garden 2

Nu börjar den stora växthuslängtan kicka igång för många.
Just nu tar jag emot många frågor och mail från nyfikna läsare som är sugna på att bygga ett eget inför sommaren.

saturady_kristin-Lagerqvist-5745-900x600

Vi var ganska sena med att beställa vårt våren 2016. Det var april och plötsligt sa min man att “nu måste vi beställa!” om vi skulle kunna ta del av erbjudandet vi sett i butiken som sålde huset vi ville ha. Vi satte oss ute i solen och skissade upp hur vi ville ha det och sedan la vi en beställning.

flowers__Lagerqvist-0161-900x600

I början av juni, när pionerna blommade som vackrast, ritade vi upp måtten på gräsmattan och kände lite på hur det skulle bli att ha ett växthus bredvid äppelträdet och ha rabatten där bakom. För oss var det skönt att “lyfta ut” växthuset en bit från vårt hus och låta det vara en fristående oas. På det sättet kunde vi bygga fler “rum” i trädgården att hänga i.

garden__Lagerqvist-0409-900x600

Vi har två röda små fina uthus i vår trädgård och bakom dem så finns det denna plats jag tycker så mycket om. Under hängbjörken odlar vi mängder av sommarblomster, kryddor och bär.  I år ska jag odla kronärtskocka i en låda för det är så himla vackert och gott.

garden__Lagerqvist-0413-900x600

Vi bor i ett hus från 1926 och hade jag fått bestämma så hade vi byggt ett växthus i trä som skulle smälta in fint i trädgårdens miljö och vara ett vackert komplement till det stora huset. Men vi hade varken tiden eller budgeten för detta dessvärre.

garden__Lagerqvist-0417-900x600

Direkt efter beställning så tog vi in en offert från hantverkare som kunde hjälpa oss att göra grunden och sedan bygga upp huset. Detta är sjukt dyrt. Det kostar lika mycket (om inte mer) som växthuset faktiskt…
Kan man avsätta tid och är lite händig själv så vore det att föredra.

Notera här att pojkarna i familjen fick sin vilja igenom med studsmattan. En kompromiss var att vi grävde ner den så vi slapp de fula näten runt. På detta sätt har vi använt studsmattan ännu mer, både vuxna och barn faktiskt. Det är riktigt roligt och ger bra träning… Får väl bli en damm här i detta megastora hål om x antal år. Här ser du också uteplatsen vi har mellan uthusen till höger. Den ska jag fixa med i år och det ser jag fram emot massor. Regelbundna uppdateringar här på bloggen följer.

garden-house__Lagerqvist-0439-900x600

Ok, här har de kommit en bit. Man måste alltså gräva en rejäl bit ner i marken, fylla på med makadam och gjuta fästen till huset.

garden-house__Lagerqvist-0463-900x600

Vi hade bestämt oss för att göra kullerstensgångar som passade in i trädgårdens karaktär och höll ihop de olika “rummen” i trädgården.

garden-house__Lagerqvist-0465-900x600

Titta vad fint det blev. Men stackars gräsmatta…

garden-house__Lagerqvist-0486-900x600

Här börjar stommen på huset ta plats. Vi valde ett svart hus eftersom vi har svarta dörrar på vårt stora hus och det smälte in bäst bland det gröna.

garden house 8 garden

Här är en bild av resultatet när trädgården är frodig  ovh vacker. Titta så bra det blev!
Vi beställde ett växthus från Classicum – det heter Helios och är på 21 kvadratmeter. Både för att vi skulle kunna odla där men samtidigt kunna äta frukost och middagar samt mysa där inne. Ett växthus förlänger verkligen säsongerna i trädgården.

gardenhouse

Utanför la vi en grusad uteplats för att skapa ett extra rum i trädgården.

gardenhouse2

Vi lade ett trägolv som vi oljade mörkt och så håller jag tummarna för vacker patina under kommande år. Tycker inte om när det ser för nytt ut.
Här se du också såbädden längs väggen inne i huset. Tomater, gurka och vinrankor hade jag sommaren 2016. Nu blir det vinrankor, zucchini och garden_Kristin__Lagerqvist-3506-900x600gurka. Tomater och chili ska jag odla i stora krukor istället.  Bengt, min söta granne, har redan börjat odla sin chili.

chili_Kristin__Lagerqvist-3234-900x600

Så här buskig och fin blev en av plantorna jag fick av honom förra våren.

chili_Kristin__Lagerqvist-3247-900x1260

Hoppas detta gav dig inspiration att drömma vidare om ett eget växthus.
Har du inte möjlighet till att bygga ett eget så är det kul att driva upp fina plantor i köksfönstret eller på balkongen som man kan byta med vänner och bekanta.

Önskar dig en fin dag. K