Juldagens morgon och jag trippar upp först av alla, slänger ett äga på matbordet och dess pussel som ligger utspritt över hela bordet och blir alldeles varm i magen. Det blev en fin jul trots allt ändå. Vi fick boka av firandet med släkten för att barnen varit sjuka hela veckan och fick en enkel och lugn jul här hemma. Promenad, dopp i hav, bastun, massa familjsepel, filmer, fotkli och god mat gjorde dagen till årets bästa om du frågar mig. Otroligt skönt.

Jag hade inte uppe kameran så mycket men detta knäppte jag. Tidig morgon med bara jag vaken, då tände jag ljus, satte på julmusik på låg volym, bryggde kaffe, kokade gröt och dukade bordet.

Julduken på bordet och tabletter dekorerade med julstjärnor.

De på vitrinskåpet är morgongåvor.

Nu har familjen vaknat och det har blivit lite ljusare utanför fönstren- en krispig och frostig dag går oss till mötes. Gröten dukas fram och sedan är det varsågoda.

Vi diskar och städar undan – sedan tar vi kaffet och pratar om dagen. Klart vi ska bege oss ut och röra på oss.

Boris verkar inte så sugen dock. Men han ändrar sig fort när han ser någon knyta skorna i hallen.

Otroligt vinterljus från solen som stiger bakom husen. Jag klär mig varmt och packar med mig handduk för ett dopp i havet – två grader i vattnet nu och minus fem i luften.

Vi sätter på bastun innan vi går och dukar fram både kortspel, pussel och andra roliga familjespel vi kan roa oss med när vi kommer hem. Febern är borta och killarna myser runt i rutiga flanellpyjamas. Klapparna får vänta tills ikväll då tomten kommer. Det blev ganska få i år och det känns så skönt – bara något bra som kommer till väl användning och inte massa krafs  som jag annars är bra på att lägga till i sista minuten. Denna hög är till barnen, kusiner, föräldrar, bröder och fruar också.

Efter lunchen tar vi oss till kyrkogården och tänder ett ljus för min mans lillebror och sedan ringer vi Facetime till de andra innan Kalle på tv. Visst hinner vi få upp kameran på stativ för ett julkort också men barnen bangar – de vill inte vara med och det är helt okej såklart.

Den här pärlan är min bästa gåva. Tänk att vi varit ihop i tjugo år snart – otroligt. Och det blir bara bättre och bättre känns det som. Jonas är alltid bra på att köpa julklappar och i år var inget undantag. Jag gav honom biljetter till en konsert på Pustervik och han blev glad.

Hoppas ni fick en skön julafton. Och om inte – tänk på att detta är bara en dag på året av många andra. Nu är den gjord och det kommer en ny nästa år. Stor kram från mig och med en önskan om att ni har vilsamma juldagar framför er nu. Jags ska klämma en serie och lägga mig i ett varmt bad, spela skitgubbe med barnen, dricka mängder av te och utmana min man i backgammon.

Kommentarer till “Julafton hemma hos oss

  1. Önskar dig en riktigt God fortsättning! 💛 Jag har haft sån glädje av dina musiktips tidigare, de har gett mig nya spår att nosa vidare på. Så nu blir jag ju nyfiken när du skriver julmusik. Har du någon skön Jullista att dela? 🥰

  2. Vilka fina bilder och skönt att det är sådär skumraskigt på dem. Verkar som en bra sak ändå att stanna hemma och få lite fotkli!

Kommentarer stängda