Under söndagen medverkade jag i julmarknaden på Varbergs Fästning. Jag hade gjort min tolkning av ett dukat julbord 2018.

Min granne Morgan på Blomstefrid hade dukat upp en Vit Jul med viktigt budskap. Fantastiskt vackert och otroligt väldoftande.

Jag dukade ett bord som skimrande i guld och lyx.

Jag hade keramik från Frida Eklund och glas från glasblåsaren Katarina Löfström – båda verksamma i Varbergs hamn. Dukar, bestick och ljusstakar kommer från Studio Pompone i Varberg.

Visst är det läckert med bestick i guld. Dessa kommer från Day.

Jag hade plockat in lite grönt i dukningen och lagt min mormors gamla poesibok på bordet också.

Orden stod Jennie Blomqvist och Lise Hellström för.

Och jag hade också ett budskap. Eller budskap och budskap…
Jag ville väcka en tanke och kanske en känsla av igenkänning.
Vi vill alla få ihop det denna månaden – Det är avslutningar, luciafirande, pyssel och middagar. Lägg där till ens vanliga jobb och andra åtaganden plus att man ska landa i en härlig julmysig stämning där hemma med pynt och bak…
Mörkret gör inte att energin är på topp direkt.
Men du – sänk axlarna. Det blir bra. Vi gör alla så gott vi kan.

Jule Frid  Tid

“Japp, då ska vi se…
Sedan svartnade det. Tvärt.
Upp och ner från vinden.

Adventstjärna, ljusstakar, krubba, tomtar & troll.
Nån stans där tappade jag all kontroll.

Koka gröt, koka knäck & Coca Cola.
Kulorna rullar som aldrig förr
ur både plånbok och julpyntslåda.

Nejlikor, kalendrar, klappar och choklad. 
Apelsiner, mandlar och marmelad.
Nä, inte marmelad. Det rimmar bara..
Och det ska allt göra nu.
Både på gröt & på skinka, 
Le stort och vinka!”

/Jennie Blomqvist

Jag har köpt “Jule Frid Tid” av Jennie och tänkte ge bort den till en av mina läsare. Det är ett original på styvt tjockt papper och bör ramas in eller hänga så som jag gjort i en liten klämma. Den hänger här ovan på väggen om du skrollar upp igen och kikar lite närmre.

Vill du ha den på en vägg eller ge bort till någon du håller av?
Lämna en kommentar och berätta lite hur du skapar julefrid på bästa sätt i år så väljer jag en av er läsare på fredag eftermiddag.

Ha det fint nu.

 

Kommentarer till “Dukat bord på Julmarknad – Varbergs Fästning

 1. Såg precis ditt inlägg..
  För mig kommer livet förändras under nästa år. Skulle vara fint att bära med sig denna. Kan inte säga exakt var den skulle hänga dock. Men den vore fin att ha.
  Julefrid är att umgås med barnen. Baka pepparkakor och lussekatter, pynta, tända ljus och njuta av julens dofter. Se förväntans glitter i barnens ögon.

 2. Jag skulle så gärna vilja ha den ovanför vår öppna spis hemma. För mig med två små barn handlar julen om att se varandra, få gå på plocka kottar promenad i skogen och följa mina små´s samtal, få landa i soffan och pyssla med glitter och toalettrullar. att koka risgrynsgröt tillsammans, göra mormors äggost med kanel och björnbärssylt och få låta dagarna ta tid. Min familjs jul ska innebära kärlek och tid. Det enda jag önskar mig.
  / Kram

 3. Fantastisk skrivarinspiration. Jag skulle ge den till mig själv och hänga den mitt framför nosen på mig som en påminnelse om att den egna stilen alltid äger. Julefrid då? Att sänka farten i stegen och inse att mörkret betyder välbehövlig vila. Att se dem jag älskar i ögonen och känna att det är bra så här. Skicka kärleksenergi och ge varma kramar istället för saker. <3

 4. Jag skulle ha den alldeles för mig själv. Julefrid handlar om att dricka glögg, dofta på hyasinter, ta fram lite ”krafs” som man liksom inte annars kommer undan med. Det gör inget om det blir lite för mycket, det är ju jul! Försöker tänka på att även om kartongen där julstjärnor och pynt låg inte tar sig upp på vinden (utan står i ett hörn och är ful) så gör det inget, för stjärnorna lyser, jag har en 5 veckors frisk bejbis och en traktor som skottar gården. Det blir bra ändå.
  Tack för en fin blogg och God Jul!

