begonia_Kristin_lagerqvist-3416

Får man med sig en påfågelfjäder på en penna hem från Köpenhamn så kan man nästan förstå att den kommer älskas av alla. Här är också annat fint jag fann på Hay och så lite doft som minne från hotellet jag bodde på. Ångrar så att jag inte köpte med mig stora flaskor med deras produkter från deras spa. dumt.

begonia_Kristin_lagerqvist-3430

Alla älskar fjäderpennor. Men den här är Igors för han älskar små finheter precis lika mycket som jag och bär ofta med sig mina prylar till i sitt rum och bygger upp små miljöer.

begonia_Kristin_lagerqvist-3434

Och numer kan jag också skryta med att ha både en pelargon – och en begoniasamling. Visst är begonior fina?

begonia_Kristin_lagerqvist-3436

Min rexbegonia är finast tycker jag. Har fått den som en liten stickling.

begonia_Kristin_lagerqvist-3438

Men en Begonia Polka Dot står på önskelistan.  Men det är inte helt lätt att vara mamma till ett gäng begonior…

Temperaturen bör under dagen ligga mellan 16 och 22° medan nattemperaturen hålls ett par grader lägre, dock inte under 15°. För Rexbegoniorna är den optimala temperaturen något högre, 21 – 24°. Snabba temperaturväxlingar orsakar gärna blad- och blomknoppsfall.

När det gäller vattningen så skall den vara riklig under hela sommarhalvåret. Plantorna bör torka ut något mellan vattningarna men de får inte sloka. Jorden får inte heller stå konstant fuktig vilket lätt medför rotröta. Viktigt är att bladen inte duschas utan hålls torra. En relativ luftfuktighet på 60 – 80 % är den mest gynnsamma. Vid starkt varierande luftfuktighet får bladen lätt mjöldagg och vid konstant hög luftfuktighet angrips rötterna och stam- basen ofta av röta. Är luftfuktigheten för låg faller blad och blomknoppar efter ett tag.
Samtliga begonior kräver en näringsrik, lucker och vattenhållande jord med pH på 6,0 – 6,5. Vattning med fullgödselmedel bör ske upprepade gånger under vegetationsperioden.
De esta begoniaplantor är vackrast som unga och bör därför förnyas, stickas om, regelbundet.