lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1860

När jag var hemma hos Lisa Burenius häromdagen så visade hon så otroligt vackra kimonos. Dem hade hon packat väskan full av på vägen hem från sin Japanresa i januari.

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1818

Hon visade också andra skatter med flera hundra år på nacken och vackert porslin som väckte habegär.

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1822

Jag passade på att ställa några frågor till denna storartade konstnär och energiknippe.

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1821

Vad äter du helst?
Grönsaker, frukt, skaldjur och choklad. Jag äter nästan inget kött längre.

Ok, vad äter du inte?
Skulle aldrig äta inälvor.

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1820lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1861lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1865

Har du en viktig rutin i din vardag?
Morgonträning för kroppen och att värma upp med att måla i tusch inför arbetsdagen.

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1850

Vad brinner du för?
Jag brinner för ( eller tänker ofta på) Det kunde varit du..,Allas lika värde, empati, värme, frihet, godhet, vikten av konstnärliga uttryck, demokrati och att det är dags att mjukna….

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1832lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1847

Vart reser du helst och varför?

Jag reser helst….. Så långt pengarna räcker…  Jag tycker det finns en sjukdom i det där….Att resa har blivit som en slags rättighet… Som om det är självklart med solsemester, äventyrsresa, träningsresa, skidresa osv. Flera gånger om året dessutom.  Vi är så medvetna och köper miljömedvetet osv men sätter oss utan att blinka på flyget vart som helst i världen…. Jag tänker också på alla människor i bräckliga farkoster över Medelhavet … Mot någon soldränkt grekisk ö.   Så cyniskt. Så sjukt. Och jag är sannerligen inte bättre. Jag hade en fantastisk resa till Japan som jag och en vän sydde ihop på egen hand. Ett äventyr! Jag vill ju oxå uppleva! Få en kulturupplevelse! Se landet inifrån. På riktigt liksom!
Jag sätter mig ju oxå på flyget….. Men jag tänker på det.

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1833

Vad lyssnar du på?
Pattie Smith, Nina Simone, Rihanna , Titiyo, Feist, Florence + the Machine, Robyn    Massa brudar…. Å Chet Baker och Tingsek och Kleerup och Talking heads Otis Redding  Folkmusik….. Klassiskt…. Rap…. Hårdrock….     Musik är fantastiskt för att det går rätt in i systemet och sätter sinnesstämningen. Hade jag inte målat hade jag uttryckt mig i sång och musik.

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1823lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1856

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1838

Du har varit Japan och köpt en hel del kimonos. Varför?
Ja vi får väl se…. Jag hoppas kunna importera liknande handsydda kimonos i siden…..för att de är bland de enklaste mest tidlösa och vackraste jag sett. Passar för alla tillfällen både i slott och koja.

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1841 lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1845     lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1859

Har du något tips som du vill dela med dig av?
Var glad för vad du har. Var inte så ängslig för vad andra ska tycka. Bli riktigt bra på att lyssna. Var inte mörkrädd ….där vilar ljuset.Jämför dig inte med andra. Du är ett helt universum.

lisaburenius 3_Kristin_lagerqvist-1873

Tack så mycket Lisa. Vi ses snart igen.