Oj oj vilka vackra platser jag besökt denna vecka. Ett av dem var dem var Allmogebyn vi Tjolöholms slott. På slottet har jag varit flera gånger både som barn och vuxen – gått runt i de vackra miljöerna och drömt mig bort i historien om familjen Dickson. Men byn har jag faktiskt inte spanat in så väl… Så märkligt ändå.
Här var otroligt vackert i sann Carl Larsson-anda.

“Det filantropiska tänkandet – att skönhet förädlar människan – har haft en lång tradition inom familjen Dickson som byggde Tjolöholms Slott. Genom vackra hem skulle grogrunden skapas för att dana lyckliga människor som i sin tur skulle kunna skapa ett bättre samhälle. Med detta i åtanke byggdes slottets Allmogeby, där du nu kan få möjlighet att uppleva svensk nationalromantik omgiven av jordbrukslandskap, strandängar och havsvikar. “

Så här ligger byn i förhållande till slottet. Jag har även spanat in Grindstugan och bestämt mig för att boka in mig där i minst två dygn. Så fint!

Vi fick en rundvandring av Andreas som jobbar här med trädgårdarna och han visade oss också i stugan de gjort ett  museum av.  Resten av stugorna går att hyra och bo över i.

Här är någon med stor trädgårdskärlek som lagt ner tankar och arbete i dessa frodiga land.

Överallt landade min blick på godbitar och jag blev väldigt inspirerad. Det var vårt sista stop på dagen och jag ljuger om jag inte säger att jag var lite trött i skallen av alla intryck men jag fick ny energi då vi gick upp för den lilla trappen och in i huset.

I sovdelen hade de målat panelen randig i gammelrodsa.

“Bostäderna skulle vara lättskötta och tillgodose framför allt husmoderns behov. Belöningar delades ut av Blanche Dickson till dem med det renaste och prydligaste hemmet. Invändigt var stugorna klädda med lockpanel, olivgrön i köket och gammalrosa i rummet.”

“Byn är ett uttryck för tidens sociala ansvarskänsla och för tanken att ”skönhet förädlar människan”. Genom vackra och ändamålsenliga hem skulle människorna bli lyckliga och kunna skapa ett bättre samhälle.” 

Skönhet förädlar människan…
Jag tänker på Ellen Key som 1899 skrev  boken “Skönhet för alla”. I den beskrivs hennes övertygelse om att skönhet förändrar och förädlar människan. Att den gör oss till bättre människor. Vad tycker du?

För mig har det alltid varit viktigt att skapa ett vackert hem – det gör mig trygg.

Här är det olivgröna köksdelen. Älskar alltihop. Kanske medst bordet. Och kulören på väggarna.

“Runt spisen fanns det ett skrank för att ge husmodern en egen fredad vrå och skydda barnen från spisens värme.”

Jag som alltid trott att de byggt upp det så här för att inte turister ska gå in i köksdelen…

Måste komma tillbaka hit snart och ge besöket minst ett par timmar. Eller checka in såklart och ha oceaner av tid att gå runt och kika.

Ni ska få se fler glimtar härifrån då jag publicerar jobbet jag gjort under veckan. Kika in på hemsidan hos Tjolöholms Slott så länge och läs på om historian kring familjen Dickson. Sätt upp detta ställe på din bucket list för det är väl värt ett besök.