Detta inlägg är ett betalt samarbete ihop med Helsingborgs stad

Jag har tillbringat två fantastiska dagar i Helsingborg och kallbadat mig igenom staden. Underbart!

Jag älskar ju att bada och ryktet hade nått hela vägen till Helsingborg –  de bjöd in mig att testa alla bad inför ett helt nytt evenemang i staden.
Kallbadsveckan – Den 31 januari till 5 februari kan man njuta av aufguss, midnattsbad, bastuchill och spännande föreläsningar på alla Helsingborgs tre kallbadhus; Råå, Kallis och Pålsjöbaden.

Jag hade med mig Lisa Burenius som sällskap och vi började vår vistelse med att äta musslor på Via 95 som ligger ett stenkast ifrån Kallis.

Sedan var det dags att stiga in på det första badet och vi var laddade till tusen.
Jag vet ju redan att bastu och kallbad är bland den bästa friskvården jag kan ge mig själv. Bastu och kallt bad stimulerar tre av kroppens viktiga hormoner: serotoniner som  bidrar till välbefinnande och god självkänsla, oxytociner för lugn och ro, samt endorfiner för lyckokänsla och smärtlindring.

Gör under för stress och ångest. Plus att det är galet bra för huden – som gymnastik för huden nästan, värme och kyla som varvas är bättre än vilken anti age-kräm som helst.

En mycket skön torrbastu med utsikt över Öresund. Det finns något väldigt avkopplande med att kika på fåglarna och båtarna som passerar och följa vattnets rytm med blicken.

Vi fick testa Aufguss.
Detta är en tio minuter lång mindfulness i bastun. Man får njuta av ett värmande bastubad med väldoftande eteriska oljor över bastuns heta stenar. Doft och värme fläktas sedan med en handduk av bastuvärden ner på oss som bastar.
Mycket härligt.

Rätt tjusigt va? Här är det fullt ös om somrarna också för då ligger man här och solbadar för att sedan gå ner och kyla ner sig i vattnet.

Jag trodde jag visste så mycket om kalla bad. Men tji fick jag!
Mia som jobbar på Kallis och Pålsjöbadet berättade att den bästa bastupplevelsen får man om man bastar i en sådan här tovad ullmössa. Ull är ett naturmeterial som värmer då det är kallt och kyler då det är varmt. Huvudet skyddas mycket bra och slipper utsättas för hetta i bastun då du har på dig denna. Vi fick lite roade blickar i bastun men det var det helt klart värt. Sitta naken med en ullmössa på huvudet liksom…

På Kallis gör Mia sin egna saltskrubb. Det är torkade örter, bär och rapsolja i den. Taggar man #kallishbg på Instagram vid sitt besök så får man en skrubb (smart!) men man kan annars köpa på plats och även köpa med sig hem.

Efter badet promenerade längs Gröningen till hotellet. Otroligt vackert!

Vi skulle checka in på nyöppnade The Vault. Ett bankpalats från 1800-talet med helt nydesignade och tjusiga rum.
Hotellet har en historia som bank med vackra bankvalv och väggar som bevarats har formats till en fantastisk mötesplats. Vi blev förälskade vid första ögonkastet.

Så pampigt och coolt. Jag upplevde hotellet väldigt oängsligt och lekfullt – vi fick ett varmt bemötande och en lustfylld känsla infann sig direkt. Vi strosade runt lite och kikade men smet sedan upp på rummet för att jobba och koppla av en stund innan middagen.

Middagen serverades vid 19 och vi var bokade i den italienska restaurangen Venti Trattoria som ligger i samma byggnad. Hotellet har även en restaurang som heter La Volta och den måste jag testa vid nästa besök.

Herrejösses! Tur vi var hungriga. Mac n Cheese med tryffel och Burrata med friterad kapris var gudomligt gott!
Eller allt var gott såklart, får fem av fem av mig.

Vi rullade ut från restaurangen, tog oss direkt till receptionen och frågade om de hade grönt te. Vi skulle nämligen lägga oss raklånga i sängen och glo på en serie.

Sa ju att det är pampigt va!? Kolla entrén med alla rosor i taket. Receptionen är som ett atrium med det stora glastaket med ett vackert ljusinsläpp. Takmönstret återfinns i både hotellets logga & i mattan i korridorerna.

Den gamla hissen är bevarad. En stolthet i hotellet såklart. Längtar efter att får åka hit med barnen och bo, de kommer älska det.

