Jag når söndagen efter en hektisk vecka med mycket innehåll. Denna dag är dock inget undantag för jag sitter och jobbar med en lansering och det verkar som att pyjamasen tog slut bara efter några minuter. Både roligt och lite trist såklart. Ledsamt för dem som inte hann klicka hem men kul för oss att den är uppskattad.

Jag borde gå ut i trädgården för det sista röjet. Jag borde ta tvättstugan. Borde också gå till gymmet för att göra mina övningar jag fått i hemläxa. Det finns så många borden inom mig just nu men jag tänker inte göra ett skvatt av det. Bara fundera på om jag ska gå en promenad ner mot hamnen för att beställa en våffla. Eller sjunka ner i min bok. Ett varmt bad eller bastun lockar också…
Tack som tusan till mig själv för att jag fixade allt den här veckan. Well done!

Egentligen har inte äppelkompotten något med budskapet att göra idag men jag tyckte det var härlugt att strössla med lite trädgårdsbilder en söndag så här.
Då har man ofta extra mycket tid för att scrolla runt på bloggar. Eller?

Jag älskar den här sortens bloggposter som Johanna Bradford och Elsa Billgren gör. Ska bli bättre på dessa också – så kul att få följa med så där i vardagen.

Jag tänkte att jag plockar fram ett av era önskemål idag.

“Texter när du reflekterar kring ditt jobb, hur du lägger upp det för att må bra, hur du tar till vara på tiden och “sätter igång” dig själv osv. Mitt jobb är till innehåll väldigt olikt ditt (universitetslektor), men den frihet att bestämma ganska så mycket själv över vad dagarna ska innehålla delar jag med dig. Hur gör du så att du är nöjd med dig själv och din arbetsgärning samtidigt som du ser till att njuta av vardagen?”

Jag har egentligen inte några problem till att sätta igång mig själv när det kommer till arbete. Det är det första jag gör på morgonen då jag druckit ett glas citronvatten och fyllt en kaffekopp. Jag slår mig ner i soffan och börjar jobba direkt. Det är en så fin och bra rutin jag har – för oavsett hur dagen blir sedan med familj, kollegor, uppdrag och så vidare så har jag redan jobbat in ett par timmar och känner mig nöjd med mig själv. Då har jag noll problem att bara sjunka ner i ett badkar med en serie och en mugg te efter barnen gått till skolan. När jag får dessa stunder med återhämtning och njut så har jag absolut inget dåligt samvete över att jag inte jobbar eller så – det får vänta för njutet är lika viktigt som arbetet. Annars orkar jag ju inte.

Att skapa njut och återhämtning i vardagen samtidigt som man arbetar mycket kan säkert vara en utmaning för många. Speciellt när man har små barn och alltid ska hämta och lämna eller kanske har lång pendlingstid som slukar tid. Jag bor i en liten stad med närhet till prick allt och har barn som är självgående. Jag är min egen chef så det är ingen som hänger över min axel och kollar så att jobbet blir gjort. Det öppnar såklart dörrar för mig när det kommer till att skapa njutiga stunder för mig själv. Men det krävs då också disciplin.

Nyckeln tror jag är att finna så mycket glädje man bara kan i sitt arbete, ständigt utveckla sig och vara nyfiken och framförallt vara positiv. Bra rutiner så att saker blir gjorda och försöka arbeta med en sak i taget. Unna sig något njutigt varje dag. Det är viktigt.

Låt mig lista mitt njut i vardagen.

1. Gå upp tidigt, ta skön kräm i ansiktet, ögonpads från kylskåpet, dricka vatten med citron och brygga kaffe.
2. Göra de roligaste arbetsuppgifterna först. Har man tur så hinner man aldrig komma till de tråkiga så man bara skjuter upp dem till morgondagen i en evighet…
3. Lyssna på grymma och inspirerande poddar eller på musik när jag går med hunden.
4. Boka lunchpasset på Crossfit.
5. Göra rejäla och goda frukostar. Alltid ha massa grönsaker, ägg, nötter och surkål så jag kan laga smaskig lunch.
6. Gå vid havet.
7. Krama barn eller hund
8. Samtal med barnen runt middagsbordet, gärna då deras vänner är med  – det bästa jag vet.
9. Bada kallt i hav eller hemma i pool.
10. Basta eller bada badkar
11. Flytta runt saker eller städa, det är så skönt för jag blir alldeles lugn i skallen då.
12. Väljer oftast att vara själv  och sparar därför energi eftersom jag slipper vara social. Väldigt njutigt faktiskt, hahaha… Jag som trodde att jag var extrovert under många år…. Hur fel hade jag?
13. Inte jobba på kvällarna. Vet inte om det kan tituleras njut i vardag men det skapar ju mer njut eftersom jag väljer sömn eller en serie istället.

Detta är ju inga avancerade saker. Men de skapar hållbara arbetsdagar för mig och jag finner en balans som gör att jag orkar jobba kreativt och mycket.

Hoppas ni har en härlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Hur skapar man njut i vardagen – så här gör i alla fall jag.

