“Varför så otåliga? Slappna av, ät julgodis, njut av ledighet och nära o kära!”

Den 27 december städade jag ut julen hemma hos oss. Den hade liksom gjort sitt och jag var rätt mätt på den. Jag ville komma igång med min ledighet på riktigt…
Kan inte låta bli att fascineras över hur vi alla ser på julledigheten på olika sätt.  Ovan kommentar fick jag på min Instagram dagen då jag strippade min gran från röda kulor och kastade ut det barriga åbäket utanför kökstrappen.

Fråga – Varför skulle jag inte njuta av min ledighet med nära och kära bara för jag ville städa bort julen? Ur mitt perspektiv börjar den riktiga ledigheten och axlarna sänks ordentligt då julen är “avklarad”.

Missförstå mig rätt – vi har haft en mysig jul med traditionsenliga middagar, jultomte och bygge av pepparkakshus.

Jag älskar Underbaraclara och hennes bitiga inlägg där hos ryter ifrån.
Tog del av “Här kommer julpolisen och hon är förbannad” och skrattade högt över hur upprörarande det är för många att julen städas ut i mellandagarna. Bland kommentarerna är det rungande hejarop och applåder.

Jag antar att det har att göra med uppskattade traditioner och trygghet. Är man uppvuxen i ett hem där man tar in granen dagarna innan julafton och städar ut julen runt Tjugonde Dag Knut och har lyckliga minnen kring det så är det fullt rimligt att det är de traditionerna man vill föra vidare också till sina barn.

Vi firade alla mina barndoms jular på Gran Canaria och klättrade bland bergen i Lasuerte, badade på steniga stränder och plockade apelsiner. På juldagen kom de tre vise männen på hästar och kastade godis till alla barnen längs gatorna. Haha! Det var spännande och tanken om att bara åka bort och skippa alla föväntningar kring julfirande har varit lockande även för mig under åren – nu när jag själv är förälder.

Stora högtider är inte en favorit hos mig.
Men jag älskar att vara långledig med min familj. Så måste det ju få vara.

Hur känner du?

Bilderna har ju ingenting med inlägget att göra men en viss härlighet och ro innfinner sig sannerligen  i min kropp då jag strosar runt i min vinterträdgård och funderar på om fåglarna har tillräckligt med mat, om jag ska beskära vinbärsbusken och flytta mina perenner i år…

Kära julledighet. Jag har inga förväntningar och krav på dig. Om du lovar att inte ha förväntningar och krav på mig.
Och snälla – döm inte mig för att jag gör på ett annat sätt än du.

Här hemma hänger nu kransarna kvar på dörrarna och hyacinterna står kvar i fönstrena.

Men det andra har jag slängt ut – tänker lägga all min fokus på att komma ner i varv, ta långa promenader, bada bastu och spela sällskapsspel med familjen.

Kommentarer till “julen åkte ut & det stora lugnet infann sig

 1. Jag anpassar pynt-nivån efter vad jag tycker är ok att ha framme tills efter trettonhelgen helt enkelt. Håller mig till ljusstakar, stjärnor, några glaskulor i fönstret , en liten rumsgran, några tomtar och änglar oxå några amaryllis såklart. Då kan jag behålla mys-känslan längre. Vintern är lång som den är ändå….

 2. För min del handlar det om lite olika grejer. Älskar att njuta av ljusen och skimret av glittrande pynt. Så när jag nu klär av granen idag 😁 behåller jag ljusslingorna och virar runt speglar och lägger uppe på borden.
  Njuter långsamt och tyckte julen gick över så fort i år. Och blev väldigt besviken även i år på att bra granar är så svåra att hitta.
  Men! Tacksam att min familj är frisk och att vi hunnit njuta av varandra med ledighet, bråk och kiv, sällskapsspel och att julafton blev vit även i Skåne. Här varvas alltså pynt, amaryllis och tulpaner. Hujedaneme! 😂

 3. Jag tycker själv att det är jätte skönt att få städat bort julen så fort som möjligt efter juldagen. Gillar den då den pågår men julen är så otroligt ”full” att det är skönt när den är avklarad. Därmed inte sagt att det är fel hur man väljer att göra i andra familjer.

  Skönt att kunna åka bort över julen skulle jag också tycka. Ombyte förnöjer.

  Tröttsamt när andra försöker vara ”livs-facit” och skall göra klart vart skåpet skall stå.
  Livet är ju så olika för oss alla. Man gillar inte samma grej.

 4. Ja, det här med att andra dömer och har synpunkter alltså… kanske är det så att vår tid är så rörig att traditioner blir så otroligt viktiga för en del. Inte lätt att göra alla till lags, du gör helt rätt som går din egen väg. Själv rustar jag mig för morgondagen då vi öppnar Solhaga igen efter jullovet. Då kommer nämligen årets attack från semmelpoliserna, som kommer att hötta med sina arga nävar för att vi börjar med semlor “för tidigt” och att det minsann var typ dödstraff på det förr i tiden. Å andra sidan vet jag många som skulle bli ledsna om vi inte hade dem, så jag tänker att jag nog gör rätt ändå. Kram och gott nytt år!

 5. Här åkte julen utom adventsljusstarna, gardinerna och stjärnorna i fönstret ner igår. Förra året hade jag till slutet på januari. Allt får bli olika från år till år. Förr var jag konservativ o allt skulle va som förr men nu när inget är som förr så får de bli olika. Vi är alla olika. Åren är olika så det får bli olika

 6. Har några favoritbloggar jag följer, bland annat din som jag tycker mycket om. Inspireras av bilder och det ni skriver, ibland håller man inte med eller tycker något inlägg inte är lika intressant som det förra men det är ju så det är med det mesta i livet och relationer också för den delen. Men varför måste man alltid uttrycka det för bloggaren som lagt ned energi och arbete med att skapa nåt för oss följare? Utan kommenterar blir det kanske inte så kul men för min del får det vara positivt utan ”pekpinnar”annars inget alls. Jo förresten julen stannar hos oss tills jag har lust och energi att städa ut den, vilket varierar, nyårsdagen eller tjugondaknut spelar ingen roll. Tack för din fina blogg.