Dagen efter vaknade vi och var fortfarande lite mätta. Jag hade somnat så fort serien hade börjat och Lisa skrattade åt mig. Jag var först full av energi och sedan bara slocknat när tempot sänktes. Väldigt typiskt mig.

Så fint rum ju! Juniorsviten – 303.
För mörkt att fota vid denna tid så vi gick ner och åt frukost så länge.

Mums! Frukosten hade allt jag gillar och väldigt fint uppdukat. Gillar inte alls stora bufféer men här var allt otroligt smakfullt presenterat och fint genomtänkt,

Vi slog oss ner och planerade en ny dag full av kalla bad.

¨

Efter frukosten var det en gullig tjej som berättade om hotellet och vi passade på att fråga om vi fick kika runt lite mer, kanske se något mer rum.

The Vault har 56 rum och vilar ovanpå ett rejält kassavalv från början av seklet.
Från den tid då byggnaden var en bank, ritat som ett palats 1899 med fyrkantiga hörntorn och en skulpterad front mot Stortorget.
Galet spännande byggnad tycker jag. Här hittar man det vackra, det pampiga och hela bankhistorien som omger hotellet skapar en särskild atmosfär till miljön.

Fanny, som visade oss runt, berättade om bankvalvet som hade legat där disken nu ligger och öppnade samtidigt upp dörrarna till den andra juniorsviten – rum 403.
Wow! Älskar kulörerna och den spännande inredningen. Fotokonsten finner man i hela hotellet och jag blev extra förtjust i den med alla fåglar kring en flickas huvud.

Tillbaka till vårt rum där dagsljuset nu flödade in över den rosa heltäckningsmatta.

Kikar man ut genom balkongdörrarna har man en vacker syn ner över staden. Lisa hade med sig sin stickning och var beredd på att jag skulle sitta vid datorn då och då.
Det ska bli en tröja. Till vem frågade jag – “Hahaha, mig såklart. Jag stickar bara till mig själv.”

Vi checkade ut och såg till att vi fick med oss både tvål och lotion med The Vaults signaturdfoft – gudomlig doft. Lovar att komma tillbaka – fyller jämnt snart och har redan önskat mig en vistelse i present av min man.

Vi begav oss till nästa bad och tog oss längre bort längs havskanten.
Pålsjöbadet ligger längs strandpromenaden norr om Gröningen. Så himla fint!
Kallbadhuset vilar fyra meter upp på pålar och det gör att upplevelsen i bastun blir mäktig.

Badhuset hade sitt ursprung i ett privatägt badhus som uppfördes 1880 av ägarna till Pålsjö slott, familjen Follin. Badhuset var öppet för allmänheten och benämndes “det Follinska badhuset”. Det bestod av en v-formad brygga med en ensam badhytt längst ut. I området låg under denna tid flera privata badbryggor och badhytter av vilka Pålsjöbaden är den enda kvarvarande. Helsingborgs stad fick 1908 större delen av Pålsjös egendom, där även badhuset ingick.

Mia mötte upp oss även idag och berättade ännu mer om bastubad.
Visste du förresten att det finns totalt 40 kallbadhus i Sverige och att tre av dem finns i Helsingborg?
En riktig badstad där badkulturen verkligen tas på allvar och uppmuntras. Jag tycker Kallbadsveckan är ett fantastiskt initiativ och har redan kikat på flera föreläsningar och upplevelser jag skulle vilja vara med om under dagarna.

Mina idoler @icewomen som skrivit boken Kalla Bad ska till exempel vara med och föreläsa den 3e februari.

Vi fick nya saltskrubbar som Mia blandat åt oss under morgonen. Vi blev så vänligt bortskämda!
En blåbärsskrubb med havre och socker till ansiktet och en ny skrubb till kroppen med bivax i.

Mia berättade om att man bör ha badskor på sig vid kalla dopp. Under fotsulorna sitter det en mängd nervtrådar som drar ihop sig och skickar signaler om kyla till hjärnan. Man upplever vattnet kallare än vad det är när man exponerar fotsulorna först. Tar man badskor på sig så behåller man kroppstemperaturen i kroppen och får ett skönare dopp. Fick med mig ett par hem till Varberg – tack och bock. Inga mer kalla bad med bara fötter.

Det är optimalt att bastubada i 1h och 15 minuter. Ta tre kalla dopp under tiden och unna dig en skön skrubb till kroppen efter. Du kommer vara full av skön energi hela dagen.