 1. Jag uppfattar dig som väldigt bra på att uppskatta vardagen Kristin, och att generöst dela med dig av den. Och det är nog en av mina ambitioner i livet – att skapa en vardag som jag verkligen uppskattar, och att den är fylld med så mycket som möjligt av det jag älskar och bryr mig om.

  1. Tack – vad fint att du ser mig så. Jag älskar verkligen min vardag och önskar att fler kände så och har möjlighet att skapa balans mellan arbete och annat som man fyller vardagen med.
   Stor kraM

 2. Fantastiskt att du har en sådan inre motor och alltid börjar jobba direkt på morgonen. Det känns ganska unikt och avundsvärt. Fint också att du kan se vardagen så njutningsfull även om det “bara” är vardag som sagt.
  Grattis till vinsten förresten! Det är så där man kammar hem vinsten. Det är mycket arbete och passion som ligger bakom det.

 3. ‘Jag älskar den här sortens bloggposter som Johanna Bradford och Elsa Billgren gör. Ska bli bättre på dessa också – så kul att få följa med så där i vardagen’.

  hellre inte, för att vad de (re-) presentera (även om jag gillar just dessa personer och läser många bloggar) har inte ett dugg att göra med min realitet och inte för de flesta andras realitet och ‘vardag’ heller. såna vardagar är väl mer för en priviligerad elit som kan strösa runt hela dagarna och visa sina skor och restauramgluncher. bli inte en av de, jag gillar nämligen ditt sätt att beskriva din vardag som verkar vara mkt mer nära de realiteterna vanlig folk har (och därmed inspirerar oss mer) även om du är priviligerad.

  1. Tack för feedback. Jag förstår vad du menar och ändå inte.
   Behöver bloggposterna man konsumerar ha att göra med ens egna realitet och vardag ? jag upskattar att få en inblick i liv som levs på ett annat sätt än mitt – tänker du ekonomiskt eller geografiskt?
   jag följer Underbaraclaras priviligerade liv med stor behållning – tycker det är oerhört spännande att följa hennes liv på landet med matlag, får och sparkturer genom snön- Likaså Jonna Jinton. Att få följa Pertra Tungården, Sandra Beijer och Elsa Billgrens liv i storstaden är också spännande.

   Och precis som du skriver – känner du att min vardag rimmar mer med hur du själv lever så kommer det kanske inte vara så många restaurangluncher i Stockholm utan mer vad jag svänger ihop själv till lunch, stunder i bastu och promenader vid havet.
   Reflektion:
   Förminskande att skriva att bloggare “strösar” runt när jag vet att alla dessa tjejer jobbar hårt och mycket med både text och bilder för att inspirera och skapa härligt innehåll till sina läsare. Sluta med det är du snäll 🙂

   1. Liten reflektion över din reflektion 🙂 Varför är det förminskande att skriva så? I mina ögon ser det exakt ut så och jag tror också det är meningen att man som läsare ska känna så. (det är ju inte så att vi inte fattar att hon hittar vinklar, tänker ut bilder osv osv.) Vilken härlig dag hon har som kan spankulera runt och fika här och äta där. Men tittar man närmare så är det mest yta och lite smicker av de ställen hon besöker. Det som jag faktiskt tycker att du är duktig på att undvika. Inte helt naturligtvis, men så det är hanterbart. Det förvånar mig att du älskar den sortens bloggposter. Den säger mig ingenting. Varken bu eller bä. Bara jasså. Kanske för att du känner henne? Eller det kanske du inte gör? Hursom. I din blogg skönjer jag en äkta vardag med plus och minus, upp- och nergångar. Det är vad jag vill läsa oavsett om jag känner igen mig eller inte i den personen som bloggar. Men skulle jag aldrig känna igen mig skulle jag sluta läsa. Och det kan verkligen handla om vad som helst. Men både språket och bilderna är viktiga. Men bloggposter med massor av stora bilder och några intensägande rader under, det är inte min grej. Med det vill jag säga hur glad jag är i din blogg, just för att den är sin alldeles egna. Och det vore synd om den inte fortsatte vara det.

    1. Tack för feedback. Antar att man läser in olika saker i en text beroende på vilket perspektiv man själv har och vad man har för glasögon på sig.
     Jag har inga planer på att blogga på ett annat sätt än jag redan gör utan jag tänkte att jag skulle fota av olika situationer ur min vardag och låta er följa med 🙂

 4. Snälla, bli inte eller gör inte som några andra…du är fantastiskt som du är och ditt sätt att skriva,
  ditt sätt att fotografera, är redan det finaste sättet av allt. Det är just det som gör att jag njuter av din blogg, att du skiljer dig från mängden. Vackert och fullt av känsla. Oavsett ämne.
  Tack för en underbar blogg.

  1. Tack för feedback – jag ska absolut blogga som vanligt men blanda in något inlägg här och där när jag fotar mig genom dagen. 🙂

   Det blir kul för både mig och er kan jag tro. Men inga stora förändringar i bloggspråk alls. kram