Har du suttit i samtal med ett barn som inte vill leva längre?
Med ett barn som känner sig missförstådd, utanför, svag, konstig, förbannad, förtvivlad & förrådd av samhället och alla vuxna där i.
Ett barn som har så ont inom sig så ett självskadebeteende med exempelvis ätstörningar, destruktivt umgänge, droger och vassa rakblad är ett faktum.

Har du pratat med ett barn som gett upp och är redo att kasta sig framför tåget?

Det gör något med dig. Det gör att du lyfter blicken och försöker förstå – det gör att du vill vara med och skapa ett mjukare samhälle att växa upp i. Det gör att du vill skaffa dig kunskap om de faror barnen utsätts för i samhället. Det gör att du vill skapa gemenskap med ett forum där man kan dela erfarenheter, sprida kunskap och stötta upp i föräldraskapet.

Vi är tre föräldrar i Varberg som vill bidra och lära oss mer om hur vi kan stötta våra barn att navigera i en digital värld, må bra och stärka deras självkänsla. I en tid då webben och sociala medier inte längre handlar om teknik och där många unga känner sig förvirrade och mår dåligt.

Nu har vi skapat ett tredje event i vår hemstad Varberg och vi är många som känner att detta behövs och är något vi bör jobba vidare med.
Vi bjöd in 1 100 elever i årskurs ett på gymnasiet på dagen och under kvällen kom det nästan 900 gäster. Att få dela ett viktigt budskap och låta Ungdomsjouren i Varberg få dela med sig av vad ungdomarna i stan brottas med kändes så bra!

“Superfin respons från personalen här och stor ”tumme upp” från 17-årige sonen därhemma för dagseventet, blev så glad för detta.
Så tack själva för ert stora engagemang. Utan ER hade detta inte varit möjligt!”  Från en av våra sponsorer

Vilken dag vi fick!
Dialogen med rektorn på skolan, alla föreläsare, artister, ungdomar, volontärer och alla företag från näringslivet som stöttat upp med finansiering har varit fantastisk.

Vi började dagen med att smycka Arena Varberg med ballonger och sedan tog vi emot artister, hade sound check och repade inför de båda eventen.

Vi startade tiden på scen med att berätta varför vi gjorde detta. *

Jag sa:
“Som förälder till tre pojkar stöter jag ofta på utmaningar – en del skrämmer mig, de gör att jag känner mig förvirrad och maktlös. Jag suktar efter kunskap och gemenskap – ett mjukt klimat där man kan prata om de svårigheter och utmaningar vi har. Jag vet att jag inte är ensam i mina tankar och i den andan har vi skapat ”Ett Mjukare Varberg”. Att vi alla kan träffas så här en kväll & utbyta erfarenheter samt bredda kunskapen kring hur våra ungdomar lever och mår i vårt samhälle är både nödvändigt och bra tycker jag.
Tillsammans gör vi Varberg lite mjukare.”

Hampus Nessvold inledde båda eventen med sin kritikerrosade föreläsning “Ta det som en man”. Där blandade han allvar med gränslös humor – han talade om machokulturen, ifrågasätte könsnormer och om vikten av att låta pojkar växa upp till mjuka män. För allas skull. Det var många som nickade igenkännande, föll ut i både skratt och kände en klump i magen. Viktig.

Det var många nöjda ungdomar och lärare som kom fram och tackade efteråt.
Men det var tyvärr ett stort gäng killar som hade knött ihop sig på läktaren och vrålade förolämpningar, skrek respektlöst rakt ut på de mest olämpliga ställena, satt med ringsignalen på repeat och betedde sig allmänt svinigt. Jag skulle kunna strunta i att nämna det här men jag tycker det är ett klockrent exempel på hur fel det kan bli och hur många det går ut över.

Det var 1 100 människor där för att ta del av föreställningen – 20 killar gjorde sitt bästa med att förstöra för alla. Så mycket ilska och hat. Varför då?

Det var ju precis sådana exempel från här machokulturen Hampus stod på scen och pratade om. Killar i grupp som hetsar varandra till att bete sig som svin.

Jag tyckte synd om dem.

En volontär  och jag gick bort och försökte få dem att lägga av men fick mest hånflin och glåpord tillbaka. Kan inte föreställa mig hur det är att vara lärare eller annan elev med den jargongen i sin närhet till vardags. phu.

Hampus gjorde ett strålande framträdande både dagtid och kvällstid och tacklade allt väldigt proffsigt och snyggt. På kvällen sjöng Mollie  Minott och Land of Trees.

Anna Linton förde  panelsamtal med Ungdomsjouren, Anna Rask Sanchez, som är psykoterapeut,  och Mikael Bergman, som har gedigen erfarenhet av att arbeta med ungdomar som tappat sin livslust. Väldigt intressanta samtal – mycket klokskap och inspiration.

Då man hörde Ida på Ungdomsjouren berätta vilka telefonsamtal och dialoger i chatten de får så skar det i hjärtat. De har för övrigt en väldigt bra hemsida som jag rekommenderar er alla att tipsa era ungdomar om.