Efter badet så kollade jag med Ballroom Blitz om vi fick kika förbi och säga hej. Det är min absoluta favoritbutik i Helsingborg och den är stängd på måndagar.
Vilken tur! Monica mötte upp oss med kramar och varma samtal.

Alltså. Jag älskar allt här. Vill ha alla lampor, böcker, tyger och kläder. Kanske att jag unnade mig själv en lite tidig 40-årspresent…

Vi tog en kik hos Dunkers Kulturhus också. Ligger nästan granne med Konserthuset och Helsingborgs Stadsteater. En sann kulturstad – Lisa blev alldeles till sig av utbudet och vi har redan bokat en ny tur hit snart. jag vill ta med mig barnen för precis här där jag står nu så finns ett torg med en stor skridskobana på. Hur bra är inte det att ta med dem till Dunkers Kulturhus och kombinera med skridskor och god mat.

Vill man förresten äta en god lunch i Helsingborg så vill jag tipsa om Holy Greens, K Gränd och Bara Vara.

Här har du fler tips från mitt förra besök i Helsingborg med familjen.

Vi körde iväg till Råå för att kika på Rååbaden också. Vi hann inte bada men det var mysigt att strosa runt här och kika på de vackra husen.

I Helsingborgs stad finns det förövrigt en mängd vackra byggnader att gå runt och titta på. Älskar att spana upp på en sådan slottsliknande villa och fantisera om vad det är för folk som bor innanför dörrarna. Fantastin är sannerligen min bästa vän.

Men du – Nu tycker jag att du genast ska kolla om du kan ta dig till Helsingborg under Kallbadsveckan den 31 januari till 5 februari.

Du kan välja mellan tre olika typer av Badpass:
Badpass Small. Bada en gång på varje badhus, när du vill under veckan.
Badpass Medium. Fri tillgång till bad och aktiviteter på alla tre badhusen samt föreläsningar. Giltigt tre dagar i följd.
Badpass Large. Fri tillgång till bad och aktiviteter på alla tre badhusen samt föreläsningar. Giltigt hela veckan.

Tack till Helsingborgs stad som lät mig uppleva allt detta fina. Så tacksam. Åker hem till Varberg igen, full av energi och fast besluten om att boka ett möte med min egen hemkommun och be dem ha öppet vårt Kallbadhus 7 dagar i veckan.

Kommentarer till “Inför Kallbadsveckan – Jag har kallbadat mig genom Helsingborg

 1. Tack för att du delar och skriver om detta. Vi ska på tur ngr dagar i samband med detta och passade på att boka hotellet. Bara av att läsa bokningsbekräftelsen blev man lycklig. Helsingborg är så underbar stad. Det blir bad och en Danmarkssväng. Tack också för allt du skriver och delar. Snöiga hälsningar från Närke.

 2. Hejsan!
  Vad kul att du hittade till min stad. Älskar lilla hbg och själv går jag varje lördag morgon och kallbadar. Älskar det. Så fina bilder du/ni tagit.
  Mvh Noelle

 3. Great blog Kristin! I love it. In the ‘Ballroom Blitz’ feature were you wearing those ‘pyjamas’ when you came in, or are they what you were thinking for your birthday present? They are superb – if they are not yours,GET THEM!!!!

 4. Vad kul att läsa om min stad och mina bad. Är ganska ny när det kommer till vinterbad, det är underbart!
  Välkommen tillbaka😊

 5. Ville bara säga att jag tycker så himla mycket om din blogg. Bilderna, redigeringen, tipsen, din klädstil, inredning, -allt-! Kan tänka mig att influencers får ta en del (oförtjänt) skit, och då förtjänar ni att få höra positiva saker också.

  Och det här inlägget gjorde mig förresten pepp på att åka tillbaka till Hbg, som är min hemstad! Växte upp på Råå och gick i skolan precis vid Rååbaden. Måste ju ändå räknas som ett gott betyg.

 6. ÅH – jag vill också bada, men det är ju så… kallt!? Badar knappt på sommaren, men får kanske börja där, haha. Ser galet härligt ut!

 7. SÅ HIMLA TREVLIGT ALLT I HOP💗
  Måste boka in en helg med min man och ta del av stadens kulturutbud! Och bada så klart! Kanske rentav under kallbadsveckan!

Kommentarer stängda