Sofia delade världens vackraste inlägg och påminde mig om Monets Trädgård. Mina drömmars plats.
När jag var barn fick jag boken “Linnea i målarens trädgård” och det måste vara min mest tummade barnbok under min uppväxt. Till slut tog min mamma med mig till Paris och vi tog tåget ut till Giverny och besökte Claude Monets hem och trädgård. Tror jag var tolv år då.
Jag målade en del i olja då jag var barn och fascinerades verkligen av de stora målningharna med näckrosor. Att besöka

År 2013 var jag tillbaka med min man vid min sida. Vilken drömmig dag det blev.

Här är Linnéa  i den  berömda trädgårdsgången upp mor huset. Undrar hur jag ska få till det här i min egen trädgård…

Här är självaste Claude Monet i trädgården. Tog en bild på ett foto i den stora atljén men annars vågade jag inte ta upp kameran inne i bostaden då det var fotoförbud och vakterna vakade bsom hökar över en… Ångrar mig nu.

Ett fantastiskt hem. Sofia hade större lycka med fotograferingen och du finner en hel del inredsingsinspiration i hennes inlägg.

Det var ju de här näckroserna. Som Monet målade år efter år. Han var besatt av vatten och ljus, något han inte kunde fly ifrån och han förvandlade det till ett slags magi.

Jag har spanat in otaliga målningar med samma näckrosmotiv från Monet. Alla lika vackra och unika på sitt sätt.
Tanken med de här bilderna var att man skulle lägga märke till hur motivet och färgerna i målningarna ändrades i olika ljus, årstider, och tidpunkter t.ex. dag, natt, morgon, middag.

Jag rekommenderar varmt ett besök till Monets trädgård. Försök åka då det inte är säsong så kanske havet av turister minskar. Så deppigt att vara på ställen som kryllar av turister när man bara vill strosa runt och njuta av allt vackert själv , hahaha… Får typ torgskräck av köer och stora folksamlingar.

Min mamma skapade en blommig pärm med foton från vår resa hit och satte in tågbiljetter, vykort och andra minnen från vistelsen i Paris.
Så fint. Uppskattade det inte just då, som tjurig tonåring, men sannerligen nu då jag fann den i källaren. Ska visa en dag.

Vi hyrde cyklar tågstationen i Giverny och cyklade till trädgården. En fantastisk uppelvelse för vi stannade och köpte körsbär iu en farbrors trädgård och lite vitt vin och massa ostar i en liten butik i byn.

Sedan satt vi på en bänk i flera timmar med våra böcker och ostar. Himla fint.
Ska bila ner i Europa i sommar igen tänker vi och är på jakt efter en fin lägenhet i Paris att hyra. Har du något tips?

 

Kommentarer till “I Monets trädgård

  1. Jag hade också den boken som barn!!!!! Men har aldrig varit till Monets trädgård, på riktigt. Däremot är min 5åriga flicka väldigt konstnärligt lagd och skulle säkert gilla boken, samt att min sambo, barnens pappa, är fransman, så no excuses!

  2. 1988 åkte jag med pojkvän på tågluff ner i Europa. Jag packade ner “Linnea i målarens…” i ryggsäcken, vilket han tyckte var lite larvigt, vi var ju ändå över 20 år. Ha, ha… Men boken är ju underbar!! Och på tåget träffade vi av en slump, ett annat par vi kände, den tjejen kände till boken och vi visste precis var vi skulle ha vår picknick. På samma ställe som Blomkvist och Linnea såklart.
    Jag letade till och med upp hotellet “Esmeralda” i Paris och klev in där. Härligt minne….

  3. Har drömt om att åka till Monets trädgård sen vi läste om honom i skolan i tredje klass. Hoppas någon av mina barn vill följa med när de blir lite större. Vet inte varför men det känns som att det är ett sånt ställe man ska besöka med sällskap i varierande åldrar, kanske för att få ta del av lite olika perspektiv?

  4. Hej. Så fint! Nyfiken, hur gammal är Boris nu och var gör ni av honom när ni reser? Hur gammal var han när ni lämnade bort honom första gången?

  5. Ååååh! Får nästan tårar av det här! Jag älskade Linnea i Målarens trädgård! Har bilder från mig som liten där (typ 4-5 år gammal?) men minns inget av det riktigt. Men så åkte jag dit som 21-åring med min 14-åriga syrra och jag liksom… kom ihåg platser, kände igen mig. En sannerligen magisk plats för små drömmare 🙂

  6. Åh Paris! Jag skulle definitivt försöka hitta en lägenhet i Le Marais, gamla hus längs kullerstensgator och en massa second-hand-affärer och bra restauranger. Samtidigt nära till Seine och flera parker – helt ok nära till Jardin du Luxembourg om ni bor nära Seine =) Har själv hyrt privata lägenheter via AriBnb eller Wimdu, väldigt nöjd alla gånger! Ett restaurangtips är Le Refuge Des Fondus i Montmartre – ett hål i väggen med två långbord där det serveras fondue och vin på nappflaska!

Kommentarer stängda