Under hela mitt liv har jag drömt om att ha ett långt friskt hår. Tyvärr är förutsättningarna mindre bra för detta hos mig då jag har ganska tunna och fina hårstrån som lätt går av. Jag blir också torr och tovig i topparna samtidigt som jag blir fet i skalpen. Under många år blekte jag mitt hår väldigt mycket då jag helt enkelt trivdes bäst som blondin. Det var både dyrt och mindre bra för håret såklart.

2019 var jag trött på både mig själv och vart livet var på väg – jag gillade inte den jag var och jag behövde en förändring. Både en inre och en yttre. Jag hade börjat tappa hår och på skalpen hade håret gått av i tussar, såg inte klokt ut.
Jag kapade av håret till en kort page med lugg och färgade allt mörkt. Skitfult på mig faktiskt!
Eller så var det jag som inte mådde bra helt enkelt och då blev mitt yttre färgat av det. Där och då började projekt välmående och naturligt hår.

Under många år har jag jag försökt äta så ren och antiinflammatorisk mat som möjligt och jag tror det har påverkat hårväxten positivt. Har i omgångar även ätit MSM – vilket är ett svavel som sägs vara bra för hårväxt. De flesta tar MSM för att få bättre hud, hår och naglar samt för att minska besvär med inflammation, smärta i leder och artros.

Nu känns håret friskt och fylligt. Håret växer verkligen inte fort i och för sig – jag klipper mig tre gånger per år så det borde väl vara längre? Mitt hår har alltid växt långsamt dock.
Men i alla fall – så här tar  jag hand om det.

Jag lägger en peng på bra produkter. Försöker inbilla mig att jag kan unna mig det som inte går och bleker längre och klipper mig så sällan. Jag har använt helt ekologiska och naturliga produkter, Olaplex och även en del av det min frisör säljer – ett svenskt märke som heter Hårologi. Jag har testat olika schampoo och balsam, alla har varit bra men de jag gillat bäst är helt klart dessa från Kevin Murphy. Ett förtjockande schampo och balsam som stärker och ökar tätheten i tunt, fint hår. Doftar dessutom ljuvligt.
Jag tvättar håret en till två gånger i veckan så produkterna räcker länge. Då shamponerar jag hårbotten två gånger Aldrig längderna. Därefter tar jag balsam i längderna och låter det sitta i ett par minuter.

Ofta väljer jag dock en inpackning för att ge det extra näring. Jag har hört att man ska ta inpackning i mellan och avsluta med balsam så så går jag tillväga. Ibland låter jag inpackningen sitta i i någon timme och går sedan och sköljer ur.

Just nu använder jag dessa tre. K18 är en omtalad produkt som jag köpte sist då jag googlade runt.
Har använt den i över en månad nu och är mycket nöjd. Då shamponerar man bara håret vid tvätt,  handukstorkar det och sedan fördelar man masken i håret utan att skölja ur. Den sägs reparera, stärka och förbättra hårets elasticitet och jag upplever att mitt hår är jättebra efter denna kur.
Nioxin kan jag inte uttala mig om så mycket än för jag har bara testat en gång – sägs vara en hårbehandling mot håravfall, den vårdar torrt eller färgat hår på djupet, ger maximalt skydd och stärker hårets yta mot skador, vilket minskar slitage. Låter som något som vore grymt för mitt hår. Tipstack till Johanna Bradford. 
Hårologis inpackning är grym dock – den har jag använt ett tag. Det är en kur för skadat och svagt hår som vanligtvis inte behandlats med intensivkurer – balanserar pH, tillför fukt och aminosyror.

Har ni några bra tips på produkter?

Hos både Elsa och Johanna har jag läst att de använder sammets- eller sidenscrunchi på dagarna eller då de sover för att slita minimalt på håret. Har börjat sova i det men håret blir väldigt svårt att styla dagen efter – så stort och oregerligt. Jag borstar bara håret med en en borste med vildsvinshår – jag vet inte men min frisör kan tydligen sälja på mig allt. Den var svindyr och gjord av olivträd. Det sägs att den är mer skonsam mot skalp och hårstrån.
“Den ska öka blodcirkulationen och hårbotten rengörs från beläggning (salter) som lagrats under natten. Hårbotten vårdas och håret blir blankt och fylligt.”

Ja, så ser mina rutiner ut. Och aldrig har jag haft ett längre och friskare hår än nu när jag är 44 år. Inga färgningar och blekningar – allt är helt naturligt solblekt och jag älskar att det får vara som det är.

Kommentarer till “Långt hår – så här tar jag hand om mitt

 1. Tycker om märket Eorol. Speciellt hårkuren.

  Jag har lockigt hår och sulfatfria produkter är ett måste. Lägger mycket tid men inte så mycket pengar på håret. Fukt och oljor är prioriterat.

