Nu kommer ett inlägg som handlar om Marie på Håkesgård och den hemska brand hennes familj drabbades av. Jag har dealat lite med mig själv om hur jag ska formulera mig eftersom det kan kännas som jag klampar rakt in i någon annas tragedi och sorg – det är känsligt, och jag har djup respekt för Marie och hennes familj. Men när jag var där sist så hade jag med mig kameran och frågade om jag kanske kunda ta några bilder.
“Det känns helt ok, jag tror det är bra att folk får se, många skriver till mig och beklagar och frågar om vi fortfarande kan bo i huset. De förstår inte, hela hemmet och gården runt om är ju verkligen borta.” svarade Marie.

Kvar står Maries blomsterodling, tunnelväxthus, gäststugan uppe i slänten, den här eldsvädda ladan och det lilla fina grå växthuset.

Min väns hem och verksamhet brann ner till grunden denna vår. Vi möttes av nyheten en söndagmorgon i april och blodet frös bokstavligen till is i kroppen då jag såg bilderna som lokaltidningen publicerade medan det fortfarande stod i lågor.
Familjen hann ut ur huset – tack gode gud.

Kära Marie – det som hände är helt fruktansvärt och jag är så ledsen för familjens skull.
Man vill så gärna hjälpa dem att bära denna chock, förtvivlan, maktlöshet & sorg.

Men – Någonstans här i allt mörker har har jag sett ett ljus som skiner klarare än någonsin – en lust att se framåt och att våga drömma igen. Att det kreativa skapandet och lusten att sätta händerna i jorden och i arbete fortfarande spirar inom. Och att familjen och vänskapsrelationerna är så stark så det finns inga gränser för vad den kraften kan bära.

Den uppslutning som visat sig de senaste veckorna med hjälp till att binda & sälja buketter, insamlingar, kaffestunder, kramar, skratt och tårar. Det är en läkande kraft tänker jag.
Och nu – då hela världen är i ett öppet hav som stormar och många har tryckt på paus i livet så känns det ännu mer viktigt att sluta upp och hjälpa till.

Här är några ögonblickbilder jag tog på plats sist jag besökte Håkesgård.

Den vackra innegården gapar nu tom och det jobbas febrilt med att städas upp efter den våldsamma branden.

Den lilla dammen i mitten av innergården som var här. Gården var från 1700-talet och det går inte att bygga upp något liknande. Men jag är säker på att familjen kommer bygga upp något riktigt bra här och få ett nytt tryggt hem på denna plats.

Här står jag på innergården och blickar ner över växthusen. Ni som varit här förstår vad som gått förlorat när ni ser detta.

Det är så bra och fint att Marie har blomsterodlingarna kvar och kan jobba i. Under dessa veckor har hon sålt hur många buketter som helst av hennes vackra tulpaner och snart åker dahlior och sommarblomster ner i jorden igen.
Allt kommer bli bra.
Så länge man har varandra, drömmarna, hoppet och modet kvar.
Trädgårdsliv är dessutom väldigt läkande.

All kärlek till Marie och alla runt om som stöttar upp.

Läs fler inlägg från Håkesgård här.

Kommentarer till “Allt ljus och kärlek till Marie från Håkesgård – så här ser det ut nu

 1. Jag läste några rader i en bok för ett tag sedan
  som jag var tvungen att skriva ner. Detta, Du, dem
  och allt som finns mellan raderna här (!), får mig att tänka på dem.
  Vänta ska jag hämta..

  ‘The most beautiful people we have known
  are those who have known defeat, known suffering,
  known struggle, known loss, and have found their
  way out of the depths.

  These persons have an appreciation, a sensitivity,
  and an understanding of life that fills them with
  compassion, gentleness and a deep loving concern.
  Beautiful people do not just happen.’

  (Elisabeth Kübler Ross’s
  ‘Death: the final stage of growth’)

  ❤️

 2. Hade glädjen att få övernatta på deras underbara gård förra sommaren. (Efter att ha fått upp ögonen för Håkesgård genom din instagram) Så underbar upplevelse och fantastiskt bemötande från Marie. Man vill bara gråta när man ser den tomma innergården.. ❤️ till familjen!

Kommentarer stängda