Det var en väldigt lyckad dag och vi smider redan nya planer på hur vi kan göra det ännu bättre. Rektorn på gymnasieskolan förstår värdet i detta och är ivrig att fortsätta samarbetet. Det glädjer mig verkligen då jag alltid haft som dröm att komma ut i skolor och prata med ungdomar om våld och droger.

Vill du skapa ett liknande initiativ i er stad?

Vi får många frågor från personer runt om i landet som inspireras av vårt arbete och undrar hur vi gjort. Här kommer några tips på vägen:

-Skapa en projektgrupp som är tillräckligt stor för att arbetet inte ska ligga på en persons axlar och tillräckligt liten för att arbetet ska vara effektivt och lustfyllt. I vårt team har vi en kreativ, samhällsengagerad influencer (jag alltså) som är bra på digital kommunikation, skapa koncept och nå ut till människor genom ord och bild. En projektledare och event manager som älskar att skapa upplevelser som berör och som håller övergripande koll på arrangörsskapet bokning, ekonomi, kontakt med alla personer på scen, ljud, ljus, arena.
En person med ett brett kontaktnät inom näringslivet och kunskap om vad som är viktigt för att engagera näringslivet – bra på det tekniska med webb mm. Vi är alla tre föräldrar som är både nyfikna och frustrerade över föräldraskapet, den digitala verklighet vi och våra barn växer upp i. Vi har ett brinnande intresse till att lära oss mer och sprida kunskapen vidare. Vi ses ibland på fysiska möten men den främsta dialogen har vi på messenger. Så här ser vårt team ut, men hos dig så kanske det finns andra kompetenser som behövs för att gå från idé till verklighet. Fundera på vilka människor som finns på din plats. Viktigast är ett brinnande engagemang!

-Boka möten med skolan och presentera er idé. Lyssna in deras värdegrundarbete och när på läsåret en aktivitet passar bäst. Viktigt att ha en filosofi att vilja samarbeta med skolan, inte kritisera eller ta över något. En idé av ett stort nytt föräldramöte eller ”hem & skola” som fanns på 80-talet.  Tipsen fortsätter här –  vi skapat ettmjukarevarberg.se där vi löpande kommer fylla på med bra länkar, kunskap, nya events osv.

Långt inlägg – men ack så viktigt. Hoppas du hängde med mig hela vägen hit där jag sätter punkt. kram till dig.

 

Kommentarer till “Låt mig berätta om då vi gjorde vår stad lite mjukare

 1. … så fint att läsa om! Och här är ett exempel på ett annat initiativ som också handlar om att vidga perspektiven (Hur kan film användas för att lära och dela erfarenheter?) och nå ut med förståelse (Vad väljer tjejer med adhd/autism att berätta när de genom film ska dela erfarenheter från skoltiden?):
  https://www.burlovevent.se/detniinteser/

 2. Jag bor i en liten by där det tyvärr spårar ur mer och mer. Jag undrar ibland hur jag ska våga släppa iväg min dotter till skolan, när hon kommit till den åldern.

  Något som detta kan vara ett litet steg till en mjukare framtid!

 3. Så fantastiskt bra. Initiativet och att genomföra någonting sådant. Så viktigt. ALL credd till er att engagera i så viktiga men svåra frågor.

 4. För mig och min man blev mötet med Micke Gunnarsson där i Varberg för ett år sen en vändpunkt i vårt föräldrarskap. Efter så många samtal, ont i magen och hur 17 ska vi göra med ett barn som inte vill, då landade vi just i detta att det räcker att vara närvarande och att våga kliva in i det allvarliga. Se barnet i den stora kroppen, att acceptera och där kunde vi mötas. Vi såg också så många andra vuxna som gått lite vilse i allt det nya, hur gör man liksom? Hos hos föddes därmed En mjukare kommun. Så allt detta underbart vackra ni gör…det sprids över hela landet nu. Och tillsammans, ja tillsammans gör vi faktiskt skillnad. Så tack, så himla stort tack för ert engagemang och vilja till förändring. Det är livsviktigt!

 5. Hatten av för er! Ni gör ett otroligt viktigt arbete. Tack för er vilja, kraft och engagemang.

 6. Jag förstår verkligen det provocerande i killgängets beteende och på ett sätt kan man ju undra varför de ens var där? Men tänk så stark machonormen för dem är, i ett mjukt sammanhang blir det som tydligast för dem att markera att de tillhör nåt annat. Så va bra att de ändå satt där! Antagligen hörde de en del av budskapet och framför allt var de omringade av en massa folk som blivit berörda och fått nya tankar, massa folk som kan möta dem bortom sitt destruktiva beteende och hjälpa dem förändras!

  1. Hej, det var precis så jag tänkte. det var just De som behövde höra hur skevt det är och hur många det påverkas negativt – & mest de själva.

  1. Vilken fantastisk kväll det var🙏Tack,det berörde på djupet o känslan stannade kvar länge.Samtalet fortsätter och det dyker upp i olika sammanhang💙
   Fint att ni fortsätter ert arbete.
   Heja heja💪

Kommentarer stängda