Kustbagerirt_krickelin-9598Denna helg är det många som går på semester. Så himla härligt! Det sägs dessutom att värmen kommer nästa vecka och ingen är gladare än jag för det..  När sommaren närmar sig så brukar jag alltid få en mängd mail av läsare som vill semestra i Varberg. Vart ska man bo? Vart ska man äta? Sola? Fika? Och det där med surf….? Här kommer en liten guide. Mina bästa Krickelin-tips om Varberg.

kustbageriet_johanna_kristin-lagerqvist-5885-1024x683Det bästa brödet och fikat säljs helt klart på Kustbageriet i hamnen. Deras granne är dessutom Fiskeexporten så du köper enkelt hela måltiden på samma ställe tänker jag. Rökt makrill, levain och lemonad. Sedan promenerar du ner till havsbrynet och mumsar i dig det.

Akta dig för fiskmåsarna bara..

vacation_krickelin-4649Min favoritstrand har alltid varit Barnens Badstrand mitt i Varberg när barnen var små. Just för att det är så smidigt. Där har man närhet till både toaletter, glass, restauranger och torgbesök. Man ser också vart små barn håller hus hela tiden och det är ju extra skönt..

Du ser Kallbadhuset och Fästningen här också. Allt är nära i Varberg. Men det är en liten strand så vill man ha klippor, sand och gräs att välja på så tar man enkelt båten från hamnen här och beger sig till Getterön.
Där käkar man sedan lunch på Hattaviken, fiskar krabbor och vilar i solen på någon varm klipphäll.

kustbageriet_johanna_kristin-lagerqvist-5925

Fästningen ja, Det är ett coolt ställe att besöka. Man kan bara promenera upp och strosa runt, ta med sig fika, sätta sig på ett krön och njuta av utsikten. Eller så besöker man det nyrenoverade muséet som är riktigt intressant för barnen eller går en guidad tur i fängelsehålorna. Den dramatiserade visningen tröttnar jag aldrig på, så sjukt roligt och spännade både för stora och små.
Ett bra sätt att lära sig historia på, tänker jag.

På fästningen ligger och Hus 13 vilket är en av Varbergs bästa restauranger. surfersday_krickrlin-4069-865x576

Sedan har vi Apelvikens strand. Ett mecka för alla som gillar surfkulturen. Här ligger Surf Saloon för goda pizzor och kall rosé. Du hyr en bräda på Surf Centret och barnen testar skateboarding på samma ställe. Man kan både  boka kurser och dra iväg själv på en SUP. Det är enkelt och alla klarar detta. Är man osäker står man bara på knäna och får ändå en härlig upplevelse på havet.

Den stora dagen på året är Surfers Day, du är det fullt ös på stranden med massa musik, surftävlingar, skönt häng osv. Dagen avslutas med alltid med en grym spelning av Petter. Som för övrigt är en stor idol till både mig och barnen.

johns_kristin-lagerqvist_lovelylife-7040

På samma strand ligger min favoritrestaurang, John’s Place. Maten där alltså! De har oftast fullbokat men slink in och vänta på nästa lediga bord för det är helt klart värt väntan. Jag beställer nästan  alltid lamm med matig sallad. Mums!Under dagen, kl12-18, serverar de John’s Beach, spana in det>> 

hallifornia_krickelin--865x576

Om vi tänker happenings i sommar så finns det så sjukt mycket så jag kan inte rabbla upp allt… hur ska folk hinna med tänker jag.. Titta här på en del av utbudet.  Men visst kan man inte göra alla aktiviteter och gå på alla konserter såklart. Man plockar godbitarna. Och Hallifornia 16-18 juli är verkligen en av dem. Jag blir alldeles varm i magen av denna helgen och detta är verkligen så mycket Varberg för mig.Wakeboard, yoga, Sup, skateboard, musik, mat…

Vågorna hörs från havet. Skratten fyller atmosfären. Longboarden rullar över asfalten. Brädorna glider på vattnet. Vännerna ligger i gräset. Solen närmar sig horisonten. Maten doftar från grillen. Toner av skön musik. Dans och glädje. Kall öl i sommarnatten. Tiden står stilla. Varberg när det är som bäst.”

Både barnen och vi älskar denna helgen. Titta på utbudet och programmet här>>

barn-pa-asia-spa_mg_1381_0

Vill du ta med barnen på något annat spännande och härligt så har Asia Spa öppet för barn kl.9-13 under sommarveckorna. Barn behöver också avkoppling och denna miljö är magisk för både vuxna och barn.

Varbergs Stadshotell & Asia Spa har de bra boende för familjen, tjejgänget, paret mm. Boka ett De Luxe rum, de är mina favoriter.  Mitt i Varberg med torghandeln precis utanför. (Onsdag & Lördag)
Restaurangen är fin som tusan här och väl vårt ett besök. Kanske en god brunch en söndag…? Lobbymenyn serveras alla dagar i veckan och superbra om man vill ha något lättare ute på kafét eller i de fina soffgrupperna.

Andra ok ställen att bo på i Varberg är Okén’s Bed & Breakfast, Vandrarhemmet på Fästningen, Havanna, stugor/lägenheter i Apelviken.

stromma-farmlodge-2162-865x1211

Inget besök i Varberg utan ett litet stopp på Strömma Farmlodge i  Tvååker om jag får säga mitt. Här serveras den godaste fikan i Kvarnen och den lilla butiken är proppad av fina saker man köpa med sig hem.

Denna sommar är det premiär för konserter i den fantastiska ladan och först ut är Weeping Willows den 9 jul. Jag ska gå såklart och har även spanat in mig på So la la och Anna Ternheim. Bussar utgår från Brunnsparken i Varberg som är supernära Varberg Stadshotell. En perfekt vistelse i sommartid alltså! Skönt hotell med  med tjusig inredning, god mat, spa och en konsertupplevelse i en lada på landet! ( jag är ju ganska partisk förstås…)islandlife_krickelin-4392

Visst ska man ta sig bort från turister och folkmyllret som fyller staden sommartid också. Ta er ut på någon avsides klippsats för nakenbad och kvällsmat i solnedgången. Ta med tält och stanna kvar något dygn..seafood-Mir-9731Och du åker inte till västkusten utan att äta kräftor hoppas jag. I Läjet säljer de nyfiskade direkt från en vagn och det är ju extra mysigt att åka hem och koka dem och smaska i sig. Miranda Rebeckas pappa är kräftfiskare och jag ett starkt sug efter att boka upp en date snart….

Nästa vecka har jag för andra året i rad ordnat Kustliv för några blogg- & Instagramkollegor i viken. Håll utkik efter mer inspirerande surfliv alltså…

Hoppas denna lilla guide har hjälpt dig något inför din planerade semester här. Ställ gärna frågor i kommentarfältet så svara jag där och så får fler ta del av tipsen.