Jag är kvar i Frankrike och sitter just nu i mitt kök med en kopp kaffe bredvid och kliar mig i huvudet på grund av den dåliga uppkopplingen. Hm, det går så segt. Det är sannerligen svårjobbat och de där gyllene stunderna på morgonen när jag brukar skriva och ladda upp bilder blir alldeles för utdragna. Vi hade fixat fiber men det verkar som om något blivit fel.
Well well. Då vet ni varför det ekar lite tomt här bland inläggen under påsklovet.
Jag hade förberett och tagit bilder hemma – ett av dem är det här med hur jag förodlar dahlior och ett annat om mitt hår. Sedan varvar vi Frankrike tycker jag.
Vi ska måla idag så kanske lite bilder från detta dyker upp här i dagarna också.

Innan jag åkte hit så passade jag på att sätta ett gäng dahliaknölar i jord en solig dag i växthuset. Så här gjorde jag.

Dessa sorter kommer jag ha i mina odlingar i år förresten. Copper Boy, Jowey Nicky, Labyrinth, Wizard of Oz, Hamari Gold, Penhill Watermelon och Yvonne.
Jag är nästan glad att jag missade ta upp mina knölar förra säsongen för jag gillade inte alls den vita som blommade mest. Nä, nu börjar jag på ny kula med nya knölar. Längtar mest efter Hamari Gold och Penhill Watermelon.

Jag använder 3 liters plastpåsar och planteringsjord. Lägger några nävar jord på botten och lägger därefter i knölen. På med mer jord så den täcker bra. Jag hade ganska fuktig jord och jorden behöver inte vattnas förrän knölen utvecklat sugrötter – de ser du enkelt genom plastpåsen.

Klar! Stoppade i etiketten också för att ha koll på sorten. Men min kompis Hanna tejpade den på utsidan av påsen istället och det är verkligen ett smartare alternativ. Den här kommer jag  vattna på så det kan bli svårt att se till slut vad det står – vi får se.

Runt trettio stycken. Tar minimalt med plats! Förr använde jag krukor och det blev väldigt skrymmande. Nu kan jag faktiskt få plats med ännu fler.

Odlar ni dahlior i år. Vilka sorter?

Nu står de här i källartrappen. Jag slänger på lite vatten då de behöver det efter ett tag och när plantan kikat upp så kommer jag bära ut dem om dagarna och in om nätterna. Det är risk för frost fram till en bit in i maj tänker jag – det gäller att ha koll på vilken zon man är i och kolla noggrant på prognosen. I växthuset brukar dock mina plantor reda sig riktigt fint även under frostnätter så den sista perioden innan utplantering så kanske de bor där.

Kommentarer till “Förodla Dahlior i plastpåse

  1. Jag ska prova odla dahlior för första gången! Köpte tre olika sorter på Trädgårdsmässan i Umeå: Offshore dream (ljusrosa), Polka (vitrosa) och Snowball (vit). Kommer köra med förädling i plastpåse enligt ditt tips, tack för bra inlägg!

Kommentarer stängda