Detta är Lina! Hon driver Musteriet i Tvååker med sambon Martin.
De bor i ett alldeles förtjusande hus på landsbygden utanför Varberg. I trädgården växer en mängd äppelträd och i skymningen var det alldeles särskilt mysigt denna septemberkväll då gässen flög över våra huvuden och hönsen pickade runt på gräsmattan.
Inne i uthuset fann vi en mängd plockade äpplen såklart.
Och utanför hälsade vi på den ena hönan sötare än den andra.
Vi hade åkt ut till Tvååker med alla våra äpplen.
Jag hade ju träffat Martin och Lina på Farmers Market och frågat om jag kunde får komma förbi med massa äpplen.
Och det fick jag till min glädje. Jag tog med både familj och kamera. Jätteroligt att se hela processen ju!
Hela musterilokalen var inredd i det gamla uthuset som fungerat som stor verkstad för tidigare ägare.
Paret hade gjort supermysigt och inrett med både tavlor och tjusig soffgrupp.
Först skulle alla äpplen ner i en stor kvarn som malde alla äpplen till en sörja.
Efter det så hällde vi i den blöta äppelsörjan i dessa pressar och började veva för att sedan sila.
Igor hjälpte till och var väldigt hängiven.
Grannarna kom förbi med ännu mer äpplen…
..och stod och pratade om både ditten och datten en en liten stund.
Lina bjöd på must givetvis.
Och sedan skulle den silade äppelsaften pastöriseras. Martin hällde över saften i kastruller.
Sedan värmde vi upp den till 75 grader.
Detta blev över. Kanske att man kan göra musli av det sa Lina men de brukar ge bort det till ett gäng grisar som käkar upp det istället.
Mörkret la sig och det var dags för oss att åka hem.
Vi sa tack och adjö.
Redan nästa dag fick vi sju 5-liters dunkar med utomordentligt god äppelmust. Fortfarande ljummen! Nu kan vi njuta av våra äpplen hela hösten.
Ser också framför mig hur jag ska göra god varm äppeldryck med kanelstav i till adventsmyset i vinter.