sri2 lanka story_Kristin_lagerqvist-9866

Jag har utlovat en sammanfattning om vår resa till Sri Lanka och här kommer nu mina bästa tips från denna fantastiska ö.

Vi reste precis vid årsskiftet och firade nyår med storögda barn och mängder av ryssar på en strand utanför hotellet vi först hamnade på. Helt ok hotell men för mycket som ändå kändes rätt kass så det vill jag inte rekommendera. Men det var fint att vila upp sig i tre dagar efter den långa resan innan det stora äventyret skulle dra igång på allvar.

Vi åkte därefter till Linn och Petter på Sunshinestories. Vi hade fått fin kontakt via sociala medier och var jättenyfikna på varandra. Vi fann varandra direkt vid första mötet i Varberg och sedan på Sri Lanka var det som att vi alltid hängt. Men så blir det ju ofta med människor som är fyllda av genuin ödmjukhet, har en hunger efter att ta för sig av det bästa i livet och som sysslar med saker de älskar. Då vill man dela det med hela världen.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9193

Här var vi på Surf- och Yoga Retreat i en vecka. Vi blev serverade tre mål mat om dagen och varje dag tog surfinstruktörerna oss till de stränderna där vågorna bröt bäst.
Vi var både nybörjare och mer rutinerade i gruppen och alla utvecklade sig fantastiskt under veckan och fick fin stöttning av instruktörerna i vattnet.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9236

Jag rekommenderar att starta med en aktiv vecka när man åker iväg på en långresa. Då känner man sig peppad samtidigt som man får distans till den verklighet man lever där hemma, man får adrenalinet att rusa och man lär dessutom känna landet via de människor man träffar under veckan.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9827

Linn och Petter gav oss mängder med tips om ön och de var verkligen fina att ha i bakfickan inför kommande veckor då vi skulle semestra själva. Läs ett helt inlägg om deras verksamhet här.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9264

Sri Lankeserna är väldigt vänliga och hjälpsamma. Man känner sig aldrig lurad och påtvingad något. Men det går långsamt och det är lite “manana, manana” överallt… Men man är på semester. Det får gå långsamt och efter ett tag så tycker man mest at det är skönt. Vi svenskar måste öva på att koppla ner och bara vara.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9334

Att besöka ett eller flera tempel är ett måste tycker jag. Ta er tid och prata lite med munkarna och låt dem berätta om verksamheten. Lämna givetvis en en liten donation och tänd en rökelse och be för ett liv i harmoni. Otto bad om en bra skolgång på inrådan från rektorn på munkskolan här.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9382

Lokala fiskare har verkligen ett helt unikt sätt att fiska på. De sitter på pinnar i vattnet och visst är det vackert. Otto fick också vara med och fiska där i skymningen. Jag tog ett helt fantastiskt foto (om man får säga så själv…) som snart kommer upp till försäljning i min nya printshop. Håll utkik.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9430

Att ta sig ut på en valsafari är ju rätt så coolt faktiskt. Men det beror mycket på hur man gör det tror jag. Vi hade hyrt en stor båt och var ute en hel dag med frukost, lunch, några öl, supbrädor, bad och skönt häng med hela gruppen från surfkursen. Vi stannade till och kikade på valarna en stund och fick några magiskt vackra ögonblick då valarna dök ner med stjärtfenan i vattnet.

Fast runt om valarna såg vi en mängd fullproppade båtar med turister som jagade runt efter dessa stora fantastiska djur och de näpna delfinerna. Väldigt stressade upplevde jag att de båtarna var. Jag hade inte velat tillbringa dagen i en sådan båt alls, mest ångestfullt tror jag… bättre att spara de pengarna till annat i så fall.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9687

Maten är fantastisk god. Vi åt inte kött på hela månaden och det var ingen som saknade det heller. Vi åt så mycket inhemskt som det bara gick. Och rice n curry med alla röror som hör till är vansinnigt gott.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9688

Hygienen är inte som hemma men man får ta seden dit man kommer tycker jag och uppleva landet och dess kultur så mycket som möjligt. Man får bara bestämma sig för att det är charmigt och härligt.

