Sommaren närmar sig med stormsteg och så också semestertider. Härligt tänker många. Hemskt tänker en del av oss.
Under semestern ökar missbruk och våld i hemmen. Barn och kvinnor far extra mycket illa när de inte har en trygg skola eller arbete att gå till och behöver vara med dess förövare på heltid. Det dricks och knarkas – våldet ökar och nu när många har det tufft ekonomiskt och om det blir en regnig sommar så…
Ja, det finns olika saker som kan starta konflikter och leda till aggressivitet. Ofta behöver man inte göra någonting för att en hotfull situation ska kicka igång.

Jag levde med en våldsam partner i fem år och därefter med förföljelse och hot lika många. Det har satt djupa spår och sår i mig. Jag kan fortfarande erinra mig känslan i käken av att vara så slagen så man inte kan tugga på flera dagar. Värst var strypningarna. Jag trodde alltid att jag skulle dö där under kudden som våldsamt trycktes över ansiktet. Paniken.
Under några år har jag skrivit om mina upplevelser här på bloggen i en önskan att belysa detta samhällsproblem och dela med mig av erfarenheter för att andra ska ha modet att söka hjälp och lämna. Det var länge sedan nu.

Min uppmaning till alla som läser detta är att vara uppmärksam på er omgivning och våga lägga er i. Grannar, arbetskollegor, kompisar till barnen.
Lever du i våld? Våga dela detta med någon – det är första steget mot en förändring. Våld i hemmet och missbruk är aldrig en “privat ensak” som man ska låta någon sköta själv. Våga fråga, erbjud hjälp och stöd.

Våld och missbruk behöver såklart inte gå hand i hand. Att missbruka substanser i form av alkohol, mediciner eller andra droger är ofta en självmedicinering mot dåligt mående och svårt att få kontroll över på egen hand då man blivit beroende. Sjukdomen är kronisk och det är svårt att be om hjälp eftersom detta ämne fortfarande är väldigt stigmatiserat i vårt samhälle. Detta är till exempel det enda sjukdomstillstånd då du behöver vända dig till socialtjänsten istället för till vården för att få hjälp. Detta gör såklart att det är många kvinnor som drar sig på grund av att man är rädd över att bli granskad som dålig förälder och förlora vårdnaden om barnen. Män söker ogärna hjälp för de är rädda att bli av med sitt arbete. Det finns många anledningar till att inte söka hjälp men det finns ännu fler anledningar till att faktiskt göra det. Det finns ett fantastiskt nyktert, vackert, vilsamt liv där ute för alla. Alla människor är värda en ny chans och ett lyckligt liv oavsett vilken livssituation man hamnat i. 

Jag själv har känt mycket skam och skuld genom åren. Både som offer för våld och även som medberoende till anhöriga som lever med sjukdomen. Även om man inte kan utplåna dessa delar av ens liv helt så går det att leva ett lyckligt och välmående liv bredvid – det är ett aktivt arbete att inte bli uppslukad av kriser, bitterhet, rädslor och ångest – att ta hand om sig själv så gott man kan och samtidigt vara ett stöd.
Så oavsett vilken stol du sitter på nu. Är du utsatt? Mår dåligt? Missbrukar?
Det behöver inte vara så här – det finns hjälp att få och det går att skapa livsförändringar även om det känns omöjligt.

Här delar jag några länkar till organisationer jag rekommenderar:

UNIZON – samlar över 130 fantastiska kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer. Jourerna arbetar med att stötta och skydda kvinnor och barn, förebygga mäns och killars våld och att lyfta kvinnors och barns röster och erfarenheter av mäns våld i politiskt påverkansarbete.

KVINNA TILL KVINNA – ger kvinnor möjligheten att ta makten över sina egna liv. Vi synliggör kvinnors kamp för fred och mänskliga rättigheter.

ALKOHOLHJÄLPEN -här kan du prata anonymt med professionella rådgivare och använda det stöd som erbjuds på webbsidan. I  forumet kan du möta andra i liknande situation. Där skrivs över 20 000 inlägg varje år.

MIND – Här finns innehåll som ger dig ökad förståelse kring psykisk hälsa. Både hur du kan hjälpa dig själv eller stötta andra som mår dåligt, men även om forskningsläget och senaste nytt på området.

JOURHAVANDE PPRÄST – Brottas du med ångest, ensamhet eller självmordstankar och behöver någon att prata med? Jourhavande präst erbjuder akut samtals- och krisstöd och är en del av Svenska kyrkans själavård. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er.

MEDBEROENDEPODDEN – I varje avsnitt samtalar psykolog, forskare, behandlare, föreläsare, författare, offentlig person eller en person som delar sin egen livshistoria. De berör ämnen som: medberoendets olika skepnader, medberoendets uppkomst, olika typer av beroende, psykisk ohälsa, trauma, dysfunktionella eller destruktiva relationer, mm. Viktigast av allt – de talar om vikten av att ta hjälp och vilken typ av hjälp som finns att få.

MINDLER – Få hjälp med depression, stress, ångest och andra besvär. Behandling hos Mindler består av videosamtal med psykolog och övningar i appen.

Med hopp om en fin och ljus sommar för alla. /Stor kram Kristin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Med hopp om en sommar utan våld och missbruk

  1. Ja det där med våld och privat ensak. När mina föräldrar skilde sig frågade grannfrun ”är det för att han slår dig”. I 16 år hade de stått och tittat på och inte gjort något. Två barn som fanns där inne varav ett av dem fick stryk varje helg tillsammans med min mamma. Lovade mig själv att aldrig bli den personen och har ingripit flera ggr sedan dess som vuxen, förlorat vänskaper pga det. Jag har vågat söka hjälp och har i 20 års tid jobbat på mig själv, men mitt syskon som fick stryk valde att stänga bort och lura sig själv med ”jag lever i nuet” och förstör nu sin egen familj istället.

  2. Tack för att du tar upp dessa svåra saker. Det är otroligt svårt att få hjälp i vården, när man har psykisk ohälsa, hela familjen blir ofta medberoende och hamnar i utanförskap och hopplöshet.
    Jag talar av erfarenhet.
    Så tack för att du lyfter fram andra vägar att gå när vårdapparaten inte räcker till.
    Hoppas du få en underbar sommar och semester.