pelargon_Kristin_lagerqvist-3595

“Tala till den vänligt men bestämt. Vatten, ljus och inte för varmt. Klipp i den ofta. En skvätt näring då och då. Vrid på den samt byt jord nu i februari/mars” /Lisa Burenius 

Titta på Lisas fina exemplar.

pelargon_Kristin_lagerqvist-3598

Nu är det hög tid att plocka upp dina vinterförvarande pelargoner ifrån vintervilan.
Ta fram dem i ljuset och i rumstemperatur och börja vattna mer, klipp ner dem till ungefär 10 cm höjd. Efter ytterligare någon vecka så ska man plantera om dem, ta inte för stor kruka i början.

Idag har jag talat till min pelargoner och klippt som tusan. Många av mina pelargoner har fått bo kvar i fönster och på bänkar över vintern, doftpelargonerna klarar det absolut så länge man putsar på dem och vattnar regelbundet.

pelargon2_Kristin_lagerqvist-3597

Pelargonerna kommer ursprungligen från savannen i södra Afrika, där många växer som buskar med tjock stam och kraftiga rötter, som lagrar vatten för torrperioden på vintern.

Klimatet i pelargonens hemtrakter är torra, svala och ljusa vintrar och varma somrar. Så det är något sådant som man försöker ordna åt dem genom den torra vintervilan.

pelargon_Kristin_lagerqvist-3604

Mina favoriter är Sweet Mimosa och Royal Oak. Och Dr Westerlund såklart.

pelargon_Kristin_lagerqvist-3600

knips. knips.

pelargon_Kristin_lagerqvist-3605 pelargon_Kristin_lagerqvist-3608

Underbar sol också denna morgon.

pelargon_Kristin_lagerqvist-3615

De små sticklingarna sprider jag sedan ut i små glas runt om i hemmet och tillsammans skapar de vackra stilleben. Så här tjusigt blev det på mitt skrivbord på kontoret.  Passa på att ge bort lite sticklingar till vänner och grannar. fin torsdag till dig.

Här kan du läsa mer om pelargoner.