 2. Jag har jättefint hår trots noll fancy produkter och tur det för det hade jag inte haft råd med just nu. Just nu har jag inflations hår 😅 men min elvaåriga dotter har klippt topparna 👍🏻

 3. Kan vara så att vi går till samma salong, och dem säljer en färgbomb som är magisk! Färgar inte heller mitt hår och har saknat lite glans och lyster trots att håret mår prima. Min frisör blandade ihop en färgbomb som matchade min färg och den gör håret så mjukt och glansigt. Frisören förklarade att det egentligen är en inpackning med pigment, kan inte leva utan den nu! Ska förbi och fylla på imorron, svänger förbi KLco samtidigt och köper pistagekräm till pannkakorna, smidigt när ens go to ligger vägg i vägg.

  Ett annat tips är ett kosttillskott som kort och gott heter Hårkontroll. Jag fick sluta äta det för det var verkligen håret på hela kroppen som växte med extra fart men beroende på vilken hårväxt en har från början kan det ju vara värt det.

 4. Så härligt att håret mår bra! Jag har gjort liknande resa med mitt hår. Är nu 48 och håret mår så himla bra. Det växer inte fort men det växer mycket och är tjockt och vågigt.

  Jag började med Hårologi och rätt klippning då hände det grejer direkt.

 5. Så kul att läsa om rutiner kring hud, hår och smink! Jag slutade färga mitt hår för över 15 år sedan då jag inte stod ut m utväxt och att hålla efter. Jag slutade också m frisörbesök och lät det växa ut då min ekonomi inte var bra pga studier, arbetslöshet ( det var under samma period)Nu klipper min svägerska det var 6:e månad ungefär. Jag är 47 år och har ett bra, ganska tjockt hår som växer snabbt. Jag kör Olaplex rakt av och stylar m Lernberger Stafsing. Borste m vildsvinshår fr Mason Person. Äter tillskott i form av msm och Priorin. Jag tappade mycket hår pga hormonella förändringar och Priorin har verkligen gjort susen, fick tillbaka allt! Så tips!

 6. Bra tips om hårmasker och inpackningar! Jag har använt K18 och Olaplex men min frisör tyckte det var överkurs när jag inte färgar eller bleker håret, så hon tycker det räcker med en bra mask. Maria Nilas Heal-schampo är det enda som inte ger mig kliig hårbotten (så nu vågar jag inte testa något annat…)

 7. Ditt hår ser ju jättefint och välvårdat ut nu.
  Jag är 46 år och har långt hår. Upplever också att håret växer saktare nu för tiden, och att kvalitén är sämre. Det blir lättare slitet i topparna, så nu kan jag förstå att äldre kvinnor klipper sig kortare. Det är inte så snyggt med långt hår som är risigt tycker jag. Själv känner jag mig ofräsch då.
  Jag klipper topparna 2-3 ggr om året. Tvättar håret en gång i veckan, eller vad 6:e dag kanske. Torkar håret torrt med fön bara i hårbotten. Förut lät jag alltid håret självtorka, men då mitt hår är rätt tjockt och tar lång tid att torka, så fick jag klåda i hårbotten. Jag kammar ut håret när det är torrt, då jag har hört att det sliter på håret att kamma det när det är blött (mycket man hör :)) Jag använder alltid värmeskydd i håret innan jag fönar. Inga övriga produkter. Ibland lite olja i topparna.
  Äter MSM och zink för håret (som jag också hört ska vara bra).
  Använde tidigare Bruns produkter, vilka jag var jättenöjd med. Deras hårmask är suverän. Gör inpackning 1-2 ggr/månad.
  Även använt Maria Åkerbergs produkter, men de var bara okej tycker jag.
  Nu köpte jag precis Evolves schampo, balsam och hårmask. Tänkte det var roligt att prova något nytt. Har bara använt det 1 gång, så kan inte uttala mig ännu om effekten.
  Vill helst hålla mig till naturliga och ekoliogiska produkter.
  Har också provat balsammetoden, och sköljt håret med nån ättikablandning 🙂 Men det var för bökigt att hålla på med.

 8. Fint och friskt ditt hår ser ut Kristin ❤️ jag brukar fläta mitt i en lös fläta till natten, fick tipset av min vän som har världens finaste hår. Jag Upplever att det är skonsamt, och hennes frisör har sagt att det ”hjälper till” med hårväxten då det blir mindre slitage. Från samma vän fick jag även prova en hårmask för ett par veckor sen, var chockad över resultatet , mitt hår har aldrig varit så glansigt!! Var typ kär i mig själv haha. Plus att förpackningen varar till typ fem gånger.

  https://www.ahlens.se/produkter/skonhet/the-renaissance-circle-5db523c6-ea5c-4401-b956-2823aa1f32f5

 9. Vet du varför du tappade mycket hår?
  Jag tappade massor för något år sedan. Har aldrig varit med om nåt liknande! Misstänkte att det var efter covid eller vaccinet… Eller kanske stress? Född på 70-talet, så kanske åldern, men det tror jag inte riktigt. Nu har det stannat upp och jag tappar inte lika mycket. Hoppas verkligen att det håller i sig!
  Har alltid haft tjockt och kraftigt hår. Håret har liksom varit min stolthet 🙂

Kommentarer stängda