Denna helg var min man och jag på Österlen. Innan vi lämnade tog vi svängen förbi några smultronställen och ett av stoppen var Dahliafarmen på Österlen.
Deras dahliaodling sjöng på sista refrängen och självplocket var öppet för sista dagen för säsongen men jag tyckte det var oerhört vackert ändå. Café, butik, dahliautställning och självplock – en dröm att besöka för den trädgårdsintresserade.
Planera genast in ett besök inför nästa år vetja!

Över 350 sorter tror jag bestämt att det var.  WOW!

Vi kikade runt och blev väldigt inspirerade av både blommor, växthus och odlingens vackra inramning. Därefter knipsade vi av ett rejält fång med vass sekatör och stoppade i en hink vatten för att ta med oss hem.

Kan inte se mig mätt på buketten och har fotat och filmat den i alla vinklar.

Därefter har jag flyttat runt buketten och fotat den ännu mer. Den är ljuvlig – inte sant!

Snart ska jag skörda av mina sista dahlior och börja gräva upp knölarna. Eller så låter jag frosten ta dem och sedan gräver upp… Får se hur prioriteringarna lägger sig under den kommande veckan.

Från Ulrika som har Dahliafarmen:
“Just nu får jag massor med frågor om exempel vinterförvaringen. Jord el inte jord, stö, papperspåsar el inte. Det finns inget svar som passar alla. Så här ligger det till. Knölarna trivs när det är ett bra förhållande mellan luftfuktighet och temperatur. Är utrymmet för kallt och fuktigt så ruttnar knölarna, för varmt och torrt så torkar knölarna. Har man ett fuktigt förråd ska man inte använda sig av organiska mtrl som exempelvis papperspåsar eftersom de drar till sig fukt. Har man däremot ett varmt utrymme kan papper eller jord hindra från uttorkning. En optimal temperatur brukar vara mellan 4-10 grader. Med en luftfuktighet runt 75%-85% Då kan knölarna oftast ligga utan någonting. Har man två olika utrymmen att testa kan man dela hela klumpen med knölar på mitten, rakt igenom huvudstammen och kronan, låta alla snittytor torka upp några dagar tills de känns torra och sedan förvara dem på två olika sätt/ställen, då lyckas man förhoppningsvis med det ena sättet. Lycka till! PS många frågar varför vi plockar upp dem nu när det fortfarande blommar och innan frost. Svaret är att vi annars inte hinner få upp alla. Kommer det en regnig period kommer många att ruttna redan i jorden. Så var det förra året och vi fick slänga stora mängder. Jag har inte möjlighet att svara på alla frågor som skickas på dm och via mail men jag svarar i mån av tid. I mina böcker och på vår hemsida finns mycket info att hämta.”

In och följ @Dahliafarmenpåösterlen på Instagram vetja – en mängd tips kring odling och förvaring finner du hos dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Dahlior på Österlen

  1. Älskar mina dahlior, men är ledsen att flera verkar vara drabbade av virus. Jag ger dock inte upp. Ska plocka upp mina efter helgen och hoppas att årets möss i sommarhuset inte är lika glupska som de var i vintras. Blev av med lite för många sorter på detta överraskande sätt. Men, men, så är livet i kontakt med naturen.