 7. Jag läste underbaraclaras inlägg o berördes. För att jag tycker det hetsas överallt. Man börjar sälja julpynt i oktober och julen ska ut innan man ens hunnit landa i ledigheten. Det stressar mig på något vis. Allt ska gå så fort och hinnas med liksom.
  Men ledighet kan man njuta av oavsett hur man gör såklart.
  För min del slänger vi ut julgranen när den börjar barra. I år började den med en gång ☺️ Men vi behöll den över jul iaf 😁

 8. Jag tycker inte om julen, så mycket kretsar kring en idealbild av familjeliv vilket för mig blir kämpigt efter som jag inte har en “egen” familj. Trots det gillar jag ledigheten så länge den är kravlös.

 9. Det är så roligt att det kan uppröra personer att alla gör precis som de vill. Jag tillhör skaran som tar in granen runt lucia, njuter av den, alla dofter, blommor & julmysande. På nyårsdagen så vill jag inte se en julsak till, så granen åker ut tillsammans med allt annat som för mig hör julen till. Igår åkte alla duntäcken & kuddar i tvättmaskinen, tulpaner inhandlades på torget, citronträdet flyttade in i köket igen…

 10. Jag är precis likadan. För mig är högtider fyllda av förväntningar från andra och ofta krockar de med mina. Därför blir högtiderna mest ett kompromissande. Det klart att det är mysigt med jul, påsk, midsommar etc men för mig är det kravlösa som är det sköna. Jag uppskattar julen men när den är avklarad så börjar den riktiga ledigheten utan några förväntningar. Då får jag tid med familjen, tid att läsa, tid för att gå ut i naturen – ja allt som jag njuter av. Den absolut bästa tiden är veckan efter jul, då är jag alltid ledig. Även påsklovsveckan är en sådan vecka som är kravlös och skön (påskfirandet hoppar jag gärna över), då försöker vi alltid vara lediga. Det är min ”skrota i trädgårdenvecka eller dra igång roliga projektvecka”. När ljuset kommer sprudlar kroppen av kreativitet och som regel finns det inga måsten den veckan så allt är ganska lugnt, rogivande men lustfyllt. Känner vi inte för några projekt är det ändå den bästa ledigheten efter en lång mörk vinter.
  .

 11. Som du skriver har det väl mest att göra med egna erfarenheter och traditioner. Är van från uppväxten vid en mamma som städade bort julen på annandagen eller senast dagen efter. Om det ens blev någon jul, ibland kom mina föräldrars missbruk i vägen. Just brtstädandet av julen i mellandagarna var dock inget jag tog skada av och jag har såklart burit med mig den vanan in i vuxenlivet. Jag får bita mig i läppen ibland när jag kommer hem till folk efter nyår och julpyntet är kvar, så svårt att inte kommentera det 🙂
  Sedan tror jag verkligen att många har svårt att känslomässigt förstå att julen inte är lika rolig och efterlängtad för alla. Har man haft det tryggt och bra som barn har man sannolikt varit med om fina jular, där man som barn stod i centrum. För många av oss såg det dock inte ut så, för mig har det tagit jättelång tid att hitta ett sätt att fira jul och andra högtider på som känns okej. Och några av mina bästa jular har jag struntat i alltihopa och istället rest bort, det är också okej.

 12. Hahaha; heja dig💪💃vi slängde också ut julen här på annandagen.
  Jag och dottern fyller år i början av januari så vi har alltid gjort oss kvitt julen före nyår. Det tog dock många år innan jag ” vågade” erkänna att jag inte gillar julen o alla dess krav .
  Kram till dig som bryter kravfyllda traditioner o njuter av det viktiga i livet/ Kicki 65 år💃

 13. Åh ♥️ Klart du ska! Mitt inlägg var skrivet med stor portion humor och självdistans. Vem fan gillar en julpolis? Även om hon tycker sig ha aldrig så rätt! Sjukt ocharmigt drag att tycka sig ha rätt att bestämma över andras liv.

  Men jag tror känslan hos folk som gillar att vara kvar i julen versus de som gillar att städa bort den kan liknas vid att man är på en underbar middag med tända ljus och härliga samtal och glömmer tiden – och in kommer någon som tänder lampan, stänger musiken och säger ”nej, nu är det dags att gå hem. Det är ju en dag imorgon också. Sitt inte här och såsa”. Det är liksom slut när det börjar bli som bäst! Det är där konfliktytan finns och det är därför folk blir så orimligt engagerade över en sådan till synes liten sak som när man ställer undan en julkrubba eller släcker en stjärna.

  Pusskram! Gillar dig väldigt mycket. (Vi julpoliser gör som du vet undantag – även för julhädare! )

  1. Hahaha! Men såklart, det är ju klart jag fattar humorn i detta!
   Tycker det var jätteskoj och intressant att läsa alla “julpolisers” tankar.
   Love you!

  2. Och jobbigare är det med gäster som aldrig vill gå hem, som vill spela hög musik, sitter och snackar och skrålar kl. 03.00 när man bara vill gå och lägga sig. När julen är slut är kanske en smaksak men jag firar inte advent i januari eller påsk i maj. Adventsljusstakar och kycklingar får åka ut helt enkelt. Ps. skrivet med glimten i ögat!
   God fortsättning!

Kommentarer stängda