Har ni besökt Tjolöholms Slott någon gång?
Detta är en varm rekommendation – boka gärna en rundvisning så ni får höra historien om den spännande familjen Dickson också.
Detta är första salen man stiger in i från entrén. Tänk att ha en hall likt den här.
Byggt 1898-1904, är slottet en av Sveriges häftigaste byggnader – ett storslaget exempel på en Arts & Crafts-anläggning av det slag som främst annars kan ses i England.
Läget är otroligt med milsvid utsikt över den halländska skärgården och på slottet bodde fru Blanche Dickson, änka efter den förmögne göteborgsköpmannen James Fredrik Dickson.
Slottets planlösning är påhittig och rätt så komplicerad, den är indelad i olika delar: herrskap, gäster, barn och tjänare hade sina egna avdelningar. Både exteriör och interiör har av en hantverksmässigt hög kvalitet med många oväntade detaljer. Att vandra runt inne på slottet får mig alltid att tappa andan.
Utemiljöerna är otroliga så man kan gå runt här och njuta länge.
Men som sagt, boka en guidad tur inne för att ta del av hela historian. Den här väggmålningen sträcker sig genom hela korridoren vi barnkammaren och ner i hela trapphuset.
Blanche Dickson såg även till att arbetarbostäder i nationalromantisk stil byggdes och hennes ambition var att ett komplett samhälle skulle växa fram Hon lyckades. Hon lät uppföra slottskyrkan och en storstuga där godsets arbetare kunde samlas. Så här, i Allmogebyn, där slottets arbetare en gång bodde, kan man idag bo i autentiska hus som nu är omgjorda till stughotell och museum. Här får man en unik inblick i hur livet såg ut på Tjolöholm under 1900-talets början.
Egendomen utvecklades till Nordens främsta Arts- & Crafts-anläggning. Så häftigt! Min dröm är att boka stugbyn för familj och vänner ett par dagar och äta middag på slottet i en av salarna. När man fyller 50 kanske… I alla fall. Åk dit vetja! Ni lär inte bli besvikna. En otrolig utflykt för barnen – jag var där regelbundet med min mamma under barndomen och älskade upplevelsen. Så spännande!
1906 for Blanche Dickson till Ceylon för ett besök hos sina bröder, som drev en teplantage där. Under den långa sjöresan hem drabbades hon av dysenteri och avled mitt ute på den Indiska oceanen. Tjolöholm ärvdes av parets dotter Blanche, gift med greve Carl Bonde. Tillsammans med de fyra sönerna bodde familjen på godset fram till 1920, då makarna skilde sig. Efter det tillbringade Blanche Bonde somrar och helger på Tjolöholm, men vinterhalvåret bodde hon i Stockholm. Efter 1951 kom hon inte att bo på Tjolöholm mer, slottet stod ouppvärmt och förföll alltmer.
Efter Blanche Bondes död köptes hela egendomen av Göteborgs stad, som öppnade upp slottet för allmänheten. Sedan 1987 är godset en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman och alla kan besöka denna vackra byggnad och dess omgivningar. Boka in en utflykt vetja! Några dagar kvar på höstlovet ju och de har säkert både julmarknad och julbord planerat inför kommande säsong.
Spana in Tjolöholms Slott här.
Jag ska boka in en dag med in familj här snart.
Jag var där som funktionär på scoutläger 1986. Det var Svenska Scoutförbundets första nationella läger sen 60-talet, och man spridde ut scouterna på 6 olika platser runt om i Sverige, antagligen av logistiska skäl. Så lägerplatser på Tjolöholm hette Scout 86 Kust, jag gissar att vi var runt 6000
personer. Vi gick på besök inne på slottet, och det var en upplevelse! Jag minns specifikt moderniteterna, den hästdragna dammsugaren och det fantastiska marmorklädda badrummet med en dusch som spolade den duschande från alla håll. Men också den ändå rimliga storleken och skalan på slottet, jämför med andra museislott med stora ekande tomma salar.