Hej där.

Jag är fortfarande helt slut sedan onsdagen då vi arrangerade tre föreläsningar med @mickegunnarsson på Arena Varberg. 2000 personer kom för att inspireras och få tips och råd kring hur vi skapar goda relationer mellan vuxna och barn i den digitala värld vi idag lever i.

Vi gjorde Varberg lite mjukare onsdagen den 5 september 2018.

Vi tyckte det var viktigt att involvera olika perspektiv och engagera oss vuxna, men också barnen själva och alla lärare i Varberg. Så vi hade 700 femteklassare på förmiddagen som fick lyssna, på eftemiddagen kom 400 pedagoger och på kvällen kom 900 föräldrar. Allt var gratis tack vare  finasiellt stöd från Vagabond Shoemakers.

Det väckte en hel del känslor och Micke drog ner en hel del skratt. En del föräldrar sa att de direkt skulle gå hem och be om ursäkt till sina barn.
Vi fick  många kramar av tacksamhet och high fives efter denna dagen.

Allt började med en dos av lätt frustration, en vilja att bidra – en kunskapstörst och en idé som blev till ett koncept tidigt i våras.
Tillsammans – med olika kompetenser kan man få ihop en sådan här fantastisk grej. Blir alldeles varm i magen. Ska försöka visa lite bilder från dagen vid ett senare tillfälle och berätta vilka tips och råd vi fick med oss.

Under torsdagen gled jag runt mellan dator och trädgård i mina mjukaste kläder.

Plockade in denna bukett. Stunderna i trädgården ger så mycket – total närvaro för mig. Jag är ofta splittrad och har svårt att komma till ro – här och vid havet finner jag vila för hjärnan.

Trädgården blommar som aldrig förr.

En purpurfärgad bukett fick flytta in i köket.

På posten kom en bok – Tillsammans, en liten bok om svensk demokrati.
Det var Magdalena som skickade och skrev att hennes mamma hade jobbat många år som bibliotikarie och alltid saknat en bok om demokrati för barn. Till slut skrev hon en egen.

Den är fatastiskt. Pedagogisk, lättläst, vacker och sjukt viktig.
De galet vackra illustrationerna är gjorda av Anna Wennberg.

En bok som på ett lätt sätt uppmanar barn att tänka själva, börja fråga, intressera sig, engagera sig.

Så himla viktigt.  Nu är det bara ett par dagar kvar till valet. Jag kan inte tänka mig att jag har så många läsare som inte delar mina åsikter kring lika människovärde men vill ändå använda min plattform till att be er alla vara obekväma, stå upp, ifrågasätta och diskutera när ni möter på en individ med nedan åsikter. Fråga hur de själva har blivit påverkade negativt. var inte arg – bara nyfiken. Då skapas de bästa samtalen.

Plockat från min Instagram feed:

@gretasglasyr. Nä det är främlingsfientliga personer som kommer hit och vill ta över vårt land. Bo och ära gratis.
Ingen hjälp till handikappade och gamla och sjuka. Hoppas folket inser detta och röstar rätt på Söndag.

@krickelin till @gretasglasyr Du känner så. Vad ledsen det gör mig. Undrar hur du har blivit negativt påverkad över de invandrare som kommit till Sverige? Jag är helt övertygad om att de flesta som flyr från sina land och söker skydd i Sverige vill jobba och bidra med gott till det svenska samhället. Kan du inte gå in på @valjarskolan och läsa på lite mer om de olika partierna och sedan se om du känner på samma sätt? Sverige kan ha en mänsklig invandringspolitik samtidigt som vi tar hand om handikappade, gamla och sjuka. Det är ofta rädslor och lite kunskap som skapar den känsla du har och det vore så otroligt sorgligt om du bidrar till att rösta oss ur en demokrati och mot ett bakåtsträvande samhälle. Håller tummarna för att du ska ändra uppfattning innan söndag.

@gretasglasyr till @krickelin har redan bestämt mig , vill inte ha ett muslimskt samhälle. Vill ha mitt gamla Sverige tillbaka , tänker på mina barnbarn , och de gamla som behöver hjälp. Tyvärr är det lyxturister som köpt biljett hit . De verkliga flyktingarna har ej råd .

 

 

Kommentarer till “Min tankar kring trädgårdsliv och mjuka samtal

 1. Kristin. Tack för att du tar ställning. Till dig som tänker att det här är en inredningsblogg, för mig är detta en blogg om så mycket mer – om livet, arbetet, oss människor, vad vi gör tillsammans och för varandra. Därför känns det helt självklart att läsa ovanstående här.
  Många av oss som lever i Sverige är så långt ifrån krig och terror mentalt. Men spåren finns. Åker du ut i Stockholms skärgård finns det områden som i flera omgångar blivit nedbrända av Ryssland. Att se sitt hem brinna ner, jagad på flykt. Att förstå att vi har det ofattbart bra och att vi har utrymme för att dela med oss av det OCH ha resurser kvar till ”gamla som behöver hjälp”. Det handlar om prioriteringar. Solidaritet, kärlek, omtanke.

