som efterfrågat detta.
Jag tycker det är lite klurigt att dela då jag har familjemedlemmar som begränsas i sina liv på grund av deras funktionsnedsättningar. Eller funktionsutmaningar och funktionsvariationer om man hellre vill kalla det så.

Lika väl som jag vill berätta och dela kunskap inom detta ämne – lika lite vill jag lämna ut mina anhöriga.
Men jag vet att det finns så många kämpande familjer där ute och jag vet att ni känner er ensamma, trötta och trasiga. Jag tycker det är så viktigt att kunna dela med sig av det svåra i livet – försöka förstå och bilda sig.

Visste du att ADHD och autism är bland de diagnoser som har högst ärftlighet?
Både psykiska och fysiska. De är mycket mer ärftliga än till exempel högt blodtryck och diabetes.
& de diagnoserna ifrågasätter vi inte huruvida de skulle existera eller vara biologiska…

Jag vet att mina barn har ärvt ADHD och ADD från min sida av familjen och jag är otroligt ledsen över att jag gett mina barn “sämre” förutsättningar för att kunna klara av att leva i detta samhälle.

Jag frågade min man en gång om han har dåligt samvete över att våra barn är allergiska och astmatiska. Precis som han är och var som barn.
-Nej, aldrig, svarade han förvånat.
Vet inte hur många gånger vi har fått åka in till sjukhuset om nätterna då vår lilla kille inte kunnat andas och sedan fått stanna flera dagar med behandlingar av adrenalin och syrgasmask. Det begränsar vardagen – man blir extra trött under förkylningstider och kan inte vara med på samma sätt bland kompisar. Man har då inte samma förutsättningar.

Aldrig har vi som föräldrar blivit ifrågasätta över denna funktionsnedsättning.

Talande bild från Supermamsen ovan.
Nedan röster är plockade från en mycket beskrivande intervju med mammor i familjer med NPF.

“När min dotter Greta slutade äta gick jag på adrenalin. Jag var ju livrädd, vilket gjorde mig hyper, så jag behövde knappt äta eller sova utan kunde fixa tjugo saker samtidigt. Jag ville bara komma tillrätta med hennes problem så fort som möjligt.
Jag är inte den enda, vi är många högpresterande, högkänsliga som gått i den fällan för våra barns skull. ”
/Malena Ernman, operasångerska och mamma till Greta Thunberg 

“Tänk dig att alltid ha dygnet runt-jour, med avbrutna arbetsdagar, stress och konflikter hemma och sömnbrist. Det går ett tag, men inte  i längden.”
/ Annsophie Forsell Öhrn, vars två söner Sam och ”Junior” båda har adhd/asperger.

Samsjukdomar till diagnosen ADHD och ADD är ätstörningar, missbruk och depression. Många vuxna får sin diagnos ADHD då de sökt vård för dessa symptom och då redan fallit mycket djupt. Jag tycker därför det är jätteviktigt att vi stöttar upp i tidig ålder och också breddar kunskapen så att människor söker hjälp i tid.

Jag lyssnar på alla avsnitt av ADHD- podden och lär mig så mycket. Rekommenderar det vamt – speciellt expertavsnitten #7 #21 #22 med Lotta Borg Skoglund.

 #17 om ADHD och ätstörningar är också bra.

Om podden:
“För mig dröjde det ett år innan jag vågade prata om min ADHD-diagnos bland personer i min omgivning, men när jag väl började prata om det så träffade jag helt plötsligt vuxna personer med ADHD som inte pratat om sin diagnos på väldigt länge och det ledde till diskussioner om ADHD bortanför mediarubriker om superkrafter, narkotikaklassad medicinering och problembarn.

Jag hoppas att jag tillsammans med mina gäster kan bredda spektrat och bilden av ADHD genom den här podden för dig som har ADHD, eller har en vän, partner eller familjemedlem med ADHD.”

Avsnitt #1 Läkaren med ADHD påminner för övrigt väldigt mycket om hur jag själv fungerar.

I detta avsnittet av ADHD-Podden berättar intensivvårdsläkaren Christin Edmark om hur det är att prestera på topp, men samtidigt fungera skitdåligt. De pratar om hur ADHD ena stunden innebär hybris och andra dödsångest, om kicken och baksmällan och om att gå all-in för att laga havregrynsgröt till frukost tills själen möglar.

 

 

Kommentarer till “Värt att veta om NPF

 1. Hej!
  Och tack för en underbar blogg, jag har följt den i flera år, en av en handfull 🙂 Och så bra att du lyfter dessa ämnen! Förståelsen för NPF behövs VERKLIGEN!!
  Som mamma till en pojke med autism har jag (vi, familjen) valt att balansera mellan detta att få vår omgivning att förstå (förskola, vara öppna mot vänner) med att lägga oss in i det som orsakar autism (NPF) och vi har kommit väldigt långt i att få vår son att må så mycket bättre. Min dröm vore att ha en blogg eller ett forum som på ett seriöst sätt lyfter alternativa behandlingar samt informerar föräldrar om de mest grundläggande principerna och mekanismerna i detta. Det sorgliga är att antingen så tror folk att ADHD inte finns, eller så tror de att autism är genetiskt. Det kan det vara i vissa fall, men för det mesta ärver du epigenetiken som är en helt annan sak. Kram, AK

 2. Jag hade idag medarbetar samtal med min chef. På frågan vad jag varit mest nöjd med i mitt arbete under året så svarade jag ”mina elever med ADHD”. Att jobba med dessa ungar har lärt mig så mycket, under mina 12 år som lärare så har detta året varit det bästa. Det som gett mig mest, just genom att få möjligheten att jobba tätt med mina elever med ADHD och deras föräldrar. Att få äran att komma dem nära, att få så mycket större förståelse för hur det fungerar, hur olika alla är trots alla likheter. Min undervisning har blivit så mycket bättre, formen på mina uppgifter helt annorlunda och resultaten för alla mina elever har ökat. Det tackar jag mina kära NPF- elever för.
  Tack Kristin för att du belyser detta viktiga!

 3. TACK för så viktigt inlägg!
  Dina vackra trädgårdsbilder skapar dessutom en extra dimension av värde till texten, precis som trädgårdar behöver skötsel och omsorg, tid och energi, behöver våra barn med funktionsvariationer stöd, omsorg, tid och energi från oss vuxna.
  Du är verkligen enormt duktig bloggare.

 4. “Det ni inte ser”. Tack för att du engagerar dig i denna fråga. Som förälder till en flicka med adhd och som lärare vet jag att det finns stort behov av att öka förståelsen för dessa barns förutsättningar. I Burlövs kommun där jag arbetar har vi et stort intresse av att skapa en tillgänglig undervisning för alla barn och vi vet att vi skulle kunna använda olika visuella uttryckssätt mer för att öka tillgängligheten,men också att vi behöver mer kunskap om hur detta ska kunna ske. I sommar ordnar vi därför ett läger för flickor med ad(h)d. Både för att de genom film ska kunna nå fram till lärare och öka deras förståelse och nyfikenhet på vad de kan göra mer och för att undersöka hur vi skulle kunna använda film på ett mer medvetet sätt i skolan. Vi har några platser kvar till lägret “Det ni inte ser” och har förlängt anmälningstiden till den 31/5: https://www.burlov.se/download/18.5e1c9bee16ab7a2911210241/1557916500682/Filmläger_Det%20ni%20inte%20ser_uppdaterad190515.pdf

 5. Så bra och så viktigt!Bra att lyfta olikheter vad det gäller funktionshinder,SKAMMEN med psykisk ohälsa !
  Heja dig Kristin💪

Kommentarer stängda