Annonssamarbete med Visit Denmark

Tänk att man kikar på resor neråt i Europa nu på vårkanten och inför sommarsemestern och kanske till och med sätter sig på långa flygturer till andra sidan jorden när det vackraste finns nästgårds.

Daniella Witte och jag reste till Falster och Sydsjälland i Danmark och upplevde danskarnas egna ”Österlen”.
En otroligt vacker och inspirerande resa.

Jag tycker så mycket om danskarnas oängsliga och avslappnande sätt att leva på,  överallt stötte vi på människor som delade med sig av deras passion – Det tycker jag är så inspirerande.
Det handlade om god mat, äldre byggnader, vackra kustremsor, tulpaner, konst, historia, keramik och att sänka axlarna och göra det du brinner för.

Allt vi upplevde låg inom 2,5 timmes radie med bil.
Du tar dig lätt hit med en timmas biltur från Köpenhamn. Perfekt att kombinera med något dygn av storstadsliv alltså.

Sydsjälland och Falster är naturligtvis perfekt för dem som vill ta sig fram på cykel också. En ryggsäck med nödvändigheter och sedan cykla fram mellan gallerier, dopp i havet, vinstunder och mysiga hotell i några dagar…
Det låter väl inte så tokigt?

Har du ätit Stjärnfall någon gång? Danskarna kallar det Stjerneskud.
Panerad vit fisk, ångad vit plattfisk, en näve räkor, rhode island, sallad och majonäs på en god bit bröd som sedan toppas med löjrom och citron. Så gott!! Åt det till och med två gånger.
Den första på Pomlenakke i Falster innan vi tog en promenad längs med stranden till Haesnes by.

Otroligt vacker natur. Bokskogen möter havet och skapar en enastående kontrast med allt det gröna och karga gråblå. Det duggade också lite, perfekt utflyktsväder tycker jag för naturens färger blir så vackra då.

Väl i Haesnes by kikade vi på husen och deras byggnadsstil. Har aldrig sett hus med fasad av vass förr. Väldigt fint!
Klokt att att använda naturens resurser som hjälp till att isolera husen så här.

Vi besökte också paret Anette och Michael i deras Galleri Arleth på Falster. De skapar vackra stensskulpturer och silversmide och har samtidigt utställning av annan konst i sitt galleri. Vi fick kaffe i deras kök och blev bjudna ut till deras trädgård.

De fick mig vilja checka ut och lämna allt för en gård på landet, gå runt i sandaler, odla mina egna grönsaker och bara skapa med händerna resten av livet.

Innan vi checkade in på vårt ställe för natten så besökte vi även muséet Fuglsang. Mycket vackert museum med underbar utsikt och intressant konst. De hade även en del av Skagen-målningarna. Just nu har de en intressant fotoutställning av foton på Danmarks kustremsa med Janne Klerk.

Hos Mejerigården på Falster blev vi varmt mottagna, sov gott och åt en riktigt härlig frukost efter en frisk morgonpromenad till havet.

Bra tips i områdena:
Boende på Falster och på SydsjällandFuglsang Herrgård, Bandholm Hotel,  Mejerigården och Jungshoved Praestegaard och Hotel Fredriksminde.
RestaurangerVinkällaren, Babette (utsökt!!), Rönnede Krog
SevärdigheterArleth Galleri, Fuglsang Museum, Haesnes Strand, Stovby Glaspusteri på Falster, Marielyst strand, Gavno Slottspark, Hjörup Kyrka, Khäler Design och Höjerup’s gamla kyrka som ligger i Stevns Klint* på Sydsjälland (fantastiskt världsarv!)

Att göra för barnKnuthenborg Safaripark,  Krokodille Zoo på Falster, Piratlekplats och Trädtoppbana utanför Gavno Slott.

Vi besökte Gavnö slottspark precis under den bästa blomningen av parkens tulpaner- Tro det eller ej men de hade 500 000 lökar som var i blomning. Jag blev helt berusad av doften och blomsterprakten. Så vackra. Nu efter blomning kan man tydligen komma hit en dag och ta för sig av lökarna de dragit upp. Man betalar bara inträde.
Kan tänka mig att det är helt galet här då – värre än Gekås mitt i julhandeln…hahahaha.

Funderar ändå på att åka dit nästa år och roffa åt mig några av de här lökarna som kallades Popcorn.

Utanför parken fann vi den här äventyrsbanan i träden. Måste återvända med barnen!

Finns det något jag älskar lite mer än något annat så är det att gå runt i slottmiljöer och dagdrömma mig bort till en annan tid. Stå länge och titta på de pampiga allvarsamma porträtten i guldramar och fundera på hur det är att springa runt i de ändlösa korridorerna i vackra tunga klänningar med blomkorgen i famnen. Drömmigt.

Har du hört talas om Khäler Design? Vi besökte deras historiska verkstad och fick en rundtur. Väldigt intressant.

Det var nästan så denna kanna fick följa med mig hem.

En av resans större höjdpunkter var nog restaurangbesöket hos Restaurang Babette. Kanske mest för att mannen som drev det hade världens härligaste inställning till livet och bytte goda middagar mot konst som han fyllde väggarna med.

Maten var helt amazing och jag älskade inredningen. Drömmer redan om nästa besök.
Babette finner du i Vordingborg på Sydsjälland

När vi checkade in på Jungshoved Praestegaard var det sommar och vi svidade snabbt om till badkläder och gick och tog ett dopp och satte oss med ett glas vin i solen.  Detta vackra ställe ligger på Sydsjälland nära orten Praestö.

Så mycket fina intryck behövde sannerligen landa inom och sjunka lite.

Från vårt rum kunde vi se havet och vi hade dessutom ett väldigt tjusigt badrum.

Kanske vackrast i morgonsol, inte sant?

Vi åt frukost och begav oss ut på nya äventyr. Vi skulle besöka en kyrka från medeltiden.

Inget kunde dock förbereda mig på den exotiska miljön som väntade. Rapsfält, flygande svalor, branta sluttningar, turkosa hav och mitt i detta en kyrka som låg mitt i slänten. Som om den höll på att tippa över och falla ner i havet…
Hjörups kyrka har varit med sedan 1200-talet och togs ur bruk 1928 då korset plockades bort.  Numer förättas mängder av borgerliga vigslar i denna fantastiska kyrka. Går du i bröllopstankar…?

Just nu försöker jag få mig mig familjen på en tur hit i sommar.
Det verkar inte vara direkt svårt att övertala dem efter de sett mina foton från vår resa till Danmark.
En fantastisk upplevelse för alla sinnen!

Ta del av Daniellas inlägg om samma resa. Underbara bilder och jättemycket matig info för den som vill resa till falster och Sydsjälland.

Detta är ett annonssamarbete med Visit Denmark.