En bloggläsare frågade efter receptet till päronpajen. Jag har inget utan brukar höfta varenda gång jag gör sådant här. Stoppar ner det jag tycker om och tror passar ihop bara.
Denna gången satte jag i vart fall på ugnen på 200° först.
Sedan skivade jag fyra päron och lät skalet vara kvar…
Päronen la jag i en form tillsammans med mängder av nymortlad kardemumma.
Sedan gjorde jag någon form av smuldeg med mängder av smör, mjöl, havregryn, socker och lite flingsalt. (på ett ungefär: 50-100g, 1dl, 1,5-2dl, knappt 0,5dl, en nypa,…) Här kan man ju också ha sirap i för mer kolakänsla. Men jag fann ingen i skåpen här hemma.
Ovan på allt detta la jag grovhackad mandel och sedan lät jag formen vara i ugnen tills pajen fick färg.
Till pajen serverade jag sedan rostade valnötter och en turkisk yoghurt med lite florsocker och mängder av riktig och ekologisk vanilj i (tappade faktiskt den lilla vaniljburken i…mums …)
Sjukt gott. Snåla med sockret och ta i när det gäller smöret…. Smaklig höstpaj!