 5. Åh är det där klänningen du hade på Stora Influencer priset? Jag kollade upp den efter jag pratade mig där men min plånbok sa nej för ett inköp. Men nu ångrar jag mig lite att jag inte köpte den för den är så fin:)

 6. Hej! Jag kommer ge bort den till en av mina käraste vänner. En vän som har världens största hjärta och massa, massa kloka ord. Hon lär mig just nu i min djupaste livskris, där jag ska lära mig leva på nytt, att: “Jag är bra precis som jag är”, inget mer el mindre! Så därför önskar jag alla en fin julefrid och gör det som skänker er energi! Jag får det genom att inse att jag duger och jag kan, precis som jag är! Kram

 7. Vi tar in på hotell, i vår egen stad, natten mot jul. Går ut på restaurang och äter och kryper sen ned bland frasiga täcken och ser film och myser. På morgonen äter vi lång frukost innan vi köper på oss snittblommor och traskar hem. Slänger på en linnegardin som duk på bordet och pyntar med blommorna. Min mamma kommer till oss för att fira och sova över och till middag äter vi ugnsrostade grönsaker med chevre och i glasen alkoholfritt bubbel. På kvällen fikar vi, spelar musik och bara tar det lugnt. Jag är ingen julfirare men i år, i år ser jag fram emot den.

 8. Sänker kraven och axlarna några centimeter genom att “be om hjälp”! Köper färdig julmat lagad av någon som har tiden att göra det, köper färdigt julgodis gjort utav någon som hann och ville göra det, beställde några få utvalda klappar till barnen på nätet för att JAG ville göra det. Värmer lite glögg, tänder för många ljus och unnar mig en stunds vila för att vakna upp och ha energin att vara den bästa mamman och frun som jag kan!

 9. Lyckan att gå vara lite lagom ledig i en vecka mellan praktik och skolplugg! Såhär i julstök. Plötsligt blev allt julmys! Tänder ljus, hinner med träning och tänder ännu fler ljus, låter de lysa mest hela dan! Hämtar 7 åring framåt eftermiddagen, när skola och vänner gjort han väl. Paketen börjar hopas, skulle nog bli tomte i nästa liv! Fångar dagen. Nästa vecka brakar det åter loss med ny karriär, ny arbetsplats och inte längre studenttitel. Såhär på äldre dagar!

 10. Om bästa tipset vinner har jag redan förlorat, för vi liksom flyr. En vecka före jul släpper vi allt och åker till Åre för att stanna där till mellandagarna. I Åre lägger vi mesta tiden på utomhus och julen får bli som den blir, men visst har vi gran och lite julmat. Samma flykt år efter år…

 11. Försöker leva i nuet, vi tänder massor av ljus, bakar & plockar fram mormors gamla tomtar. Väljer att bara göra det som jag/vi mår bra av. Mitt bästa tips är att säga nej till saker som inte är måsten. Gör bara det du verkligen vill!

 12. Jag får julefrid av att vara ledig och vara hemma tillsammans med man och barn.Inga måsten inga krav.bara vara…

 13. Jag sänker axlarna…
  med nyseparerad famil… då gör jag en förvisso, annorlunda jul för mina ❤️❤️ Barn, men jular på. Det blir fint ändå. VI är ihop…

 14. En fin och lugn jul kan fås genom att sänka kraven på att allt måste vara tipptopp, bättre i så fall att humöret är det. Tipptopp, alltså….
  Jag hade gärna haft den kluriga texten på en vägg nära mig. Ord är bra.

 15. Julefrid skapar jag genom att planera och genomföra i tid, bakning, pyssel och julklappsinköp görs med fördel redan i november så när man kommer hem sent på decemberkvällen kan man mysa med julmust och pepparkakor o soffan istället för att stressa omkring och svettas med många andra i butiker och liknande. Och köp gärna klapparna på nätet också, så smidigt!

 16. Jag skalar av och sänker kraven. Gått ut i skogen och plockat granris, kottar, mossa och små tall-skott till pynt. Vackert. Tänder ljus varje dag. Väldoft. Läser ett kort kapitel av en julbok för barnen varje kväll. Mysigt. Lyssnar på en färdig jul-spellista på Spotify. Stämningsfullt. Beställt julgran på nätet med hemleverans och hämtning. Smidigt. Knytkalas på julafton hos min mamma. Lagom. Inköp av klappar minimalt och på nätet. Lugnast. Men framförallt fokuserar jag på att stanna upp och andas. Inte dras med i hetsen. Uppskatta det lilla. Prioritera välmåendet. Svårt men ack så viktigt!

 17. tid (& ork) är det ont om i mitt hus så jag går stenhårt in för julefriden – vad gör det med lite skit i hörnen eller om ljusen inte lyser i varenda fönster? Nä, hellre en lugn stund i fåtöljen, en god bok, en mysig vovve och kanske en nybakt (köpe)lussekatt. Jul blir det ju i alla fall – och den blir inte ett dugg bättre även om man pyntat huset till tänderna…

Kommentarer stängda