I vargtimmen vaknar jag. Ligger och lyssnar på en fågel som sjunger febrilt utanför fönstret, tänker att jag måste somna om och tittar sedan på klockan. Bara fyra. Då börjar jag tänka på mitt mantra för att meditera mig till sömns och slippa att jobbiga tankar snubblar in i varandra. Det går inte bra, det tar bara någon minut och så har jag börjat tänka på oroligheter. Jag börjar möblera rum istället. Vilka kulörer ska väggar och tak ha, möbler som flyttar in och placeras ut, konsten på väggen och gardinerna, kanske stora urnor på golvet och ja, en öppen spis som är tänd… boktravar, ja, faktiskt en hel bokhylla längs en vägg och ett skrivbord framför….
Jag somnar om och drömmer om gråtande bebisar som ligger i containrar, en son som försvinner och en granne som bärs livlös ut från huset och in i ambulansen. Skönt att få vakna vid fem igen faktiskt, inse att jag kan slippa ligga kvar och pina mig själv, gå upp och brygga kaffe, tända ljus och klia Boris bakom örat.

Jag badade i mareld igår. Det var magiskt och vid första simturen tjöt jag av förundran.

Vi var vid Damernas för att basta, bada och äta ihop. Jag hade kokat morotssoppa med mycket ingefära och Anna hade med sig pepparkakor. När vi satt på slafen i bastun och kastade vatten på de heta stenarna undrade hon om det kanske kunde vara mareld i vattnet denna kväll. Alldeles stilla, en halv måne lyste ner över bryggan, stjärnklart, Subbe Fyr med sitt sken över viken och fem blinkande båtar som guppade i horisonten.
Jag drog på mig min randiga morgonrock och gick sakta nerför bryggan. Beslutsamma steg ner för stegen mot det svarta vattnet, ett djupt andetag och långsamt sänkte jag  kroppen i havet. Några simtag ut mot båtarna – därefter diamanter framför min blick och i min famn.

Mareld är ett fenomen som orsakar ett turkost sken i havsvatten. Det är plankton som lyser upp när de känner sig hotade och om man vid nattetid badar när dessa organismgrupper finns i vattnet upplever man att vattnet lyser upp omkring en själv då man rör sig.

Har ni badat i mareld?

Kommentarer till “Har ni badat i mareld?

  1. Ps. Mitt bästa sätt att somna om är att lyssna på Pia Herrera som programleder Karlavagnen. Hon pratar finska och svenska och det är ofta finska damer som ringer in. Fattar inte ett ord men det får mig att somna om.

    Podden somna med mark levengod är också ett bra tips. Måste vara något i den mjuka finlandssvenskan som får min hjärna att vilja somna 😂

  2. Underbart! Ja i slutet av Augusti och början av September här vid Hallandskusten tog vi med barnen ner sent och simmade. De nya kammaneterna lyser när man bollar med dem- som små blixtar! Vi har tur som bor nära det fantastiska havet.

  3. Har aldrig badat i mareld, men det måste vara en helt otrolig upplevelse! Däremot ligger jag också och inreder hus och rum när jag inte kan sova❤️

  4. Ja! Jobbade som dykinstruktör i Egypten under 5 år och vid nattdyk lystes röda havet ofta upp med små tomtebloss. Så spännande och vackert. Havet är magiskt i mörker ….

  5. Min mest magiska badupplevelse var längst ut i Göteborgs skägård, en augustinatt, då vi tillsammans med goda vänner bastade i vedeldad bastu, upplyst av en massa värmeljus, och sedan ut i mörkret för dopp i havet som glittrade av mareld när vi simmade! Det glömmer jag aldrig!

Kommentarer stängda