 2. till @gretasglasyr: Förstår verkligen din frustration, nu när det till och med fiskas efter “godhetsröster” på inredningsbloggar. Låt oss som vill ta ansvar för vårt land göra det, ni andra kan fortsätta blunda tills kraschen kommer. Om ni nu vill ha demokrati, och värnar om denna, då bör ni också tåla att ordet är fritt, också för oss som inte väljer mainstream-vägen. Personligen tycker jag att de som är mest aggressiva och fientliga här och i valkampanjen, är de som proklamerar sin egen duktighet. Det kanske är dags att börja syna sin egen retorik innan man hånar motståndarens.

 3. Trädgården är verkligen en oas och en källa till så mycket glädje. Jag bloggade just också om detta!

  Just din trädgård är så fantastiskt fin! Älskar växthuset och alla fina blommor i odlingslådorna! Fin insats ni gör för Varberg också!

 4. Lyxturister? Jag blir så less när jag läser vad människor tror om flyktingar! En kille i min f.d klass har flytt till sverige, men hans familj var tvungen att sälja allt de ägde för att ha råd att fly med hela familjen. Det är många vikarier på mitt jobb som har flytt hit från olika länder, och deras historier är hjärtekrossande. En av dom har flytt helt själv, när han var 16 år gammal, i tre månader var han på flykt innan han kom till Sverige, utan någon han kände och utan att kunna språket, en annan flydde med sin pappa som dog under flykten. De här människorna vill bara ha en trygghet ifrån krig och elände:(

 5. Åh så sorgligt! Och att tycka att en röst på SD är en röst för sina barnbarn. Precis tvärtom ser jag det som.

 6. Kärlek till dig o det du gör, jag måste träffa Micke Gunnarsson igen. Lyssnade på honom i ett skolverkssammanhang för nåt år sedan i Sthlm, fick jätteobehagsk.nslor av hans stand up, mailade honom om det,men inget svar. Undvikit att lyssna sedan dess.
  Söndag är årets viktigaste dag!🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈

  1. Hej,
   Ja, då behöver du nog ge honom en chans till för jag har lyssnat på honom flera gånger nu utan sådana känslor. Bara energi och klokheter enligt mig.
   Men man har olika triggers såklart och det kan ju vara så att han inte nådde dig på rätt sätt. Och så får det ju vara.
   Folk är olika och Konstigt om alla gillar alla. kram

 7. Sverige behöver invandring för att gå runt! Jag har genom mitt jobb träffat människor som är födda i Sverige sedan generationer (verkligen svensk svenska) som är riktiga bidragsutsugare, som öppet inte alls vill jobba utan leva på bidrag. Verkligen inte ett hushåll jag stött på med dessa tankar utan mängder. Och helt ansvarslösa 20-åringar som bara dräller omkring. Sverige behöver dock en bättre integration och krav på motprestation för att få bidrag för alla. Sverige behöver själva hitta tillbaka till sin religon eller annat som binder samhället samman igen. Som gör att man hälsar, respekterar och hjälper varandra, håller samman som man hamnar i kris. Svenskarna har det för bra för att inse hur bra det verkligen är. Om man lyxturistar har jag väldigt svårt att se att man sätter dem man älskar på en båt, bil eller annat helt utan säkerhet. En väg som alltför ofta leder till döden.

  Jag har även bott utomlands. Hör och häpna jag sökte mig till andra svenskar, firade alla högtider mycket mer och gick till Ikea på söndagarna för att få lite samhörighet och få höra lite svenska talas. För att känna trygghet.

  1. Att du är invandrare själv ger inte din åsikt mer legitimitet. Det @gretaglasyr uttrycker, som du säger sig hålla med om, är dessutom inte grundat i fakta. Jag arbetar inom socialtjänsten och möter ensamkommande barn/ungdomar och hela familjer, många av dem kommer från Afghanistan och Syrien. Det är en väldig mångfald inom grupperna, en del har utbildning andra är analfabeter, att det skulle handla om en ”lyxturism” är dessutom absurt att påstå, det är att förneka att det faktiskt pågår ett krig i Syrien där den civila befolkningen är den grupp som drabbas hårdast.
   De ensamkommande ungdomarna ägnar somrarna åt att jobba på äldreboenden och liknande, jobb som många anda ungdomar inte ens skulle överväga. Många läser in grundskole- och gymnasiekompetens inom loppet av några få år, om man nu ska prata om människor i ekonomiska termer.

   1. Tack för din kommentar Maria 2.
    Mycket bra att få höra ditt perspektiv – du som har insyn i detta. tack.

  2. Spännande kommentar, det där. Verkar som att vi här har en invandrad person som öppet erkänner att hon kommit hit som lyxturist för att bo och äta gratis. Jaja, som man känner sig själv så känner man också andra, heter det ju. Själv tror jag inte hon är representativ för varken gruppen invandrare eller gruppen flyktingar.

Kommentarer stängda