apples3__Kristin__Lagerqvist-0285

Detta är Lina! Hon driver Musteriet i Tvååker med sambon Martin.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0276

De bor i ett alldeles förtjusande hus på landsbygden utanför Varberg. I trädgården växer en mängd  äppelträd och i skymningen var det alldeles särskilt mysigt denna septemberkväll då gässen flög över våra huvuden och hönsen pickade runt på gräsmattan.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0270

Inne i uthuset fann vi en mängd plockade äpplen såklart.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0254

Och utanför hälsade vi på den ena hönan sötare än den andra.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0239apples3__Kristin__Lagerqvist-0242

Vi hade åkt ut till Tvååker med alla våra äpplen.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0274  apples3__Kristin__Lagerqvist-0291

Jag hade ju träffat Martin och Lina på Farmers Market och frågat om jag kunde får komma förbi med massa äpplen.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0301

Och det fick jag till min glädje. Jag tog med både familj och kamera. Jätteroligt att se hela processen ju!

apples3__Kristin__Lagerqvist-0303

Hela musterilokalen var inredd i det gamla uthuset som fungerat som stor verkstad för tidigare ägare.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0307

Paret hade gjort supermysigt och inrett med både tavlor och tjusig soffgrupp.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0364

Först skulle alla äpplen ner i en stor kvarn som malde alla äpplen till en sörja.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0340

Efter det så hällde vi i den blöta äppelsörjan i dessa pressar och började veva för att sedan sila.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0385

Igor hjälpte till och var väldigt hängiven.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0393

Grannarna kom förbi med ännu mer äpplen…

apples3__Kristin__Lagerqvist-0397

..och stod och pratade om både ditten och datten en en liten stund.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0368

Lina bjöd på must givetvis.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0403

Och sedan skulle den silade äppelsaften pastöriseras. Martin hällde över saften i kastruller.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0413

Sedan värmde vi upp den till 75 grader.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0419

Detta blev över. Kanske att man kan göra musli av det sa Lina men de brukar ge bort det till ett gäng grisar som käkar upp det istället.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0429

Mörkret la sig och det var dags för oss att åka hem.

apples3__Kristin__Lagerqvist-0431

Vi sa tack och adjö.
Redan nästa dag fick vi sju 5-liters dunkar med utomordentligt god äppelmust. Fortfarande ljummen! Nu kan vi njuta av våra äpplen hela hösten.
Ser också framför mig hur jag ska göra god varm äppeldryck med kanelstav i till adventsmyset i vinter.