En stor del av tjusningen med att resa tycker jag är att få uppleva kulturen i ett land. Att få vara mitt bland “the locals” och inte gömma sig på någon resort med en privat strand under en och samma palm och med samma mat vareviga dag.  Man gör såklart det som passar en själv bäst men så känner jag.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9692

Vi åkte tuc tuc överallt förutom då vi skulle ha med vår packning. Då hyrde vi en van.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9719

De bästa stränderna:

Jungle Beach – avskilt och helt magiskt vackert. Lite krångligt att ta sig dit men helt klart värt det.
Wiyaja Beach – Där vi hängde mest. Min man kunde surfa och vi andra höll oss i det lite lugnare vattnet bakom revet som fångade alla vågor. Nära till bra restaurang också. Kolla här.
Hiriketeya – Här bör man boka boende och stanna några dygn.
Weligama Bay – En lång strand som bjuder på både bad och surf.

Dålig strand – Unawatuna Bay, helt kass om du frågar mig.

Ska du hyra bräda för surf så tänk på att inte ta en för svår eller för liten om du är nybörjare. Roligt att komma upp och ta några vågor ju, inte sant…?
NSP är en bra bräda att börja på och en del hyr ut dessa längs stränderna.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9754

Prata med så mycket folk ni kan och uppmuntra även barnen till att ta kontakt med srilankeserna. Dessa möten ger fina minnen och öppnar ögonen på alla.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9812

Duscha utomhus så mycket du kan. Det är ljuvligt. Detta var vårt badrum på Sunshinestories.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-9985

Vi bokade två nätter i djungeln och bodde i den här lite större träkojan under nätet du ser på ovanvåning. Det var bannemej det mest spännande vi varit med om och jag är så glad över att barnen fick uppleva detta. Det var bara för mig att svälja min ormrädsla och njuta av upplevelsen istället. Den största faran var dock elefanterna här och efter kl 17 fick vi verkligen inte vara ute på strövartåg själva…

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-

Tänk så mycket rädslor som begränsar oss i livet. Helt sjukt faktiskt… man måste våga trotsa dem för då blir livet lite mer härligt och spännande.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0014

Aldrig har barnen ätit så lite socker och så mycket frukt som här. Inga tillsatser utan helt rent och gjort från grunden i de flesta kök.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0136

Mer äventyr. Vi badade i källor med små doktorsfiskar uppe i djungeln.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0206

Passa på att åka på en safari och upptäck vilda djur du aldrig trodde du skulle få se. Vackrare natur går knappt att finna.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0268

Från djungeln i bergen till en liten strand.

sri2 lanka story_Kristin_lagerqvist-0261

Boka en bungalow i några dagar och gör ingenting mer än att bada, sova och äta.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0300

Runt 30 grader i vattnet och alldeles turkost. Paus endast för en papayajuice…

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0339

Boka ett eget hus i en vecka. Det finns massor på airbnb. Vi bodde en bit ifrån stranden och tog tuc tuc dit på förmiddagarna. Såg en viss tjusning i det för vi hamnade mitt bland “the locals” och hade en gullig hushållerska som gjorde vår upplevelse riktigt fin.
Vi åt frukost och middag i huset och tog lunchen vid någon strand.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0360

Vi hade till och med middagsgäster en kväll och det kändes som hemma fast borta.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0431

Att ta med:
Vätskeersättning
Tamponger
Bra och vattenfast solskydd
Solhatt eller keps
Rashguard – eller badtröjor till alla
Flytväst till barn (även simkunniga, för det är sjukt strömt och mycket vågor)
Kaffe

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0450

Besök Galle Fort. Mycket god mat och vackra saker att köpa med som minne. Fast rätt dyrt och lite turistigt.
Men helt klart värt. Jag bokade in mig på spa med Linn för lite lyx.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0498

Sedan åt vi lunch med killarna på restaurangen i samma byggnad.

sri lanka story_Kristin_lagerqvist-0554

Ok, det var nog det hela. Här finner du inläggen jag gjorde när jag var på ön.
har du frågor så skriv i kommentarsfältet så svarar jag där.